Üniversite

“Denizden Sofraya Güvenli Balık” Projesine Büyük Katkı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, sürdürülebilir gıda sistemleri ve tarımda dijitalleşme alanında önemli bir başarıya imza attı.

 “Denizden Sofraya Güvenli Balık” Projesine Büyük Katkı

Dünya Bankası desteğiyle, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi, SAYEM 1833” çağrısı kapsamında, fakültenin yer aldığı “Yeşil Dalga: Denizden Sofraya Güvenli ve İzlenebilir Balık Projesi (DENGİZ)” kabul edildi.

Projeye; çatı yürütücü firma MİGROS Ticaret A.Ş. öncülüğünde, More Aquaculture Ertuğ Balık A.Ş., Boğaziçi Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, TÜBİTAK-MAM, Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü gibi önemli kurumlar destek veriyor.

ÇOMÜ’den projeye katkı sağlayan akademik kadro ise oldukça güçlü. Proje, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim büyükateş’in yürütücülüğünde; Prof. Dr. Sebahattin ergün, Prof. Dr. Murat yiğit, Prof. Dr. Sevdan yılmaz, Prof. Dr. Zayde ayvaz ve Dr. Öğr. Üyesi Kadir yılmaz’ın katkılarıyla yürütülecek.

“Gıdada Arz Güvenliği, Sürdürülebilirlik, Yenilik ve Şeffaflık için Tarımda Dijitalleşme Programı”nın bir parçası olan DENGİZ projesi, deniz ürünlerinin üretiminden sofraya ulaşana kadar geçen süreçte güvenlik ve izlenebilirlik sağlayacak yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

Proje sürecinde gösterilen özveri, bilimsel disiplin ve iş birliği kültürü için başta Prof. Dr. Yeşim büyükateş olmak üzere tüm akademik ekibi tebrik eden fakülte yönetimi, bu başarıyla üniversitenin araştırma ekosistemine önemli bir katkı sağlandığını vurguladı.

Bünyamin Nami Tonka