Gündem

Boğazın altındaki hazine (videolu)

109 yıl önce deniz savalarının yaşandığı Çanakkale Boğazı’nda çok sayıda düşman savaş gemileri batırıldı. O gün savaş için gelen gemiler, şimdi boğazın altında dalış tutkunları için hazineye dönüştü. Boğaz, dünyanın en önemli sualtı parkı olarak hizmet vermeye başladı.

Bizim tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşları’nın dünyada birçok ülke için de büyük önem taşıyor. Çanakkale Savaşları’nın deniz savaşında çok sayıda düşman gemisi Çanakkale Boğazı’ndan geçmek istedi. Tabyalarda ve döşenen mayınlarla izin verilmedi ve birçoğu boğazda batırıldı. Bu batıklar, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı olarak 3 yıl önce dalış turizmine açıldı. Çanakkale'nin savaş batıkları, 1'inci Dünya Savaşı temalı ilk su altı parkı özelliğini taşıyor. 109 yıl önce Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz Kraliyet Donanması'na ait 'HMS Majestic'in de aralarında bulunduğu 14 batık dalış meraklıları tarafından büyük ilgi görüyor. Son olarak su altı fotoğrafçısı Alex Dawson, batıkların olduğu bölgede dalış yaptı.

Bu yıl dünyanın en iyi sualtı fotoğrafçısı seçilen Alex Dawson,”Bu bölgede çok önemli tarihi olaylar yaşandı. Bu batıklara inildiği zaman burada birçok insanın hayatını yitirdiğini bilmek çok üzücü. Fakat batıklar ve proje çok güzel. Tanıtıp, paylaşıyor olmanız çok önemli. Dünyada çok az yerde Gelibolu'da olduğu gibi tarihi alana dalış yapabilirsiniz. Sığdan derine kadar birçok tarihi batık gemi var. Bunların çoğu gerçekten büyük. Dünyanın birçok yerinden dalgıçlar gelip Gelibolu'nun derinliklerindeki bu güzellikleri ve tarihi görebilirler. Önümüzdeki günlerde dalış yapmayı sürdüreceğim ancak yeterli gelmeyeceği içi tekrar geleceğime eminim. Dalış sırasında yaptığım çekimleri 350 binin üzerinde takipçimin olduğu sosyal medyamda paylaşacağım. Birçok teknik dalgıcın olduğu gruplarda paylaşacağım. Bu bölgedeki teknik dalış potansiyelinin tüm dünyaya anlatacağım. Su altında görülebilecek çok batık var. Lütfen bu bölgenin tanıtımı için buraya gelin ve bize yardımcı olun.

Osmanlı İmparatorluğu zamanına, 1'inci Dünya Savaşı'na dayanan batıklar var. Burası gerçekten duygu içeren bir yer. Sadece dünya savaşı batıkları yok aynı zamanda üzerinde mercanların gelişip, büyüdüğü başka ticari batıklar da var. Burada olmak çok keyifli.” dedi.

 

SULATI PARKI HAKETTİĞİ SEVİYEYE GELECEK

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise “Tarihi Alan Başkanlığı olarak yakın bir zaman önce faaliyete geçirmiş olduğumuz Gelibolu Sualtı Parkı, dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Dünyada dalış dendiği zaman akla gelen çok önemli insanları, yetkin insanları, Gelibolu Sualtı Parkı'nda, Çanakkale'de ağırlamak istiyoruz. Gerçekten bu projeye çok inandık. Çünkü Gelibolu Sualtını Parkı'nda, suyun altında bir hazine, tarih yatıyor. Dünyada eşi benzeri olmayan güzellikler yatıyor. 21 farklı dalış noktasıyla dünyada bu kadar zengin dalış noktası olan ve kolay ulaşılabilen başka bir yer yok. Dalış dendiği zaman akla Çanakkale gelecek. Su altı dendiği zaman akla Gelibolu Sualtı Parkı gelecek. Çanakkale'de dalış yapmak sadece bir suya dalmak değil, aynı zamanda bir zaman tünelinde, tarihin içerisinde bir yolculuk yapmak demektir. Başka su altı parklarında olmayan doğal güzellikler, bozulmamış su altı varlığı, zenginliğiyle beraber tarihsel kalıntılarla birlikte Gelibolu Sualtı Parkı, şu anda hak ettiği seviyeye gelmeye devam ediyor. Bundan sonra Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak da dünyada su altı camiasında söz sahibi olan, dalışta en iyi olanları Çanakkale'de Gelibolu Sualtı Parkı'nda ağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

 

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: Alan Başkanlığı