Belediye

Yeni meclisten sevindiren karar; Yüzde 5 otomatik zam kaldırıldı

Geçen yıl Çanakkale Belediye Meclisi’nde alınan kararla her ay otomatik olarak suya uygulanan yüzde 5’lik zam, seçimden sonra yeni oluşan meclis tarafından iptal edildi. Birçok ilde uygulanan su indirim kararı, Çanakkale’de uygulanmadı, onun yerine her ay yansıyacak zam iptal edildi.

31 Mart yerel seçimlerden sonra Çanakkale Belediye başkanı değişti, yeni meclis te oluştu. Seçimden sonra yeni başkan ve yeni meclisin nasıl hareket edeceği merakla bekleniyordu. Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası Meclis Salonunda Belediye Başkanı Muharrem Erkek başkanlığında Mayıs ayı toplandı. 19 gündem maddesinin görüşüldüğü mecliste yapılan görüşmelerden bir tanesi de ‘Su İşleri Müdürlüğü Ücret Tarifesi Değişikliği Hakkında’  maddesi oldu.

Her ay otomatik olarak uygulanacak yüzde 5 zam hakkında bilgi veren Belediye Muharrem Erkek  “10 Kasım 2023 tarihli Belediye Meclisi toplantısında; her ay tarifelerde yüzde 5 artış oranı uygulanır diye bir karar alınmış. Tabi ki bu kararın alınmasında da haklı gerekçeler olabilir. Ama mevcut durumda herkesin takdirinde bu konuda bir iyileştirme yapmak istiyoruz. Bu her ay uygulanan yüzde 5 artışla alakalı. Yıla vurduğunuzda bu yüzde 60’ları bile geçiyor, çünkü kademeli gittiği için. Bunu kaldırmak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte bu önemli ölçüde hissedilecek. 2024 Aralık ayı sonu itibariyle tam anlamıyla yüzde 50 indirim uygulamış olacağız. Şu anda akıllı sayaçta birim fiyatımız 16,27 lira. Biz bu yüzde 5 otomatik zammı kaldırmazsak bu yıl aralık ayı itibariyle 25 lira olacak yaklaşık. Plan bütçe komisyonumunuz yaptığı çalışma bu açıdan çok önemli. Girdi maliyetlerimiz o kadar yüksek ki!

Elektrik, kimyasal, arıtma, personel maliyetine baktığımızda aslında zarardayız. Ama vatandaşımız, hemşerilerimiz için zarar etmek çok doğal. Biz bir kamu kurumuyuz. Belli kamu hizmetlerinde su gibi önemli bir konuda gerekli hassasiyeti hem meclisimiz, personelimiz, çalışanlarımız gösteriyorlar. Su faturalarındaki Çevre, Temizlik Vergisi’ni yasal zorunluluk gereği almak zorundayız. Atık su ücretini, iki tane ileri biyolojik artıma tesisimiz var bunlar olmasa almamız gerekmez ama bunlar çok önemli Çanakkale’nin doğası, çevresi için. Bu atık sı ücreti de yasal zorunluluk. Önümüzdeki süreçte umarım girdi maliyetleri düşerse başta elektrik olmak üzere, bu konuda bizler de idare olarak belli çalışmalarımız yürüteceğiz. Öncelikli talebimiz yüzde 5 otomatik zammın kaldırılmasıdır” dedi.

Konuşmanın ardından madde oylamaya sunuldu. Yapılan oylama sonucunda yüzde 5 otomatik uygulanan zam iptal edildi.

Mine Yel

Foto: BHA