Belediye

Seçimden hemen önce kadroya alınmaları doğru değil

Çanakkale Belediye Başkanı seçilen Muharrem Erkek, göreve başladıktan hemen sonra, eski başkan Ülgür Gökhan tarafından seçime kısa süre kala aralarında belediyede çalışanların akrabalarının da olduğu 69 kişinin kadroya alınmasını iptal etti.

Çanakkale Belediye Başkanı seçilen Muharrem Erkek, göreve başladıktan hemen sonra, eski başkan Ülgür Gökhan tarafından seçime kısa süre kala aralarında belediyede çalışanların akrabalarının da olduğu 69 kişinin kadroya alınmasını iptal etti. Bu konuyla ilgili belediye meclisinde açıklık getiren Erkek, seçimden kısa süre önce kadroya alınmasını doğru bulmadığını söyledi.

 

 Seçimden önce kadroya alınan, ancak seçim sonrası Muharrem Erkek’in Belediye Başkanı seçilmesinin ardından kadroları iptal edilen 69 belediye personelinin mağduriyeti günlerce Kamuoyunda tartışıldı.  Konu mecliste de gündeme geldi. İYİ Parti  Grup Başkan Vekili  Emirhan Şahbaz, bu konuyu Başkan Erkek’e sordu. Emirhan Şahbaz “69 kişinin kadroya alımı hemen seçim öncesinde olması sebebi ile seçim odaklı, seçime yönelik bir adım olarak değerlendirilmiştir.  Ancak daha sonra yaptığımız araştırmalar neticesinde bu arkadaşlarımızın en az 5 senedir Belediye’nin şirketlerinde tecrübeli olarak çalıştıklarını öğrenmiş bulunuyoruz.  Ancak yeterli bilgilendirmeme ve sürecin şeffaf yürütülmemesinden dolayı  kamuoyunda seçim öncesinde bir işe alım olarak algılanmış. Bu algı ne yazık ki söz konusu personelimizi  ve önceki dönem Belediye Başkanımız sayın Ülgür Gökhan’ı da  köhne altında bırakmaktadır.  Bu sebeple öncelikle bu konuya açıklık getirilmesini  ve kadroya alımlarda gözetilen kriterlere ilişkin kamuoyunu tüm detayları ile bilgilendirilmesini  talep ediyoruz.  Bu arkadaşlarımızın güvenlik ve arşiv soruşturmalarının yapılmadığı gerekçesi ile kadrolarının iptal edildiğini yapılan açıklama ile bizler de öğrenmiş bulunuyoruz.  Burada bu sorulara yanıt bekliyoruz. Öncelikle bu arkadaşlarımızın kadroya alımı ne zaman karar verildi?  Bu karar verildiğinde arkadaşlarla ilgili güvenlik ve diğer soruşturmalar neden yapılmadı? Güvenlik soruşturması  ve diğer işlemlerin yerine getirilmesi sorumluluğu  personel adaylarına mı aittir, değil ise bu sorumluluk belediyenin hangi birimindedir?  Bu sorumluluk idarede ise idare bu soruşturmaları neden başlatmadan  buraya alım gerçekleştirmiştir?  Kanaatimizce bu 69 arkadaşımız mağdur edilmiştir.  Bu mağduriyetin giderilmesi için bir çözüm yolu düşünülüyor mu?  Bu sorularımıza ilişkin başkanlık makamından yazılı ya da sözlü olarak cevap bekliyoruz” dedi.

Başkan Erkek de soruya şu cevabı verdi; “Bizim şirketlerimizde toplam 861 kişi çalışıyor, 69 arkadaşımızın da içinde olduğu. Memurlarımız var 330, kadrolu işçilerimiz var 269 ayrıca. Toplam 1460 personelimiz bulunuyor. Hepsinin çalışma süreleri, performansları, liyakatleri, her şeyden emekleri bizim için önemli. Ben mazbatamı aldığımdan sonra çalışmalarıma başladığımda, bu işlem benim de önüme geldi. Şöyle bir baktığımda son 5 yılda yalnızca 4 kişi kadroya alınmış. Ama tam seçim arifesinde Mart 2024’te 69 kişi birden kadroya geçirilmiş. Ben prensip olarak doğru bulmadığım için, bu bir idari işlemdir iliyorsunuz. Bu idari işlemin iptalini uygun gördük. Bu arkadaşlarımız aynen 1-2 ay önce işlerindeki konumlarına döndüler. Her hangi başka bir durum yok. 10 yıldır çalışıp da kadroya alınamayan arkadaşlarımız var. 861 kişiden bahsediyoruz. İleriki süreçte biz tekrar bir değerlendirme yapacağız bununla ilgili. Müdürlerimiz le de görüşerek; performanslara, yıllara, liyakatlere bakarak böyle bir değerlendirme yapılabilir. Tabi çok ciddi tasarruf tedbirleri de uygulamaya başlıyoruz.  Personel giderlerimiz de yasal sınıra dayanmış durumda. Bu işlemlerde başkanlık oluru da alınmamış. Onu da tespit ettikten sonra ben bu idari işlemi iptal etmeyi uygun gördüm. Ama arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Seçimden çok kısa bir süre önce bu tip işlemlerin çok uygun olmadığını düşünüyorum. Kesinlikle, bu samimi düşüncemdir. Burada başka hiçbir ölçütüm yok. Hukuken de eksiklik görünce dosyada; biliyorsunuz hukuken, güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları tamamlanmadan giriş yapamazsınız kadroya. Onun için idari işlem olarak iptal ettik.

İYİ Partili Şahbaz’ın ‘69 arkadaşımızın mağdur olduğunuz düşüyor musunuz’ şeklindeki sorusuna ise Başkan Erkek, “Mağdur olanlar varsa biz onu ileride değerlendirebiliriz. Ama 69 kişi değil bizim çalışanımız, şirketlerde 861 kişi var kadro bekleyen” dedi.

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA