Gündem

Çanakkale’de de köpek sorunu artıyor

Adana’da bir kadının başıboş köpekler tarafından öldürülmesi ile köpek sorunu bir kez daha gündeme geldi. Kocaeli Valiliği köpeklerin toplanması ve gerekli tedbirlerin alınması için emir verirken, Çanakkale’de başıboş köpek terörü devam ediyor.

Köpekler 72 yaşındaki kadını öldürüldü

Adana’da bir kadının başıboş köpekler tarafından öldürülmesi ile köpek sorunu bir kez daha gündeme geldi. Kocaeli Valiliği köpeklerin toplanması ve gerekli tedbirlerin alınması için emir verirken, Çanakkale’de başıboş köpek terörü devam ediyor. Özellikle, Güzelyalı, Dardanos olmak üzere Çanakkale genelinde başıboş köpekler vatandaşlara saldırıyor.

 

Yıllardır başıboş köpek sorunu devam ediyor. Şimdiye kadar çok sayıda vatandaş köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Bu konuda önlem alınmadığı için başıboş köpekler bir can daha aldı. Adana'da tarlada sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan 72 yaşındaki Şerife Arısan yaşamını yitirdi. Adana'nın İmamoğlu ilçesi Ayvalı Mahallesi'nde Şerife Arısan, soğan başağı toplamak için gittiği tarlada sahipsiz köpeklerin saldırısına uğradı. Tarla sahibinin durumu bildirmesi üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.Sağlık ekipleri yaptıkları kontrolde Arısan'ın hayatını kaybettiğini belirledi.

 

KOCAELİ VALİLİĞİ VATANDAŞLARIN ŞİKAYETİ ÜZERİNE TEDBİR ALDI

Kocaeli’nde çok sayıda vatandaşın başıboş köpeklerle ilgili CİMER’e şikayette bulunması üzerine valilik önlem aldı. Kocaeli Valiliği, başıboş sokak köpeklerinin diğer canlılara verdiği zararlar nedeniyle bağlı belediyelerine yazı yayımladı.

Bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olduğuna, alındığı ortamda bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit edeceğine, geçici bakımevi veteriner hekimince karar verilerek rapor tutulan hayvanların en az acı veren ve en hızlı şekilde ölümünü sağlayan yöntemlerle öldürülmesi ile ilgili çalışma başlatılmasını istedi.

 

 

ÇANAKKALE’DE KÖPEK SALDIRILARI ARTIYOR

 

Başıboş köpek sorunun en fazla olduğu yerlerden biri de Çanakkale. Kent genelinde çok sayıda başıboş köpek bir araya gelerek adeta çeteleşmiş durum. Köpekler hemen her yerde vatandaşlara saldırıyor.

Köpek saldırıları son zamanlarda çok daha arttı. Türkiye, yıllardır bu sorun ile uğraşıyor. Bu konuda bazı iller çözüm üreterek sorunu azaltırken Çanakkale’de bu sorun büyüyerek devam ediyor. Yıllardır Çanakkale’de köpek terörü yaşanıyor. Çanakkale genelinde adeta çeteleşmiş köpekler vatandaşlara saldırıyor. Havaların iyice ısındığı bu günlerde vatandaşlar güneşin tadını çıkarmak için park ve bahçelere akın ediyor. Kimisi ise cadde ve sokaklarda gezintiye çıkıyor. Gezmeye çıkan veya işe okula giden vatandaşlara köpekler saldırıyor.

Her geçen gün sayıları artan başıboş hayvanlara İlgili kurumlar ve hayvan severler tarafından sokak köpeklerine yemleme çalışmaları yapılmasına rağmen, vatandaşlara korkulu anlar yaşatıyor. Kentte sürüler halinde dolaşan sokak köpekleri cadde ve sokaklarda yoğunlaşmasıyla dikkat çekiyor. Vatandaşlar, bir anda karşılarına çıkan sokak köpeklerinden tedirgin oluyor. Başıboş köpek sürüleri kentin dört bir yanını kendilerine mesken edinmiş durumda. Gece bir araya toplanan köpekler, sabaha kadar havlayarak etrafta dolanıyor. Gündüz de yoldan geçen insanlara saldırıyor.

GÜZELYALI DA SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

Köpek sürülerinden en fazla şikayetin geldiği yerden biri Dardanos yerleşkesi. Burası tatil villaları ile unlu. Burada yaşana bazı sözde hayvanseverlerin desteği ile burası adeta köpek barınağı haline geldi. Burada her geçen gün sayıları artan köpekler, çete halinde dolaşıyor. Gece gündüz demeden vatandaşlara saldırıyor. Yoldan geçen vatandaşlara bir köpek havladı mı, diğerleri toplanıp saldırıyor.

Kısa süre önce burada bir markette çalışanlar bu saldırılardan nasibini aldı. Marketi açmaya giden çalışanlar, köpek çetesinin saldırısına uğradı. Market çalışanları çevreden geçen motosikletliler kurtardı. Bu olay Dardanos’ta tartışma konusu oldu. Çoğu vatandaş bu köpek sürüsüne tepki gösterirken, bazı vatandaşlar ise köpekleri savunması dikkat çekti. Aynı bölgede geçtiğimiz günlerde de yine bir yaşlı kadına köpekler saldırdı. Vatandaşlar bu sorunu sık sık sosyal medya hesaplarında dile getirerek tepki gösteriyor.

Vatandaşlar, başıboş köpeklerin gruplar halinde dolaştıklarını ve zaman zaman da saldırgan hale geldiklerini ifade ederek ilgililerden bu soruna çözüm bulmalarını talep ediyor. Özellikle Sarıçay üzerinde bulunan yaya köprülerinin kenarında toplanan köpekler, vatandaşları korkutuyor. Bazen köprünün hemen ağzında toplanan köpekler yüzünden özellikle kadın ve çocuklar köprüden geçemiyor. Korkudan vatandaşlar yolunu değiştirerek başka köprüden geçmek zorunda kalıyor.

Köpek sürüleri yüzünden güzergahlarını değiştirdiklerini ifade eden vatandaşlar, yetkililerin konuya çözüm bulmasını istedi. Gruplar halinde gezen başıboş köpekler şehrin imajını da olumsuz etkilerken soruna kalıcı çözüm bulunması isteniyor. 

ÖĞRENCİLER OKULA GİDEMİYOR

Vatandaşlar gibi öğrenciler de yıllardır köpekler yüzünden tek başına okullarına gidemiyor. Okul yolunda köpekler öğrenciler saldırıyor. Ailesini götüremediği çocuklar okul yolunda sorunlar yaşıyor. Bu konuda velilerden çok şikayet gelmeye başladı. Çanakkale’de üzün süredir köpek sorunu çözülmemesi tepkilere neden oluyor. Sorunun yetkililer tarafından neden çözülemediği ise merak konusu.

ŞEHİTLİKLERİ ZİYARET EDEMİYORLAR

Köpeklerin en çok olduğu yerlerden biri de Gelibolu Yarımadası’nda bulunan bazı bölgeler. Kilitbahir’de çok sayıda köpek bulunuyor. Buradaki Namazgah tabyasına çöreklenen çete köpekler, vatandaşları korkutuyor ve saldırıyor. Vatandaşlar bu köpekler yüzünden ziyaretlerini yapamıyor. Şehitlikleri ziyarete gelenler bu sorunu telefonlarına çekip sosyal medya hesaplarında sık sık paylaşıyor.

PİKNİK ALANLARINDA DA DOLU

Havaların ısınması ile beraber vatandaşlar daha çok açık havaya ve piknik alanlarına gidiyor. Buralara giden vatandaşlar, köpek saldırılarına uğruyor. Bazı vatandaşlar da köpeklerde çok korktuğu için piknik yapmadan bu alanlardan geri gidiyor.

 

Tuba Demirtaş

Foto: Arşiv