Gündem

Bakan Ersoy, Lundy batığına daldı (VİDEO)

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda 27 metre derinlikte yer alan Lundy batığına anı dalışı yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda 27 metre derinlikte yer alan Lundy batığına anı dalışı yaptı.
 
Troya Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımlarıyla Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda anı dalışı programı gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile birlikte tekneyle Anafartalar Limanı Suvla Koyu açıklarındaki bölgeye geçti.
Daha sonra Bakan Ersoy, beraberindekiler ile birlikte dalış ekibi liderinin yönlendirmeleriyle İngiliz ‘HMT Lundy’ batığına dalış gerçekleştirdi.
 
"Bu yılda yurt dışından çok fazla dalış turisti Çanakkale'ye gelmeye başladı"
Dalışın ardından açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, " Geçen sene Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte dalış merkezini hayata geçirmiştik. Bu yılda yurt dışından çok fazla dalış turisti Çanakkale'ye gelmeye başladı. Önümüzdeki sene bu rakamların daha da fazla artacağını umuyoruz. Bugün bizde Suvla koyunda tarihi bir dalış yaptık. Orada Lundy batığı var, 1904 yılında yapılmış bir gemi Çanakkale savaşları sırasında mayın tarama gemisine çevrilmiş. İngilizler bölgeden çekilirken gemi batmış. En güzel yanıkken batıkken formunu korumuş, gemi üzerinde gezerken hissiyatına kapılabiliyorsunuz. Açıkçası deniz suyu da çok iyiydi. Demek ki Çanakkale'de sezonu uzatmak lazım. Hem festivalin tarihini bu tarihe denk getirerek hem de dalışı daha popüler hale getirerek inşallah sezonu uzatacağız. Alan başkanlığımız ile birlikte farklı çalışmalar da yapıyoruz. Yürüyüş yollarıyla ilgili çalışmalar var. İnşallah burada sportif olarak da sezonu uzatmak istiyoruz. Sadece dalış değil, doğal ortamda yürüyüş koşu gibi etkinlikler de olacak” şeklinde konuştu.
"14 ayrı dalış noktamız var"
Dünyada ilk defa 1'inci Dünya Savaşı temalı sualtı parkı oluştuğunu ifade eden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise, “14 ayrı dalış noktamız var. Şu anda dalış meraklıları buraya gelmeye başladı. Çanakkale hem kültürün hem sanatın hem de turizmin kenti olmaya aday. O yüzden biz herkesi Çanakkale'de misafir etmek istiyoruz. Sualtı bozulmamış harika bir ortamda insanların çok mutlu olacağını düşünüyoruz" dedi.

Dilek Akşen