Gündem

Bayramiç Peyniri akademik araştırmalara konu oluyor

Bayramiç Ziraat Odası’nın yaptığı yoğun çalışmalar neticesinde Coğrafi İşaret Tescil Başvurusu gerçekleştirilen Bayramiç Peyniri çok sayıda araştırmaya konu oluyor.

ACTA Scientific Bilgisayar Bilimleri Dergisinin Temmuz 2022 sayısında “Beyaz Peynir Üretim Parametrelerinin Seçiminde Yapay Zeka Kullanımı” başlıklı makalede Dünyanın ve Türkiye’nin önemli geleneksel peynirleri ile birlikte Bayramiç Peyniri’nden bahsedildi. Ayrıca,"Artisan peynirleri, Bayramiç Peynirleri ve Probiyotikleri" başlıklı araştırma da Paris’te düzenlenecek olan Uluslararası Beslenme Araştırmaları Konferansı'nda sunulacak.

Bayramiç Ziraat Odası’nın yaptığı yoğun çalışmalar neticesinde Coğrafi İşaret Tescil Başvurusu gerçekleştirilen Bayramiç Peyniri çok sayıda araştırmaya konu oluyor.
ACTA Scientific Bilgisayar Bilimleri Dergisinin (Acta Scientific Computer Scıences Journal) Temmuz 2022 sayısında “Beyaz Peynir Üretim Parametrelerinin Seçiminde Yapay Zeka Kullanımı” başlıklı makalede Dünyanın ve Türkiye’nin önemli geleneksel peynirleri ile birlikte Bayramiç Peyniri’nden bahsedildi.
Akyüz Süt Ürünleri (Özpey), Uludağ Üniversitesi ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ndeki görevlilerin ortak olarak yaptığı çalışma peynir üretiminde yapay zekanın kullanılması ve geleneksel peynirler arasındaki farklılığın yapay zeka kullanılarak ortaya konulması gibi konuları içeriyor.
Söz konusu araştırmada “Türkiye'de ve dünyanın farklı yerlerinde Serro peyniri, Minas peyniri, Erzincan tulum peyniri, Van otlu peyniri ve Bayramiç peyniri gibi zanaatkarlık özelliğine ve/veya coğrafi işarete sahip birçok peynir bulunmaktadır. Bunlar üzerinde yapay zeka ile yapılacak çalışmalar peynirler arasındaki farkın ortaya çıkarılması açısından faydalı olacaktır.” ifadeleri yer alıyor.
Bu araştırmaların yanı sıra "Artisan peynirleri, Bayramiç Peynirleri ve Probiyotikleri" başlıklı araştırma da Paris’te düzenlenecek olan Uluslararası Beslenme Araştırmaları Konferansı'nda sunulacak.
 Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan; “Bayramiç  Ziraat Odası olarak ülkemizdeki geleneksel gıdaların yapay zeka kullanılarak araştırılması gibi inovatif çalışmaların yapılmasının gurur verici olduğunu belirtmekteyiz. Bu gibi araştırmalar sayesinde ülkemizin kırsal kalkınmasının artarak devam etmesini diler, bu araştırmada emeği geçenleri tebrik ederiz” ifadelerine yer verdi.

Bünyamin Nami Tonka