Ekonomi

Kuyruk Acımız Var!

Neredeyse her gün gelen akaryakıt zamlarının üzerinde Ukrayna Rusya Savaşının hemen ardından kopan ayçiçek yağı fırtınası vatandaşı kuyruğa soktu.

Ayçiçek yağını bulamama tedirginliği yaşayan vatandaşlar ile son fiyattan akaryakıt almak isteyen  vatandaşlar neredeyse  her gün bir kuyruğa  girdi. Enflasyon ile mücadele edemeyen vatandaşlar giderek umutsuzluğa ve öfkeye bürünüyor.
Bu zamana kadar anlatılan ‘Eskiden yağ kuyrukları vardı’  anlatımları 2022 yılında yeniden yaşanmaya başladı. Sabah yağ kuyruğuna giren vatandaşlar gece yarısı ise soluğu akaryakıt istasyonlarında alıyor.
BU GAZLA GİDİLMEZ!
Vatandaşların zamlı halinden daha ucuza mal etmesi için, her gün benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturmasına sebep olan zamlar yediden yetmişe tüm kesimleri etkilerken bir çok kesimde de kontak kapamaya gidecek seviyeye geldi.
AYÇİÇEK YAĞI KITLIĞI MI OLACAK?
Ukrayna- Rusya arsında yaşanan savaşın etkisi ile piyasada artan enerji fiyatları, döviz ve altın fiyatlarının artması ile günlük olarak artıyor. Savaşın etkilerinde birisi de Azak denizinde yer alan yağ yüklü gemilerin ülkeye gelememesinden kaynaklı olarak, Türkiye’de vatandaşların yağa yönelmesi ile beraber bazı marketlerde yağ kalmadı, yağ olan marketlerde kasalarda uzun kuyruklar oluştu. Birçok ilde de vatandaşlar daha ucuza yağ almak için Toprak Mahsülleri Ofisleri önünde saatlerce bekledi.  Ekonomik krizin başlangıcından bu yana özellikle büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlar  halk ekmeği kuyruğunda saatlerce bekliyor.
Akaryakıt fiyatlarının, Ukrayna-Rusya gerilimi ile birlikte daha da arttığı, Dünyada enerji piyasalarında krizin Avrupa ve Ukrayna arasındaki gerilimi de tetiklediği bunun etkisi ile fiyatların daha da artması bekleniyor. Türkiye’de son bir haftadır her gün gelen zamlar ile birlikte, 20 TL’yi çoktan geçen akaryakıtın, zamların devam etmesi ile birlikte 30 TL sınırını aşacağı ya da hükümetin Eşel vergi sistemine geri döneceği düşünülüyor.
 
Bünyamin Nami Tonka