Ekonomi

Yine zam yine kuyruk: Akaryakıt kuyruğu

Aynı anda benzin, motorin ve LPG'ye gelen büyük zam öncesi, akaryakıt istasyonları önünde araç kuyrukları oluştu.

Aynı anda benzin, motorin ve LPG'ye gelen büyük zam öncesi, akaryakıt istasyonları önünde araç kuyrukları oluştu. Erken saatlerde başlayan kuyruk, zammın uygulanacağı saate kadar devam etti.  Yapılan son zamla birlikte sene başından bu yana benzin yüzde 34, motorin yüzde 35 ve LPG yüzde 105 zamlandı. Çanakkale’de benzin ve motorinin litre fiyatı 10 TL civarı oldu.
 
Dolar, TL karşısında tarihi rekorlar kırdı. Son zamanlarda peş peşe kırılan rekorlardan sonra bir çok ürüne de zam geldi. En fazla zam gelen ürünlerden biri de ithal ürün olan benzin, motorin ve LPG oldu. Dövizin yükselmesi ile beraber gelen zamların en büyüğü önceki gün yapıldı. Son zam haberine göre, benzine 1 lira 2 kuruş, motorine 1 lira 6 kuruş, otogaza 65 kuruş zam geldi.

UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU
Zamlar dün gece yürürlüğe girdi. Son zamanın yüksek olması üzerine vatandaşlar zam öncesi akaryakıt istasyonlarına akın etti. İş çıkışı araç sahipleri zamsın yakıt almak isteyince akaryakıt istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Özelikle şehir içindeki akaryakıt istasyonlarındaki kuyruk yollara taşındı.
Zamsın yakıt almak için yola çıktıklarını belirten sürücüler, son yapılan zammın çok yüksek olduğunu söyledi. Bundan etkilenmemek için yakıt almaya çalıştıklarını belirten sürücüler, uzun süre kuyrukta beklediklerini söyledi.

BENZİN 10 TL’Yİ BULDU
Eşel Mobil sistemi nedeniyle ÖTV üzerinden düzenlenen akaryakıt ürünlerinde gelen zamlar nedeniyle pompaya yansımayan fiyatların ÖTV oranını da aşması nedeniyle Ekim ayı itibariyle fiyatlar pompaya yansımaya başladı.
Benzinin litre fiyatına 8 Ekim’de 23 kuruş, 16 Ekim’de 14 kuruş, 18 Ekim’de 23 kuruş, 20 Kasım’da 52 kuruş, dün İSE 1,02 TL zam geldi. Ekim başından itibaren benzin 2,04 TL zamlanmış oldu.
Son zamlardan sonra benzin fiyatı Ankara'da 8,72 TL'den 9,73 TL'ye, İstanbul'da 9,68 TL'ye, İzmir'de 9,75 TL'ye Çanakkale’de ise 9,85 TL’ye ulaştı.
 
ÇANAKKALE’DE MOTORİN 9.95 TL OLDU  
Motorine ise Ekim ayı başından itibaren 6 kez zam gelmiş oldu. Motorin son iki ayda 2,88 TL zam gelmiş oldu. Motorinin yılbaşında İstanbul’da 6,57 olan litre fiyatı son tarihi zamlarla beraber 9,76 TL oldu. Motorindeki fiyat artışı 11 ayda yüzde 48 oldu. Son iki ayda ise motorine yüzde 34 civarında zam gelmiş oldu. Motorinin litresi ise Ankara'da 9,82 TL'ye, İstanbul'da 9,76 TL'ye, İzmir'de 9,84 TL'ye Çanakkale’de ise 9,95 TL’ye yükseldi.
 
LPG MOTORİN VE BENZİNİ YAKALADI
Akaryakıt zamlarından son zamanlardan en fazla etkilenen ise LPG oldu. Daha az yaksın diye araçlarına LPG taktıranlar ise zarara uğradı.
Dünkü zamla birlikte kasım ayı içerisinde LPG'ye beşinci kez zam gelmiş oldu. Son iki ayda ise 7 kere zam yapıldı. Son zamla birlikte son iki ayda LPG’ye yapılan toplam zam 2,96 TL oldu. Bu zamla LPG, iki ay içerisinde yüzde 56 zamlanmış oldu. LPG fiyatı bu zamla birlikte sene başından bu yana yüzde 105 artmış oldu. Bu zamların ardından LPG taktıran işyerinin işleri de bir andan kesilmiş oldu.

Mehmet Güler