Emlak

Üniversitenin yüz yüze eğitim kararı ile kiralık evler kapışıldı

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanması ve yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrenciler kalacak yer aramaya başladı. Kiralık daire bulmak zorlaşırken var olan kiralık dairelerin fiyatları da geçen yıla göre yarı yarıya arttı.

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanması ve yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrenciler kalacak yer aramaya başladı. Kiralık daire bulmak zorlaşırken var olan kiralık dairelerin fiyatları da geçen yıla göre yarı yarıya arttı. Çanakkale’de ev kirası ve yurt fiyatlarına yapılan zamlar öğrencilerin tepkisine neden oldu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni (ÇOMÜ) kazanan öğrenciler kayıtlar için Çanakkale’ye gelmeye başladı. Üniversite kayıtlarının başlamasıyla birlikte öğrencileri barınma telaşı sardı. Pazartesi günü yüz yüze başlayan kayıtlarda öğrenciler barınma sorunlarını da halletmek için çeşitli emlak web sitelerini ve emlak ofislerini ziyaret etmeye başladı.
Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçme kararıyla birlikte, derslerin başlamasına sayılı günler kala Çanakkale’de öğrenci hareketliliği başladı. Kayıt yaptırmak için kente gelen öğrenciler kalacak yer bulma telaşı yaşıyor. Pandemi süreci ile birlikte ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de ev kirası ve yurt fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Bütçelerine uygun kalacak yer bulamayan öğrenciler ve aileleri yaşanan zamlardan dolayı tepkilerini dile getirdi.
Bir süredir artış gösteren ev kiralama bedelleri, üniversitelilerin okullarına dönmesi, pandemi döneminde kentleri terk edenlerin dönüşü ve konut stoğunun tükenmesi nedenleriyle zamlandı. Ev kirası ve yurt fiyatlarına yapılan zamlar öğrencilerin tepkisine neden oldu.
Son dönemde konut kira bedellerinde yaşanan artışlar, üniversite öğrencilerinin okula dönmesiyle adeta krize dönüştü. Yaz başından itibaren Türkiye genelinde kiralık daire bulmak zorlaşırken kiralar geçen yıla göre yüzde 50’ye varan oranlarda arttı. Yeni eğitim yılında yüz yüze eğitime karar verilmesiyle üniversite öğrencilerinin yeniden ev aramaya başlaması, kiralık dairelere yapılan zamları daha da artırdı. Pandemi nedeniyle yaklaşık iki yıldır evleri boş kalan ya da düşük fiyata kiralayan ev sahipleri ise öğrencilerin okula dönüşünü fırsata çevirmeye çalışıyor. Bazı ev sahipleri tercihlerin açıklanmasının ardından ilanda olan dairelerinin kira miktarlarını yükseltti.
Sosyal medyada ev kiraları ile ilgili tepkisini dile getiren vatandaş, ‘’Üniversite “eğitim yüz yüze olacak” açıklamasını yapmadan önce 20 ev favoriledim. 2 günde yarısından fazlası tutuldu’’ ifadelerini kullandı.
Kiralık ev fiyatlarının yüksek olması ve ev stoğunun yetersiz kalması ile Kampüse yakın ev bulamayanlar, üniversiteden ve merkezden uzak yıkık dökük eski evleri kiralamak durumunda kalıyor. Emlakçılar ise genel olarak kiralık daire sıkıntısı olduğunu belirtirken, üniversitelerin açılmasıyla da bu durumun daha da yoğunluk oluşturduğunu ifade ediyor. Emlakçılar, öğrencilerin genel olarak merkez ve kampüse yakın ulaşımın olduğu bölgeleri tercih ettiklerini belirtiyor.
Çanakkale’de en düşük 1+1 kiralık ev fiyatı ise yaklaşık bin liradan başlıyor. Bazı  ev sahipleri öğrenciler için açtıkları ev ilanlarını kişi başı olarak belirtiyor. 1+1 ev için bazı ev sahipleri 2 kişiden ayrı ayrı bin lira alarak kira sözleşmesi yapıyor. Öğrenciler ise kiralık ev bulunmayışından bu durumu kabullenmek zorunda kalıyor.
Kentte ilanda olan eşyasız 1+1’ler bin lira dolaylarında seyrederken ilanda olan 2+1 daireler ise bin liradan başlayarak dairenin durumuna göre 2 bin liraya kadar yükseliyor.
KİRALARA İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Kira zammı krizi o kadar büyüdü ki, bireylerin kendi imza kampanyalarını başlatmasına imkan sağlayan ve toplumsal fayda için kullanan bir platform olan Change.org’da “Kiralara Üst Sınır Getirilsin!” başlığı ile bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyada kiralık konut fiyatlarının son bir yılda hızla yükseldiğini, artan fiyatlar nedeniyle insanların güvenli ve sağlıklı konutlarda yaşamayı geri plana attığını söyleyen Kira Hareketi, yasal düzenlemeyle üst limitlerin belirlenmesini talep ediyor. İmza kampanyası sürüyor.
Mine Yel