Ekonomi

Palamut tezgaha 10 liradan düştü

Denizlerde av sezonu bu gece itibarıyla başladı. Av hazırlıklarını yapan balıkçılar “vira bismillah” diyerek denize açılırken, dün ilk defa yerli palamut 10 TL ile tezgahlarda yerini aldı.

Denizlerde av sezonu bu gece itibarıyla başladı. Av hazırlıklarını yapan balıkçılar “vira bismillah” diyerek denize açılırken, dün ilk defa yerli palamut 10 TL ile tezgahlarda yerini aldı.
 
Bu gece ile başladı. 15 Nisan’dan bu yana balık tezgahlarında çiftlik balıkları ve olta balıkları satılıyordu. Bu gece itibarıyla av yasağının kalkmasıyla balıkçılar ‘Vira bismillah’ diyerek denize açılacak. Tezgahlarda hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar palamut ve hamsi de bolluk bekliyor.

PALAMUT 10 LİRADAN TEZGAHTA
İsmetpaşa mahallesinde kurulan Pazar alanındaki balık tezgahları bu hafta rağbet gördü. Uzun süredir bekledikleri satışları yapamayan balıkçılar av sezonunun başlaması ile birlikte yeni sezondan umutlu olduklarını ifade ediyor. Senenin ilk palamudu da av sezonu öncesi tezgaha düştü. Tezgahlarda tanesi 10 liradan satışa sunulan palamutlara halk da ilgi gösterdi.

Sezon öncesi olduğu için çeşitlilik olmayan tezgahlarda çeşitlilik azdı. Tezgahta yer alan diğer balıklardan sardalya 20, kefal 20, melenda 20, karagöz 20, palamut 10 liradan satışa sunuldu. Pazarda uygun fiyatıyla en çok tercih edilen balık palamut oldu.

Av yasağının bitmesi ve tezgahlardaki hazırlıklarla ilgili konuşan Balık esnafı Levent karayel, ‘’Av yasağı kalkıyor. İnşallah palamut çok olacak. Reisler öyle söylüyor. Tabi denizle pazarlık olmaz ama söylentilere göre Karadeniz’de palamut bolmuş.  Sezonun başlamasıyla birlikte tezgahlarda palamut olacak, sardalye olacak, istavrit, hamsi, çinekop olacak. Sezona umutlu bakıyoruz’’ dedi.

MEYVE SEBZE SEZONUN SONUNA YAKLAŞIYOR
Vatandaşların her hafta mutfak alışverişi için akınına uğrayan pazarda uygun fiyatlı balıkların yanında bu hafta taze sebze ve meyveye taze olması sebebiyle yoğun ilgi gösterildi. Sabahın erken saatlerinde kurulan tezgâhlarda yaş sebze ve meyveler rağbet gördü. Katkısız ve doğal olarak yetiştirilen ürünlerden olan yöreye özgü tarhana, erişte, köy ekmeği, köy yumurtası, salça, ceviz, arı sütü, bal, polen, zeytin, zeytinyağı, mevsimlik sebze ve meyvelerin yanı sıra şifalı otlar da tezgâhlarda yerini aldı.

Ağustos ayı ile birlikte girilmesi ile beraber vatandaşlar ise kışlık konserve yapımı için pazardan kilolarca domates almaya başladı. Genellikle 10 kilo domates alındığını söyleyen pazar esnafı, şu anda ürünlerin kalitesinin iyi olduğunu belirtti.

Bir yandan kışlık alışverişlerine başlayan vatandaşlar gün boyu pazarda kalabalıklar oluşturdu. Ürünlerin bol olması da vatandaşların kış hazırlığı için bir fırsat oldu. kış için kahvaltılık, konserve, turşu ihtiyaçları şimdiden karşılanmaya başlandı. Yaz mevsiminin gözdesi salatalık ise pazarın fiyat rekortmeni oldu.  Pazar tezgâhlarında salatalık 7-10 lira arasında rekor fiyatla satışa sunulurken, domates 2, patlıcan 2 kapya biberi 4, patates 2 liradan satılıyor. Börülce 10 lira, domates 2-4 lira, biber 4-5 lira, limon 7-15 lira, nektarin 7-10 liradan satılıyor.

Bünyamin Nami Tonka