Ekonomi

Salçalık alışverişi başladı

Kış hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar, sebze ve meyvelerin bol ve ucuz olmasından dolayı bu hafta Cuma pazarına rağbet gösterdi.

Kış hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar, sebze ve meyvelerin bol ve ucuz olmasından dolayı bu hafta Cuma pazarına rağbet gösterdi. Vatandaşlar özellikle domates ve kırmızı biberin ucuzlaması ile birlikte kilo kilo alarak salçalık alışverişlerini yaptı.

Vatandaşların her hafta mutfak alışverişi için akınına uğrayan Cuma pazarında köylerde yetiştirilen doğal ürünler tezgahlarda yerini aldı. Her Cuma günü vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören ve kalabalığı ile bilinen Cuma pazarı bu hafta da oldukça kalabalıktı. Köy ürünlerinin pazarlara gelmesi ile birlikte vatandaşlar da pazarlara akın etti. Vatandaşlar pazara giderek kışlık hazırlıkları olan; salça, kurutmalık ve turşu gibi başlıca yiyecekler için harekete geçti.

Cuma pazarında vatandaşa daha organik bir alışveriş imkânının sağlandığı köy tezgâhlarında şu an için yerini alan, domates, patlıcan, salatalık, fasulye, bamya, biber, dereotu, soğan, maydanoz, reyhan ve yeşillikler yoğun ilgi görüyor.

Mutfakların vazgeçilmezi olan ve salça yapımında kullanılan kırmızı biber ve domates satışları bu hafta fiyatların düşmesiyle arttı. Vatandaşlar pazardan ellerinde kilo kilo kırmızı biber ve domates poşetleriyle ayrıldı. Kırmızı biberin kilosu 3 ila 5 liradan alıcıyla buluştu.  Öte yandan sabahın erken saatlerinde kurulan tezgâhlarda yaş sebze ve meyveler rağbet gördü. Katkısız ve doğal olarak yetiştirilen ürünlerden olan yöreye özgü tarhana, erişte, köy ekmeği, köy yumurtası, salça, ceviz, arı sütü, bal, polen, zeytin, zeytinyağı, mevsimlik sebze ve meyvelerin yanı sıra şifalı otlar da tezgâhlarda yerini aldı. Sofraların vazgeçilmezlerinden olan yazlık sebze ve meyveler uygun fiyatlarla tezgâhları doldurdu.

PAZARDA BAZI FİYATLAR
Ürünlerin bol olması da vatandaşların kış hazırlığı için bir fırsat oldu. Her tezgahta bulunan domatesin kilosu 2-4 lira arasında değişiyor. Esnaflar bu hafta vatandaşların kışlık stoğu yapmaya başladığını ifade ediyor. Vatandaşların yoğun talep gösterdiği sebzelerden, kırmızı biber 3 ila 5 TL; patates ve soğan 2-3 TL; Patlıcan 5-6 TL; Salatalık 7 TL; Domates 2-4 TL; Kabak 6 TL; Fasulye 12 TL; Havuç 7 TL; Dolma Biber 6-8 TL; Çarliston ve Sivri biber 8 TL Börülce 10 TLden tezgahlarda yer alıyor. Meyvelerden, erik 10; şeftali 10 elma 5; limon 10 TL’den alıcısını buluyor.

Mine Yel