Yatırım

Adli Görüşme Odasının kullanımı genişledi

Çanakkale Adliyesi'nde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Adli Görüşme Odası (AGO) faaliyetleri genişledi.

Çanakkale Adliyesi'nde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Adli Görüşme Odası (AGO) faaliyetleri genişledi. Suç mağduru çocuk, tanık çocuk, suça sürüklenen çocuk, cinsel suç mağduru, aile içi şiddet mağduru veya diğer kırılgan grup mağdurla sanıklar için kullanılan AGO, Aile mahkemelerinde görülen velayet davalarında da görülüyor.
 
Boşanma, velayet ve kişisel ilişki tesisine dair davalarda da anne babaları arasındaki olaylara ilişkin bilgi ve görgülerine, velayet konusunda beyanına başvurulan çocukların da kendilerini rahat ifade etmeleri sağlamak adına Çanakkale Adliyesinde Aile Mahkemelerinde kullanılmaya başlandı.
 
Çanakkale Adli Görüşme odasında kuruluşundan itibaren merkez adli birimlerin yanı sıra ilçe adli birimleri tarafından da çoğunluğu cinsel suç mağduru kadınlar ve çocuklar olmak üzere, aile içi şiddet ve çeşitli suçlardan mağdur olmuş 186 tanesi çocuk, 61 tanesi yetişkin olmak üzere toplam 247 görüşme yapıldı. Adli Görüşme Odalarının tüm Türkiye'de yaygınlaşması, bilinirliğinin artması ve mağdurların kendilerini rahat ifade edebilmelerinin yanında somut gerçeğin ortaya çıkmasına ve böylece adaletin yerini bulmasına yapmış olduğu katkı ile Çanakkale merkez birimleri ve ilçe birimler tarafından da daha yoğun şekilde kullanılmaya başlandığı gözlendi.
 
Çanakkale Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünde kuruluşundan itibaren 50’ye yakın bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti sunuldu. Ceza Destek ve Hukuk Destek Büroları olarak toplam; 110 ifadeye uzman desteği sağlanmış, 207 sosyal inceleme raporu düzenlendi.

Çanakkale Adliyesi bünyesinde 2 Psikolog ve 3 Pedagog olmak üzere toplam 5 uzman Adli Destek Görevlisi olarak görev yapmaktadır.
 
 AGO  öncelikle çocuk, kadın, engelli ve yaşlı mağdurlar olmak üzere işlenen suçun etkisi altında olan tüm kırılgan grup suç mağdurlarının fail ile yüz yüze gelmesi ve ikincil örselenmelerinin önüne geçilerek ifadelerinin alındığı, suça sürüklenen çocukların, hukuk mahkemelerinde ve özellikle boşanma, velayet ve kişisel ilişki tesisine dair davalarda da anne babaları arasındaki olaylara ilişkin bilgi ve görgülerine, velayet konusunda beyanına başvurulan çocukların da kendilerini rahat ifade etmeleri sağlanarak adli süreçten görece daha az etkilenerek beyanlarının alındığı özel ortamlardır.
 
Damla Şener Okdaş