Gündem

Çanakkale turizmi için büyük gelişme

Çanakkale Havalimanı Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile geçici hava hudut kapısı iken daimi hava hudut kapısı olarak ilan edildi.

Çanakkale Havalimanı Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile geçici hava hudut kapısı iken daimi hava hudut kapısı olarak ilan edildi. Bu kararla ilgili olarak AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, ‘’ Bu karar ile Çanakkale Havalimanı’mız turizm, ticaret, uluslararası yolcu ve kargo trafiği açısından büyük bir öneme sahip oldu” dedi.

1995 yılından beri hizmet veren Çanakkale Havalimanı her gün çok sayda vatandaşa hizmet veriyor. Turizm açısından önemli bir cazibe merkezi olan Çanakkale’de sadece yurtiçi uçuşlar yapılmaktaydı. Yurtdışından gelen uçukların ise iniş için havalimanından özel izin alması gerekmekteydi.

21 Ekim tarihinde resmi gazete yayınlanan 3115 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla Çanakkale Havalimanının da içerisinde bulunduğu 10 adet havalimanı daimi hudut kapısı ilan edildi. Hava hudut kapıları, ülkeye giriş çıkış yapacak olan vatandaşlar ile yabancıların yolcu giriş ve çıkışını yapabileceği noktalardır. Buna göre, Pasaport Kanunu gereğince, Antalya Gazipaşa Havalimanı, Balıkesir Koca Seyit Havalimanı, Çanakkale Havalimanı, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı, Hatay Havalimanı, Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı, Kütahya Zafer Havalimanı, Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, Şanlıurfa GAP Havalimanı ve Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı'nın uluslararası giriş-çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı olmasına karar verildi. Böylelikle Çanakkale Havalimanında pasaport ve gümrük memuru daimi olarak görev yapacak.

PASAPORT VE GÜMRÜK BİRİMLERİ OLUŞTURULACAK
Çanakkale Havalimanı yetkilisi, Çanakkale Havalimanının daimi hava hudut kapısı ilan edilmesi hakkında açıklamalarda bulunarak, ‘’Çanakkale Havalimanı geçici hudut kapısıydı. Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Çanakkale havalimanı da birkaç tane havalimanı ile birlikte daimi hudut kapısı ilan edildi’’ açıklamasında bulundu.

Çanakkale Havalimanının geçici hava hudut kapısından daimi hava hudut kapısına geçilmesinde yapılacak yeniliklerden bahseden yetkili, ‘’Eskiden bize talep geliyordu. Biz izin veriyorduk. Sonra gümrük polisi pasaport polisi, çağırılıyordu uçak öyle iniyordu. Şimdi yurtdışından gelip direkt havalimanına inebilecek. Burada gümrük memuru olacak, pasaport memuru olacak bütün ekipler hazır bulunacak. Örnek olarak Almanya’nın bir şehrinden uçak direkt olarak buraya Çanakkale Havalimanına gelebilecek. Yeni karar ile burada pasaport ve gümrük birim oluşturulacak ve 24 saat personel bulunduracaklar’’ şeklinde bilgi verdi.

MİLLETVEKİLİ TURAN AÇIKLAMALARDA BULUNDU
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Havalimanı’nın  uluslararası giriş-çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı ilan edilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Çanakkale Havalimanı’nın daimi hava hudut kapısı ilan edilmesinin şehre önemli kazanımlar sağlayacağını ifade eden Turan “Bu karar ile Çanakkale Havalimanı’mız turizm, ticaret, uluslararası yolcu ve kargo trafiği açısından büyük bir öneme sahip oldu’’ dedi.
Çanakkale’nin artık önemli gelişmelerle gündeme gelen bir şehir haline geldiğini belirten Turan, “Çanakkale’mizi uluslararası bir marka haline getirmek en büyük gayemiz. Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu ile birlikte Çanakkale için yorulmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere emeği geçenlere hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

THY UÇAK SEFERLERİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ
Türk Hava Yolları(THY), 26 Ekim’den sonra kış tarifesine geçiyor. THY Çanakkale ve Ankara arasındaki tarifeli uçak seferleri için gün değişikliği yaptı. Çanakkale Havalimanından Cuma, Cumartesi ve Pazartesi günleri 3 gün olarak gerçekleşen seferlerde 26 Ekim itibariyle kış tarifesine geçilmesi sebebiyle değişikliğe gidildi. Ankara’dan dönüş uçağı ise Perşembe, Cuma ve Pazar günleri iken yeni tarifeyle yeni günlerinde sefere başlayacak.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında THY birçok tarifeli seferini iptal etme kararı almıştı. Bu doğrultuda haftanın her günü Çanakkale’den Ankara’ya olan uçak seferleri 3 güne düşürülmüş, İstanbul seferi ise kaldırılmıştı.

SEFER SAATLERİ AYNI KALDI
THY 26 Ekim tarihi itibariyle kış tarifesine geçiyor. Kış tarifesine geçilmesiyle Çanakkale Havalimanından Cuma, Cumartesi ve Pazartesi günleri 3 gün olarak gerçekleşen seferlerde 26 Ekim itibariyle aynı saatte kalarak sabah 06.00’da Pazartesi Çarşamba ve Cuma günleri sefere başlayacağının bilgisi verildi.
Ankara Havalimanından Çanakkale’ye dönüş uçağı ise  Perşembe, Cuma ve Pazar günleri iken aynı saatte kalarak 23.55’te Salı Perşembe ve Pazar günleri seferlerine devam edecek.

İSTANBUL SEFERİ YOK
Koronavirüs tedbirleri kapsamında mart ayından itibaren haftanın 3 günü olan ve vatandaşlar tarafından yoğun talep gösterilen İstanbul seferi iptal edilmişti. THY kış tarifesini yayınlamasına rağmen İstanbul seferi için bir bilgi vermedi.

Arzu Baladur