Emlak

Emlakçılıkta belge şartı

Taşınmaz ticareti yetki belgesine ilişkin yönetmelik değişikliği yayımlandı.

Taşınmaz ticareti yetki belgesine ilişkin yönetmelik değişikliği yayımlandı. Ticaret Bakanı Pekcan, “Yetki belgesi almadan emlakçılık yapılamayacak, belgesi olmayan işletmeler ilan sitelerine üye
olamayacak” dedi.

Her sokakta nerdeyse bir emlakçı bulunuyor. İnternet siteleri üzerinden emlakçılık yapanlarda ayrı bir problem teşkil ediyor. Bu zamana kadar denetim sorunu yaşayan emlakçılık sektörü için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Pekcan, “Yetki belgesi almadan emlakçılık yapılamayacak, belgesi olmayan işletmeler ilan sitelerine üye olamayacak” dedi.  Ülkemizde gayrimenkul satışlarının yarısının emlakçılar aracılığı ile yapıldığına dikkat çeken Ticaret Bakanı Pekcan, 60 binin üzerinde işletme bulunduğunu fakat kayıt dışı rakamlar nedeniyle bundan daha çok faaliyet olduğunun altını çizdi.

‘’YETKİ BELGESİ SEKTÖRE KALİTE GETİRİR’’
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yetki belgesiz emlakçılık yapılamayacağını ve belgesi olmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağını açıklamasının ardından Emlakçı Lütfi Dara konu hakkında görülerini bildirdi. “Yetki belgesi sektöre kalite getirir, yetkisiz, ayakçı diye tabir edilen kişiler emlakçılık yapmasın, haksız kazanç sağlamasın, her önüne gelen emlakçı olmasın” dedi. 
Dara, alınan kararla birlikte emlakçılık sektörünün daha iyi olacağını belirterek “Yetki belgesi olmayan kişilerin sektörde yer almaması konusu, 31 Ağustos’ta belirlenen ‘İsteyen emlakçılık yapamayacak’ konusu ile ilgili kararın uzatılması durumudur. Buna göre yetki belgesi almayan, koşulları yerine getiremeyen kişiler emlakçılık yapamayacaktır. Bu sektörel açıdan daha iyi olur. Ev satışlarını veya kiralamaları ise müspet ya da men etkilemez, çünkü işin ehli yeterince emlakçı var. Yetki belgesi olan kişilerin işlerini icra etmesi sektöre de kalite katar. Yetkisiz, ayakçı diye tabir edilen kişilerin iş yapmalarını, vatandaşla muhatap olmalarını engeller” dedi.

‘’DENETİMİ KİM YAPACAK?’’
Söz konusu kararın düzgün işlemesinde en önemli noktanın denetim olduğunu kaydeden Lütfi Dara, “Denetimi Çanakkale’de kim yapacak? Emlakçılar Derneği Başkanı bile yok. Belki Ticaret İl Ticaret Müdürlüğü’nün görevli tayin ettiği kişiler yapar. Yetki belgesi mesleğe kalite getirir. Bu durum yetki belgesi almadan mesleğe başlayanları kapsamıyor, onlar muaf’’ şeklinde konuştu.

EMLAKÇIKTA YENİ KRİTERLER
Dara, emlakçılıkta bu kararla birlikte yeni kriterler belirlendiğini söyleyerek, ‘’Bundan sonra emlakçılık yapacaklar için geçerli bir durum. Kişinin emlakçılık yapması için 30 metre kare yeri, lavabosunun olması gibi kriterler de var. Bir de en az lise mezunu olması koşulu da aranacak, önceden ilkokul mezunu da bu işi yapıyordu. Bu karar haksız rekabeti de önler. Ama uygulanabilir mi, o konuda pek ümitli değilim. Denetim yok, denetimli emlakçılar, kendi içlerinde yetkisiz kişileri şikayet ederse ceza kesilebilir. Bu karar ehli olmayan kişilerin internete de üye olunmasının ve oradan ilan verilmesinin önüne de geçecek.  Mal sahipleri de internetten ilan vermeyecek, sadece denetimli emlakçılar verecek. Bu karar iyi, önüne gelen herkes emlakçı olmasın” dedi.

Arzu Baladur