Gündem

Çanakkale’de Araç Şarj İstasyonları Artıyor

Dünyada elektrikli araçların kullanımı her geçen gün artıyor.

Dünyada elektrikli araçların kullanımı her geçen gün artıyor. Çevre ve hava kirliliğini en aza indirmek için Türkiye’de de elektrikli araç kullanımına teşvik söz konusu. Elektrikli araç kullanımı için Çevre dostu bir kent olan Çanakkale’de elektrikli araçlar için alt yapı hazırlanmaya devam ediyor, bu amaçla Çanakkale ili genelinde 5 adet elektrikli araç şarj istasyonu mevcut.

2016 yılında ilk hibrid otomobilin lansmanıyla, elektrikli ve hibrid araç kullanımı her geçen gün artıyor. (Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği)TEHAD tarafından yayınlanan verilere göre, 2020 yılının ilk 6 ayında satılan yüzde 100 elektrikli ve hibrid otomobil sayısı belli oldu. Marka ve model bazında yapılan ayrımda, yüzde 100 elektrikli modeller 173 adet, hibrid modeller ise 4698 adet satıldı. 2020 yılının ilk yarısında satılan Elektrikli ve hibrid otomobil sayısı, 2018 tüm yıl satışlarını geçmiş, 2019 yılı aynı dönemine göre artış gösterdi.

Elektrikli araçların çevreci ve dostu olması en önemli tercih edilme sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Amerika ve Avrupa’da çok fazla kullanılan bu araçlar için Türkiye’de de alt yapı hazırlanmaya devam ediyor. Bu bağlamda Çanakkale’ye 5 adet elektrikli araç şarj istasyonu yapıldı. Artık Avrupa’dan Trakya üzeri gelen turistler veya gurbetçiler şarj sorunu yaşamadan rahatlıkla Çanakkale üzerinden Akdeniz’e ulaşabilecek.

Geçtiğimiz yıllarda uzun yol kullanıcıları Çanakkale üzerinden geçemiyordu. Türkiye çapınca ilgisi tarafından eleştirilen bu durum sonucunda Çanakkale’ye 5 adet şarj istasyonu kuruldu. Elektrikli ve hibrid araçların artmasıyla şarj istasyonu sayısının da artması bekleniyor. Şarj istasyonlarının kurulmasıyla Çanakkaleli vatandaşların elektrikli ve hibrid araçları kullanımı yavaş yavaş başladı.  Çevre dostu bir kent olarak nitelendirilen Çanakkale sokaklarında artık elektrikli araçları görebiliyoruz.

ŞARJ İSTASYONLARI
Goggle Haritalar’daki güncel kayıtlara göre Çanakkle ili genelinde 5 adet şarj istasyonu var. Biri Biga Pakt Plus AVM’de olmak üzere diğerleri Çanakkale Merkezde. Diğer 4 şarj istasyonun konumu ise şu şekilde; Bursa Caddesi üzerinde Çanakkale Ticaret Odası karşısında, Çanakkale 17 Burda AVM’de, İzmir- Çanakkale Yolu üzerinde Erenköy mevkiinde, İzmir- Çanakkale Yolu üzerinde Gökçalı
mevkiinde.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÇALIŞMA PRENSİBİ
Elektrikli otomobiller, çamaşır makinesinde bulunan motorlarla aynı prensipleri paylaşan elektrikli motorlar ile çalışır ve bu motorların akaryakıtlı otomobillerden alışık olduğumuz içten yanmalı motorlara göre başlıca 3 avantajı olduğu bilinmektedir. Bunlar; verimlilik, aşınmama, çift yönlü çalışabilmeleridir. İçten yanmalı motorların en verimlisi bile yanma, hareketli parçalar, aktarma organları sonucu harcadığı enerjinin sadece yüzde 30-35’ini harekete çevirebilir. Fakat elektrikli motorlarda bu oran yüzde 90 olarak karşımıza çıkar.
Elektrikli otomobiller Lithium-ion pillerden oluşan bataryalar ile çalışır. Birçok otomobil üreticisi ilk 4 sene için yüzde 70’e kadar kapasite garantisi sağlasa da, kapasitesi yüzde 85’in altına inmiş elektrikli otomobil sayısı azdır. Batarya ömürlerinin, batarya üreticilerinin kapsamlı çalışmaları sonucu otomobilden daha uzun olması öngörülmektedir.

YAKIT TASARRUFLU
Enerji olarak hesaplandığında 1 litre benzin yaklaşık 10kWh enerji eşleniğine sahiptir. Ortalama bir elektrikli aracın 100km’de 18kWh enerji tükettiği düşünüldüğünde, bu 1,8l/100km’ye denk gelmektedir. Fiyat olarak ise elektriğin enerji olarak akaryakıttan daha uygun fiyatta olmasından kaynaklı olarak yakıtta yaklaşık 6’da 1 maliyet avantajlıdır.
Elektrikli otomobiller, üzerinde bulunan donanım sayesinde 220V ev prizinden 400V trifaze sanayi prizine kadar elektrik olan her yerden doğru ekipman ile şarj olabilir. Yollar üzerinde ya da vakit geçirilen yerlerde bulunan şarj istasyonlarının kullanımı oldukça kolaydır.
Özellikle uzun yol için kurulan hızlı şarj istasyonları 30 dakika gibi kısa bir sürede yüzde 80’e kadar şarj imkanı sağlamaktadır. Normal hızlı şarj istasyonlarında bu süre 2 saat ile 4 saat arası değişkenlik gösterir.

Bugün piyasada satılan elektrikli otomobillerin tek şarj ile gidebildikleri menzil, marka/modele göre 150km ile 600km arasında değişkenlik göstermektedir. Ortalama bir aracın günde 30km kullanıldığı düşünüldüğünde tüm elektrikli otomobiller günlük ortalama kullanım ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır.
 
Mehmet Kuzey