Gündem

Vatandaşlar, esnaflar GESTAŞ ücretlerinden şikayetçi, tekelleşti!

Çanakkale boğaz ulaşımı ve adalar dahil tüm hatlarda Çardak hariç tek ulaşımı sağlayan firma olan GESTAŞ fahiş geçiş ücretleriyle tepki toplamaya devam ediyor.

Boğaz ulaşımında başka alternatifi olmaması sebebiyle tercih edilen GESTAŞ pandemi dönemine rağmen fiyatlarında indirime gitmemesi vatandaşlar ve esnafların tepkisini çekti. Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit bu konuda çok fazla şikayet aldıklarını aktarırken GESTAŞ yönetimini uyardı. GESTAŞ’ın 24 yaş üstü öğrencilerin kartını iptal etmesi ise ayrıca tepki topladı. GESTAŞ’ın Bu fiyatlara rağmen halen maddi sıkıntı içinde olması ise kafalarda ayrı bir soru işareti bırakıyor.
Çanakkale Boğazı’nda ulaşım hizmetini kendi tekelinde tutan GESTAŞ A.Ş. yüksek geçiş ücretleriyle Çanakkale halkını ve dışarıdan gelen vatandaşları maddi olarak zorluyor. Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit bu konuda çok fazla şikayet aldıklarını aktarırken GESTAŞ yönetimini uyardı. Özellikle Eceabat’ta yaşayan tüketicilerden çok fazla şikayet aldıklarını aktaran Berkit ayrıca GESTAŞ’ın 24 yaş üzeri öğrencilerin öğrenci kartlarını iptal ettiğini söyledi. Bu durumun kanuna aykırı olduğunu belirten Berkit şu şekilde konuştu; “İlimizin tek deniz ulaşımı firması GESTAŞ ile ilgili tüketicilerden son zamanlarda ciddi şikayetler geliyor. Eceabat’ ta yaşayan tüketiciler özellikle. Anayasaya aykırı olmasına rağmen ülkemizde eğitim sistemi belli, GESTAŞ 24 yaşının üstündeki kişileri öğrenci kabul etmiyor. Öğrenci indirimi yapmıyor. Daha önce dağıtmış olduğu öğrenci kartlarını iptal ediyor. Bu anayasaya ve diğer etik kurallara da aykırı. Zaten ekonomi çökmüş durumda. Bu dönemde yarı kamu kuruluşu olan GESTAŞ’ ın toplumu rahatlatacağı yerde bunu yapması etik değil. Ve bir başka olumsuz karar bisiklet yerlerinin ücretsiz olduğu vatandaşın ulaşımını kolaylaştırdığı söyleniyordu. Yeni dönemde amatörce balıkçılık yapmak isteyen ya da durumu çok iyi olmayan kişilerin ulaşımını bisiklet kullanarak kolaylaştırmaya çalışıyorlardı. Buna da ciddi bir maliyet getirerek tüketicilerin yaşamlarını zorlaştırdıkları yönünde şikayetler gelmeye başladı.

Sürekli Tüketicinin Aleyhine Kararlar Veren Gestaş’ı Uyarıyoruz!
Biz kendi yöresel firmalarımızın yanında duruyoruz, kesinlikle yaşamasını, kalkınmasını istiyoruz ama maalesef GESTAŞ sürekli tüketicinin aleyhine kararlar veriyor. Bu anlamda da biz GESTAŞ yönetimini ciddi bir şekilde uyarmayı hedefliyoruz hem basın aracılığı ile hem de kamuoyu aracılı ile. Tüketici koruma derneği olarak bu tür olayları takip ediyoruz. Ayrıca ne hikmetse ülkede serbest piyasa ekonomisi olmasına rağmen sektörde rekabet sistemi oturmadı. Sizin de bildiğiniz gibi Kilitbahir ayrı bir firmaydı Eceabat ayrı bir firmaydı. Sizin de bildiğiniz gibi eskiden Kilitbahir ayrı bir firmaydı Eceabat-Çanakkale arası ayrı bir firmaydı. Zaman zaman rekabet olurdu. Madem böyle bir serbest piyasa ekonomisi içindeyiz bu rekabet koşullarının kalkmasına katkı sunan GESTAŞ kendisi yine. Gitti Kilitbahir motorlarını satın aldı ya da kiraladı. Bu anlamda da buna da dikkat edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Karşı taraftaki tüketiciler çok örgütlü değiller. Alınan kararlara olumsuz cevap verecek durumda değiller. Bu anlamda biz Tüketici Koruma Derneği olarak GESTAŞ’ı biz bu anlamda uyarıyoruz. Lütfen bu tür olumsuz tüketicinin aleyhine olan kararları gözden geçirmesini diliyoruz.”
 
MADDİ SIKINTI ÇEKİYOR
Hemen hemen bölgedeki deniz ulaşımını tek başına ve yüksek rakamlarla yapan GESTAŞ’ın halen helen maddi sıkıntı çekmesi dikkat çekiyor. Kısa süre önce borçlanmak için GESTAŞ İl Genel Meclisi’ne başvuru yapmıştı. Başvuru üç sefer meclis üyeleri tarafından reddedilmesi halen kentin gündeminde. Bayram tatili de dahil özellikle yaz aylarında adeta para basan GESTAŞ’ın neden maddi krize girdiği ise merak ediliyor. Bu merağın gidierilmesi için meclis üyelerinin GESTAŞ yetkililerinden bilgi istediği ve buna rağmen şirketin bilgi vermediği de gelen bilgiler arasında.
GESTAŞ fiyat tarifesi
 

Yolcu 4.50 TL GestCard Yolcu 3.50 TL GestCard 65 Yaş Üstü Yolcu 1.75 TL
GestCard Öğrenci 1.00 TL Küçük Motor(250 cc ve altı) 10.00 TL Günübirlik Küçük Motor (250cc ve altı) 11.00 TL
Motor(250 cc üstü) 16.00 TL Günübirlik Büyük Motor (250cc üstü) 18.00 TL Otomobil(1+7 Kişi) 61 TL
Otomobil Günübirlik 67 TL 1-3,5 Ton Kamyonet 70.00 TL 3,5 - 6 Ton Kamyonet 75.00 TL
Minibüs(8-18 Kişi) 70.00 TL Midibüs(19-32 Kişi) 100.00 TL Kamyon 105.00 TL
Tır 178.00 TL Otobüs 220.00 TL Römork 45 TL
İş Makinesi 105.00 TL Karavan 80.00 TL 1/2m3 Yük 5.00 TL
1 m3 Yük 10.00 TL Traktör 45.00 TL Palamar (6-24 saat) 140.00 TL
Manevra 350.00 TL Low-Bed** * Palamar (1-5 saat) 70.00 TL
Uzun Tır (13.5 metre üstü) 325.00 TL Gestcard Kamyonet (1-3.5 ton) 59.50 TL Gestcard Kamyonet (3.5-6 Ton) 63.75 TL
Gestcard Kamyon 89.25 TL Gestcard Minibüs (8-18 kişi) 59.50 TL Gestcard Midibüs (19-32 kişi) 85.00 TL
Gestcard Otobüs 187.00 TL Tır Gestcard 151.30 TL (S) 3,5-6 Ton Kamyonet 180.00 TL
(S) Kamyon 250.00 TL (S) Tır 400.00 TL ATV Motor 16.00 TL
Elektrikli Bisiklet (iki tekerlekli) 10.00 TL
Elektrikli Bisiklet (üç ve üzeri tekerlekli) 16.00 TL
 
 
 
 
Mehmet Kuzey