Ekonomi

Kaya: Ödeme yükünün üreticinin üzerinden alınması üretici için kıymetli

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Türkiye’de de etkisini artıran virüs salgını, ekonomik anlamda da olumsuzluklara neden oluyor.

Çiftçilerin kredilerinin 6 ay ertelenmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Şuanda  ülkemizin birçok yerinde yeni bir üretim sezonuna hazırlanılıyor. Bu süreçte ödeme yükünün üreticinin  üzerinden alınması üretici için kıymetli bir şey. İnşallah iyi bir sezon geçer” dedi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Türkiye’de de etkisini artıran virüs salgını, ekonomik anlamda da olumsuzluklara neden oluyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında üretime devam eden çiftçilerde , ekonomik olarak sıkıntılar yaşamaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı açıklamayla çiftçilerinin kredilerinin 6 ay ertelendiğini açıkladı. Yapılan bu açıklamanın ardından Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, kredilerin ertelenmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

VADE TARİHİ DENK GELEN BÖLGELERİ CİDDİ ŞEKİLDE RAHATLATIR
Ertelemenin koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleştiğini söyleyen Kaya, “Yapılan ertelemeden vadesi gelen kredi borçlarının ertelenmesini anlıyoruz. Bugünlerde Tarım Kredi Kooperatifleri’ne, Ziraat Bankası’na vadesi gelen borçların Cumhurbaşkanlığı ve Tarım Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre 6 ay faizsiz bir şekilde ertelendiği söylendi. Bu güzel bir şey. Erteleme olup da faizi ile birlikte ertelenmesi çok mantıklı olmuyordu. Bölgemizde vade tarihleri, erteleme tarihlerine denk gelmez. Bu tabi bütün Türkiye için yapılan bir uygulama. Bugünlere vade tarihi gelen bölgelerde var. Özellikle bugünlere vade tarihi denk gelen bölgeleri ciddi şekilde rahatlatır. İlimiz olarak bakarsak şu günlerde vade tarihi olan alışveriş yoktur. Vade tarihi bugünlere denk gelen üreticilerin bu kredileri 6 ay boyunca faizsiz bir şekilde ertelenmesi olumlu. Bu koronavirüs tedbirleri kapsamında üreticinin bazı istediği şeyleri gerçekleşmedi. Şuanda  ülkemizin birçok yerinde yeni bir üretim sezonuna hazırlanılıyor. Bu süreçte ödeme yükünün üreticinin  üzerinden alınması üretici için kıymetli bir şey. İnşallah iyi bir sezon geçer. Ürettiğimiz ürünleri rahat rahat sattığımız bir sezon olur. 6 ay sonrada kredileri ödemekte zorluk çekmeden  süreci tamamlarız” diye konuştu.
İsmail Kaya sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bir sürü tedbir alınarak üretim ve dikimler gerçekleştiriliyor. Önümüzdeki  günlerde meyve üretimleri başlayacak. Şuanda onların bakımı yapılıyor. Tedbirler noktasında üreticinin devletin koymuş olduğu tedbirlere uyaması ve kendilerinin de ilave tedbirler koyması; kendilerini, çalışanlarını ve mevsimlik işçilerin sağlıklarını koruyarak üretime devam etmesi, hepimizin için çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz”

Nazif Cemhan Şen