Gündem

Çevre federasyonu İşbaşında

Merkezden Çan’a kadar 20 köyü kapsayan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projelerine Kazdağları’nda 5 milyon civarında ağacın kurban edilmemesi için Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu çalışmalara başladı.

Merkezden Çan’a kadar 20 köyü kapsayan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projelerine Kazdağları’nda 5 milyon civarında ağacın kurban edilmemesi için Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu çalışmalara başladı. Ağaçların bir bir kesildiği Kazdağları’nın en verimli bölgelerindeki RES projelerine karşı federasyon ve kendisine bağlı derneklerle afişler asarak bölge halkını bilinçlendiriliyor. İl Genel Meclisi’nde reddedilen RES projelerini yürüten şirketler, şimdi valilik ve Ankara’dan çıkış yolu arıyor.
 
İlin oksijen deposu olan Kazdağları’nın en tepe kısımları traşlanarak RES’lere kurban ediliyor. Merkezden Çan ilçesine kadar 10 köyde kurulacak ve 20 köyü kapsayacak RES projeleri için Kazdağlarının en verimli yerlerindeki ağaçlar bir bir kesiliyor.  Aylardır bölgede ağaçların kesilmesine kimse anlam veremezken, gerçek çok sonra ortaya çıktı. Köylülerin bile projelerden haberi yokken bölgede ağaç kesimleri yapılıyordu. 60 metre genişliğinde yollar açılıyor ve bu yollar için binlerce ağaç kesiliyor.  Devasa rüzgar gülleri parçalarının götürmek için ağaçlar kesilip yollar açılıyor ve yine rüzgar güllerinin konulacağı alanları açmak için yine binlerce ağaç kesiliyor.
ÇEVRE FEDERASYONU NÖBETTE
Büyük doğa katliamına karşı Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu çalışma başlattı. Etrafa oksijen salan devasa ağaçların kesilmemesi ve çevredeki doğal yapının bozulmaması için nöbet başlattı. ‘Çanakkale Nöbeti’ adını verdikleri çalışma çerçevesinde Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka ve bağlı dernek başkanları ile afişler astı. Afişlerde “Kazdağları yoksa, arılar, Bayramiç beyazı, zeytinyağı, Yenice kapya biberi ve tarım yok”  sözlerinin yazıldığı afişleri RES projelerinin hayata geçirilmeye çalışıldığı yerlere astılar.
 
İZİN ÇIKMADI
Çevreye büyük zarar verecek proje ilk önce il genel meclisinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından ele alındı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırladığı “merkez ilçe Bodurlar, Haliloğlu, Akçalı, Dedeler, Kocalar ve Alanköy köyleri ile Çan ilçesine bağlı Kumarlar, Üvezdere, Dondurma ve Kadılar köyleri sınırları içinde Enerji Üretim Alanı amaçlı 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve “Yenilenebilir Enerji Kaynakları’na dayalı Üretim Tesis Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli Uygulamalı İmar Palanı ile ilgili ilgili rapor hazırlandı. Rapor geçen hafta İmar ve Bayındırlık komisyonun 7 üyesinin tamamı RES projeleri için hazırlanan rapora RED oyu verdi. Komisyonun verdiği ‘RED’ oyu il genel meclisi üyelerinin tamamı tarafından kabul edilerek RES’e izin çıkmadı.
 
ANKARA’DAN İZİN ALINMAYA ÇALIŞILIYOR
Başta Alman firmaları olmak üzere RES şirketlerine izin çıkmayınca, firmaların alternatif yollara başvurduğu öğrenildi. Arkalarında büyük devlet güçleri bulunan firmalar, bu sefer Ankara yolunu deneyecek. Alınan bilgilere göre; şirket yöneticileri ilk önce AK Parti ve CHP’nin üst düzey yöneticileri ile görüşerek proje konusunda ikna edecek. Daha sonra bu projelere izni Ankara’dan almaya çalışacak. Projelere izin çıkması durumunda 5 milyon civarında ağaç kurban edilecek.
 
VALİDEN ONAY İSTEYECEKLER
Devasa RES projelerinin bölgede hayata geçirilmesi için hemen her yol deneniyor. İl Genel Meclisi’ne projeler gelmeden önce meclis üyeleri ile görüşüldüğü herkes tarafından biliniyor. Birçok iddianın da dolaştığı görüşmelerde para çantalarının bile masalara konulduğu konuşuldu. Tüm bu girişimlere rağmen çevre derneklerinin devreye girmesi ve basının olayları ortaya çıkartması ile projeler il genel meclisinden geçmedi. Projelerin tekrar il genel meclisine gelmesi ve izin çıkması için RES projelerinin üst düzey yöneticilerinin Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile de görüşerek yardım isteyeceği konuşuluyor.  
 
RED’E RAĞMEN AĞAÇLAR KESİLİYOR
Kazdağları’nın en güzel yerleri olan, birçok hayvanın barındığı endemik bitkilerinin yer aldığı tepelerin tıraşlanacağı proje, meclisten geçmemesine rağmen işlem devam ediyor. 20 köyü kapsayan bölgede ağaçlar bir bir kesilerek alan açılıyor. Ormanlık alanda iki işlem için ağaçlar kesiliyor. İlk önce devasa rüzgar güllerinin parçalarını bölgeye ulaştıracak uzun araçlar için yollar açılıyor. Adeta otoban genişliğindeki yolları açmak için çok sayıda ağaç kesiliyor. Rüzgar güllerinin konulacağı alana ulaşana kadar ağaçlar bir bir kesilerek yollar açılıyor. Daha sonra rüzgar güllerinin yerleştirileceği alan için bu sefer ağaç kesiliyor. Uzaktan küçük gibi görünen ama birkaç apartman alanını kapsayacak kadar yer açılıyor. Burada rüzgar güllerini yerleştirecek devasa vinçlerin gireceği alan için de ağaç kesiliyor. Proje için bu yüzden çok sayıda ağaç kurban ediliyor.  Meclis tarafından bu projelere onay çıkmamasına rağmen ağaç kesilmesine devam edilmesi ise tepkilere neden oldu.

Mehmet Güler