Gündem

Dört koldan RES çalışması sürüyor

Uğruna dağ tepelerin tıraşlanarak ağaçların kesildiği Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projeleri ile ilgili çalışma dört koldan sürüyor.

Uğruna dağ tepelerin tıraşlanarak ağaçların kesildiği Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projeleri ile ilgili çalışma dört koldan sürüyor. Bir yandan ağaçlar kesilirken, diğer taraftan bölgeye rüzgar gülleri parçaları aktarılıyor. Merkez’den Çan’a kadar 20 köyü kapsayan alandaki 5 milyon ağacın kesilmesi için gerekli olan iznin İl Genel Meclisi’nden geçmesi için ise şirket adamları il genel meclisinin CHP ve AK Partili üyelerle yakın teması sürüyor.  İl genel meclisinde izin çıkması durumunda bu bölgeler RES kurbanı olacak.
 
 
Hayata geçmesi durumunda RES, Çanakkale tarihinde en fazla alanı kapsayan proje olarak kayıtlara geçecek. Söz konusu devasa RES projesi, Merkez köylerinden, Bodurlar, Akçalı, Haliloğlu, Dedeler, Alanköy ile Çan ilçesinde Kumarlar, Üvezdere, Kadılar, Dondurma köylerinde hayata geçirilecek. Bu bölgelerde yoğun ağaç kesimi devam ediyor. Yine, bu bölgelere yakın mücavir alan olarak Karacalar, Kirazlı, Ortaca, Serçeler, Terziler, Çiftlikdere, Çamyayla, Karaibrahimler, Cazgirler, Duman, Üçpınar köyleri de etkilenecek. Almanya’nın dünyaca ünlü markası Siemens için hayata geçirilecek RES projesi için dört koldan çalışma sürüyor.
 
İL GENEL MECLİSİNDEN İZİN ÇIKACAK MI?
Çanakkale’nin en yeşil ve bakir bölgesi olan Kazdağları’nın yemyeşil tepelerindeki ağaçların kesilmesine neden olacak olan RES projesi, il genel meclisi gündeminde. İlk meclis toplantısında 20 köyü etkileyecek olan proje için il genel meclisinde oylamaya sunulacak. Proje meclis gündemine gelmeden şirketin adamlarının il genel meclisi üyeleri ile yakın temasa geçtiği öğrenildi. CHP’li il genel meclis üyelerinin bu konuya olumlu baktığı, AK Partili meclis üyelerinin de projeye onay vermesi için dirsek teması sürdüğü belirtildi. Önümüzdeki ilk il genel meclisi, kentin kaderini belirleyecek bu proje üzerinde tartışacak. Bu projeye hangi meclis üyelerinin onay vereceği hangilerinin vermeyeceği belli olacak.

ÇANAKKALEM SAHİPSİZ
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, bölgede yaptığı çalışma ile doğa katliamlarını gündeme getirmeye devam ediyor. Tonka, bu sefer rüzgar güllerinin parçalarının depolandığı alanı görüntüleyerek şunu sıraladı; “Hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Ağaç katliamı böyle yapılıyor. Bizim nahteli çevreciler de suskun. Biz, bu faciayı gündeme taşıyoruz, diye etmedikleri yalan ve iftira yok! Yazık! Yılkı atları otlayacak ot bulamıyor. Geyikler, Ceylanlar, Karacalar hayat alanlarını kaybediyor. Toprakta süzülen ağır metaller insanları hastalıklı hale getirecek. Kimsenin umurunda değil. Çanakkale'm sahipsiz. Yazık! Yazık! Yazık! Temiz enerjiymiş. Doğayı katlederek yapılan iş! Çanakkale 'ye kıymayın derim.” dedi.
 
Mehmet Güler