Gündem

Calvert mi Canver mi?

1857 yılında İngiliz ticari ataşeliğini yapan Frank Calvert’e ait konağın bulunmasından dolayı Calvert Parkı olarak adlandırılan, günümüzde ‘Halk Bahçesi’ olarak bilinen bahçede yer alan bilgilendirme panosunda yapılan isim yanlışlığı dikkat çekiyor.

1857 yılında İngiliz ticari ataşeliğini yapan Frank Calvert’e ait konağın bulunmasından dolayı Calvert Parkı olarak adlandırılan, günümüzde ‘Halk Bahçesi’ olarak bilinen bahçede yer alan bilgilendirme panosunda yapılan isim yanlışlığı dikkat çekiyor. Panoda ‘Calvert Parkı’ olarak bilindiği fakat diğer yazılarda ise ‘Calvert soyadının’,  ‘Canver adında bir İngiliz’ olarak yanlış yazılmış.

Konusunda uzaman kişiler tarafından yapılan yanlışın değiştirilmesi talep edildi.  Belediye ekipleri alınan taleplere rağmen değiştirilmediği iddia edildi. Panoyu okuyan ve yanlışı fark eden birçok vatandaşın aklında ,‘Calvert mi Canver mi?’ sorusu takıldı. Belediye ekipleri tarafından  panonun değiştirilmesi bekleniyor.

Panoda ise söyle yazıyor, “Halk Bahçesi’nin eski ismi Calvert Parkı’dır. Bu isim bahçenin 1857 yılında İngiliz ticari ataşeliği yapan Canver adındaki bir İngiliz’in konağının bahçesi olmasından kaynaklanmaktadır. Gerçek büyüklüğü 150 dönüm olan Calvert bahçesi şu anda mevcut olan stadyuma kadar devam etmektedir. Bahçenin konağa uzak bölümlerinde ailenin çok önemli bir merakı olan at binmek için geniş alanlar ile at hara ve ahırları bulunmaktaydı. Calvert Bahçesi’nin botanik bahçesi adeta canlı ağaç müzesi niteliğindedir. Karaağaç, Dallı Selvi, Çınar, Akçaağaç, Erguvan, Akasya, Maklora, Defne Ağaçları başta olmak üzere günümüze kadar yaşayan ve hala gölgesinden yararlandığımız 900 civarı ağaç bulunmaktadır. 1’nci Truva Festivaline ev  sahipliği yapmış olan bahçe günümüzde halkın dinlendiği, spor yaptığı, çocukların oyun oynadığı ve çeşitli sosyal kültürel faaliyetlerin yapıldığı bir kamu mekanıdır” diye bilgi panoda yer aldı.  
 
Mehmet Kuzey