Gündem

Türkiye genelinde sıkıntı çok, Bizde yok

Bu yıl Türkiye genelinde içme suyunda sıkıntı yaşanırken, Çanakkale bu konuda rahat.Birçok ilde su sıkıntısı yaşanırken hiç yağış olmazsa bile kentte 2 yıl yetecek kadar su barajda bulunuyor.


Bu yıl Türkiye genelinde içme suyunda sıkıntı yaşanırken, Çanakkale bu konuda rahat. Çanakkale şehir merkezinin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı yüzde 50’nin altına düşmesine rağmen su sıkıntısı yaşanmayacak. Birçok ilde su sıkıntısı yaşanırken hiç yağış olmazsa bile kentte 2 yıl yetecek kadar su barajda bulunuyor.
 
Bu yıl yağışlı havaların geç gelmesi nedeniyle Türkiye’nin birçok ilinde içme suyunda sıkıntı yaşanmaya başlandı. Yetkililer bu konuda sık sık uyarılarda bulunurken, gözler Çanakkale’ye çevrildi. Çanakkale şehir merkezinin su ihtiyacını karşılayan tek yer Atikhisar Barajı. Barajda Kasım ayının son haftasında yapılan ölçümde doluluk oranı yüzde 49 olarak tespit edildi. Geçen yıl aynı zamanda barajın doluluk oranı yüzde 60’ın üzerindeydi.
Barajda şuanda 27 milyon metreküp su bulunuyor. Şehir merkezinin yıllık su tüketimi ise 12 milyon civarında. Hiç yağış olmaması durumunda bile kentin 2 yıllık su ihtiyacını karşılayacak su barajda mevcut.

BARAJLARDA SU AZALDI
İl genelindeki barajlar geçtiğimiz yılki doluluk oranlarının ortalama olarak yarısında kaldı. Çanakkale Merkez’in tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı  53 Milyon metreküp kapasiteli barajda 27 milyon metreküp su toplandı.  Geçtiğimiz sene aynı gün Atikhisar Barajı’nın doluluk oranı yüzde 62,4 idi.
Gelibolu Tayfur Barajı, geçtiğimiz yılın Kasım ayı son haftasında yüzde 63,9 dolu iken, bu yıl yüzde 33,8  Lâpseki, Bayramdere Barajı geçtiğimiz yıl yüzde 70,3 iken bu yıl yüzde 46,3; Gelibolu, Evreşe ve Eceabat bölgesindeki Çokal Barajı geçtiğimiz yıl yüzde 44,7 iken bu yıl yüzde 38,5;  Ayvacık Barajı yüzde 43,4 iken bu yıl 26,1;  Bayramiç Barajı geçtiğimiz yıl yüzde 14,4 iken, bu yıl yüzde 4,5 dolu olarak açıklandı.
Gökçeada Barajı geçtiğimiz yıl Kasım ayı son haftası itibari ile yüzde 58,4 idi, bu yıl yüzde 64,8’i doldu. 
 
Damla Şener Okdaş