Gündem

Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon Başkanı Tonka,  “Maden çıkarılacaksa denetime talibiz”

Kirazlı Balaban Tepe’de yürütülmek istenen maden faaliyetlerine karşı her türlü tepkiyi gösteren ve başından beri sürecin karşısında olan Kent Konseyi Çevre Meclisi, metalik maden üretimi için kabul edilen ÇED Raporu üzerine hazırladıkları ‘çevre raporu’ ile sınıfta kaldı. Kent Konseyi Toplantı Sal

Çevre Meclisi sınıfta kaldı
Kirazlı Balaban Tepe’de yürütülmek istenen maden faaliyetlerine karşı her türlü tepkiyi gösteren ve başından beri sürecin karşısında olan Kent Konseyi Çevre Meclisi, metalik maden üretimi için kabul edilen ÇED Raporu üzerine hazırladıkları ‘çevre raporu’ ile sınıfta kaldı. Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda düzenlenen,  Çevre Meclisi toplantısında sunulan rapor, oylamaya sunuldu, eksikliklerinden dolayı kabul görmedi.
Rapor sunumu sonrası söz alan bazı delegeler “Belediye gölgesinde ve öncülüğünde çevrecilik yapmayalım”  sözleri ile konuşmasına başlayarak, “Biz, 12 Ekim'e tertip heyetinin düzenlediği mitingin iptalini anlamakta zorlandık. Kayyum korkusuyla çevre mitinginin iptalinin yapılması yanlış.  Biz daha bağımsız bir çevre meclisi olmalıyız” ifadelerini sarf ederken, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka da söz alarak, "Biz, prensip olarak madenlerin devletleştirilmesinden yana tarafız. Ancak, maden çıkarılacaksa bunu denetlemeye talibiz. Raporun bilimsel atıf sayısı 43, sadece Toksikoloji alanında 294 yayının literatürde var. Bu yayınlar görülmediği için zayıf bir rapor hazırlanmış. Daha bilimsel bir rapor hazırlanmalıydı” dedi.
14 Ekim 2019 tarihinde, Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda Kent Konseyi Çevre Meclisi toplantısı yapıldı. Toplantı gündeminde, Kirazlı - Balaban Bölgesi'ndeki metalik maden üretimi için kabul edilen ÇED Raporu üzerine, Çevre Meclisi'nin hazırladığı rapor anlatıldı. Maden sahasının görüntüleri üzerine anlatımlar yapıldı.
 Alan ve çevresindeki doğal suların analizleri konusunda bilgi verildi ve bazı bilgileri edinmekte sıkıntılar olduğu dile getirildi.
Çevre kirliliği açısından maden içinde çalışacak araçların egzoz kirliliği, bitki çevresinin yok olması, atık oluşumu ve atık - çevre ilişkileri, madende patlatma ve ekipman kirliliği, maden faaliyetleri için trafik yoğunluğu kara yollarının trafiğini ne kadar etkileyeceği, servis ve inşaat faaliyetleri için araç yoğunluk durumu, nüfus etkileri, deprem, sel, heyelan etkileri, iş sağlığı ve güvenliği nasıl olacağı konusuna dair  bilgilerin paylaşıldığı bilirkişi raporunun detaylarını aktaran Meclis Başkanı Pınar Bilir, “Su kaynaklarını koruyalım. Endemik bitki türleri korunmalıdır. 1. Derecede deprem kuşağı olduğumuz unutulmamalı... Arkeolojik alanları etkileri değerlendirilmemiş. Tarım-turizm bölgesi olduğumuzu ve bu değerlere sahip çıkmalıyız. Bu durumu halka anlatmalıyız. Çevre açısından madencilik ve termik santralların işletilmesi teknik bir iştir, vasıfsız kişilerle bu iş olmaz. Coğrafi marka değerlerimize etkileri gibi konular da gündeme gelmelidir. Bu konularda hukuki dayanağımız Anayasamızın 56.maddesidir. Biz sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz” ifadelerine yer verilerek “Bu konularda ilgili dosyalara ulaşarak bilgi sahibi olabiliriz” açıklaması yapıldı.
“DELEGE KENDİ İSMİNİ YİNE KENDİSİ YAZARAK GENEL KURUL ÜYESİ OLDU”
Bu rapor üzerine Kent Konseyi paydaşları söz aldı. Bir delege, “Neye göre çağırım yapıldığını” sordu?  “Neden biz hazirun listesinde yokuz” dedi. “Yeterli hazırlık yapılmadan, verilen bilgiye göre üye seçimi yapıldığı” cevabını alan delege kendi ismini yine kendisi yazarak genel kurul üyesi oldu.
“ÇEVRE FAALİYETLERİNİ BELEDİYE GÖLGESİNDE VE ÖNCÜLÜĞÜNDE YAPMAYALIM”
Bir başka üye, Çevre faaliyetlerinin, “Belediye gölgesinde ve öncülüğünde yapmayalım”  sözleri ile konuşmasına başlayarak, “Biz, 12 Ekim'e tertip heyetinin düzenlediği mitingin iptalini anlamakta zorlandık. Kayyum korkusuyla çevre mitinginin iptalinin yapılması yanlış.  Biz daha bağımsız bir çevre meclisi olmalıyız” dedi.
TONKA, “MADEN ÇIKARILACAKSA BUNU DENETLEMEYE TALİBİZ”
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka da söz alarak, " Biz, prensip olarak madenlerin devletleştirilmesinden yana tarafız. Ancak, maden çıkarılacaksa bunu denetlemeye talibiz” dedi.
“ÇEVRECİLERİN İLGİSİZLİĞİ BİZİ ÇEVRECİ YAPTI”
Tonka, Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu’nu neden kurduklarını da açıklayarak, “Geçen yıl Kepez Beldesi'nin tüm dışkısı 90 gün süre ile mavi vatanı kirletti. Gelin, ‘Bu işi yapan Kepez Belediyesini protesto edelim’  dediğimizde buradaki hiçbir çevreci bu işe dâhil olmadı.  Bu bizim zorla çevreci olmamızı sağladı. Çevre derneklerini ve Federasyonu bu yüzden kurduk” dedi.
 
“BU RAPOR ÇOK ZAYIF VE BİLİMSEL DEĞİL”
Hazırlanan raporun bilimsel atıf sayısının 43 olduğunu sadece Toksikoloji alanında 294 yayının literatürde olduğunu bu yayınların görülmeden rapor yazıldığını ve raporun çok zayıf olduğunu belirten Tonka, “Maden alanında 20 bin metre küp ağaç kesilmiş. Ama Çanakkale genelinde 1.100 000 metre küp ağaç kesilmiş. Aslında bu durumun çevreye etkisi işlenmeliydi. Yine, maden sahasının zemininde yer altı suları konusunda hiç bilgi yok. Burada, yaptırdığımız bir çalışmada 5 köyün içme suyu kalitesinin çok kötü olduğunu, kurşun, alüminyum ağırlıklı, madenlerin etkisiyle Alzaymer ve Parkinson hastalıkları açısından insanlara etkisini irdelemek gerekir. Bu yapılmamış. Toksikoloji açısından bir çalışma yok. Bu sahanın sosyolojik değerlendirilmesi yok. İş güvenliği konusu yok. Çalışma ekonomisi alanında bir çalışma yok... Biz, Toksikoloji alanında bir çalışma yaptırdık. Yer altı suyu açısından çalışma yaptırdık. Ayrıca, Çevre faaliyetlerinin Basında anlatılışı konusunda bir çalışma yaptırdık. Üç çalışma daha yaptırıyoruz, bunlar hidro ve flora üzerine, sunulan raporda ne yazıkki bunlardan pek bahsedilmiyor. Ayrıca, yaptırdığımız çalışmaları, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Dergisinde yayınlayacağız. Yine, maden sahasının yüzey suları ve yağmur suyu akış yönleri haritası yok. Bunları da yapmak gerekir” diyerek, raporun çok zayıf olduğunu ve değerlendirillmemesi gerektiğini ifade etti.  Ayrıca ‘Daha bilimsel ve bilimin öncelendiği çalışmalar yapılmalıdır’ dedi.
KIZOĞLU, “HATALARIMIZ OLABİLİR”
Bu konuşmalar üzerine, Kent Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu, bu çalışmaların çok taraflı kişilerin katılmasıyla yapılması gerektiğini, herkesin bu çalışmalara katkısını beklediklerini ifade etti. “Hatalarımız olabilir” diyen Kızoğlu, diyalogla bu işin üstesinden de gelineceğini belirtti.
Bu arada, başka bir delege de, maden faaliyetlerinin durdurulması için çalıştığını, tüm sürece hâkim olduğunu, madenin engellenmesi konusunda herkesi ikna edebileceğini belirtti. Genelde, çevre meclisinin bu çalışmalarda eksiklikleri ifade edildi.
HAZIRLANAN RAPOR KABUL GÖRMEDİ
Raporun kabulü oylamaya sunuldu. Oylamada, elli kadar katılımcının 10 kadarı kabul oyu kullandı. Raporun kabul görmedi. Daha sonra, Çevre Meclisi Başkanı oturumu sona erdirdi.

Arzu Baladur