Gündem

Belediye başkanından kaymakama protokol cevabı; Sanane?

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ile davalık olduğu Gökçeada Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu arasındaki gerginlik devam ediyor.

Belediyenin motofest festivalini düzenleyeceği alan ile ilgili kaymakamlık protokol isteyince, Belediye Başkanı Çetin, “Sana ne “ cevabını verdi. İlçenin en üst düzeyindeki yöneticiler arasında yaşanan sorun nedeniyle ilçenin önemli etkinliklerinden biri olan festival de iptal oldu.
 
Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen 5’inci Gökçeada Motofest bu yıl da 5-8 Eylül tarihleri arasında yapılacaktı. Gökçeada Motofest, gezgin söyleşileri, motosiklet sunum ve eğitimleri, konserler ve çeşitli etkinliklerle 3 gün sürecek motofest motosiklet tutkunlarının sevdiği etkinlikler arasında yer alıyordu. Belediye, etkinliğini Kuzu Limanında gerçekleştirmek için Limanlar Daire Başkanlığına yazı yazarak boş arazinin kullanılması, alandaki elektrik trafosundan elektrik alınması ve etkinlik süresi boyunca gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasını talep etmişti. Limanlar Dairesi Başkanlığı ise Gökçeada Kaymakamlığına o mevsimde bölgede çok fazla araç ve insan taşımacılığının yapıldığını belirten ve istenilen izinlerin verilmemesi konusunda yazı yazdı. Ayrıca bölgede gürültü yapıldığı söylenerek yer tahsisi yapılmadı. Buna karşılık motor durumu protesto etmek için topluca adaya gideceği alınan bilgiler arasında.

GÖKÇEADA'NIN HUZURUNU KAÇIRMANIZA FIRSAT VERMEYECEĞİM!
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Gökçeada’da yaşanacak herhangi bir sıkıntının kimseye fayda sağlamayacağını söyleyerek, “ Sıkıntılar ancak Gökçeadalı vatandaşımıza ve mevsimsel kazanç sağlayan gerek konaklama, gerek yeme içme gerekse turizm alanında hizmet veren tüm esnafımıza yansıyacaktır. Gökçeada'da bizim gibi hancı olanlar var ama bir de bunun yanında yolcu olanlar var onlara söylüyorum "Gökçeada'nın huzurunu kaçırmanıza fırsat vermeyeceğim!” ifadelerini kullandı.

SANA NE PROTOKOL OLUP OLMAMASINDAN
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, kaymakamlık tarafından festivalin yapılacağı alanın sahibiyle belediye arasında yapılan protokolün kaymakamlığı ilgilendirmediğini söyleyerek, “Motosiklet Festivali ile alakalı Gökçeada'da yaşanan sıkıntılar konusunda AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan'a da büyük görev düşmektedir. Benim yapacaklarımı engellemeye çalışırken Gökçeada’ya zararı dokunanlara dur diyebilecek olan Sayın Vekilimiz, Çanakkale'nin sorunlarına temas ettiği gibi buraya da temas etmelidir. Son günlerde yaşanan birçok konunun arasından gündeme oturmuş olan Gökçeada Motor Festivali ile ilgili iptal süreci, kamuoyunda bilgi kirliliğine sebebiyet vermiştir. Bu yıl 5. sini yapmayı planladığımız festival ile ilgili TDİ Genel Müdürlüğü'nden gelen yazı ile Kuzu Limanında festivale müsaade edilmemiş olup, TDİ Genel Müdür Yardımcısı ile görüşüldüğünde Gökçeada Kaymakamı'nın festivalin burada yapılmasının uygun olmayacağı üzerine karar verdiklerini ifade etmiştir” Sonraki adım olarak Festivalin Yıldızkoy'da yapılması planlanmış ancak mevzubahis alanda aynı tarihte önceden planlanmış başka bir program olduğundan festival alanının Kaleköy'de bulunan boş bir arazide yapılmasına karar verilmiştir. 4 gün boyunca arazide yapılan çalışmalar sonucu Festival alanı düzenlemesi tarafımızca yapılmıştır. Bu kadar emeğin üzerine Kaymakamlık alana Jandarma göndererek bu özel mülkiyet ile aramızdaki protokolü sormuştur. Bu protokolün kendilerini hiçbir suretle ilgilendirmemesine rağmen Kaymakamlık Belediyemize yazı göndererek bizden bu protokolü istemiştir. Bende dedim ki sana ne protokol olup olmamasından. Çünkü benim festival yapacağım alandaki özel mülkiyet sahibiyle aramdaki protokolden kaymakama ne. Bu da yetmemiş gibi Festival düzenleme Komitesi Üyelerinin bilgilerini isteyerek durumu zorlaştırmıştır. Festivalin düzenlemesi için Kaymakam ile ikili ilişkileri iyi olduğu düşünülen Murat Suluoğlu kendileriyle görüşmek için gittiğinde Murat Bey'e "Protokol yok; olsa da orası 3. derece sit alanıdır kuruldan izin alınması gerekir" diyerek festivalin olmaması için bahaneler üretmiştir.
 Daha sonra oradan ayrılan Murat Suluoğlu Gökçeada Motorsiklet Spor Kulübü Derneği Başkanı ve Türkiye Motosiklet Kullanıcıları ve Sporları Federasyonu Başkanı Semih Tevs'e; Semih Abi Kaymakam Bey izin vermeyecek şahsınız ve Belediye Başkanı bu konuyla alakalı zor durumda kalacak bu yüzden festivali iptal et dedikten sonra Semih Tevs aynı gün festival iptal bilgisini sosyal medyadan paylaşmıştır” ifadelerini kullandı.
 
BENİ YILDIRAMAZSINIZ BEN TÜM GÖKÇEADALILARA HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEĞİM
Ünal Çetin açıklamalarını şöyle sonlandırdı;  “Bugüne kadar 4 kez yaptığımız Motosiklet Festivali alanı olan Kuzulimanı da sit bölgesi olmasına rağmen yıllardır sorun yaşanmayan konular bu yıl karşımıza sorun olarak çıkartılmıştır. Gökçeada'da ticareten, siyaseten devleti temsil edene sesleniyorum; yarattığın gerginlikten korktuğumuzdan değil; devlete olan saygımızdandır sükunetimiz. Bu bağlamda tüm Gökçeadalıların menfaati hususunda kendimi ortaya koyacağımdan kimsenin endişesi olmasın. Maaşını devletten alan birkaç kişi "oh be gürültüden kurtulduk", bir kaç kişi ise "alt yapısı hazırlanmalı" diyor. Gelin kardeşim beraber hazırlayalım o zaman. Gökçeada gelecek motor sevdalılarını 4 yıldır misafir ediyor ve motor sevdalılarının sosyo kültürel ve sosyo ekonomik katkılarını yazıyordunuz şimdi ne oldu da festivalden rahatsız oldunuz. Beni yıldıramazsınız ben tüm Gökçeadalılara hizmet vermeye sonuna kadar devam edeceğim”

KAYMAKAMLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ
Yapılan bu açıklamalardan sonra Gökçeada Kaymakamlığı tarafından sosyal medya hesabından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gökçeada Belediyesi 08.8.2019 tarihinde mülkiyeti Hazine ve Denizcilik İşletmelerine ait olan alanda motosiklet festivali yapılması için gerekli iznin verilmesi amacıyla Kaymakamlığımıza bir yazı yazılmıştır. Kaymakamlığımız tarafından ilgili yazı Denizcilik İşletmelerine yazılmıştır. Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü Limanlar Dairesi Başkanlığı 23.08.2019 tarihinde Kaymakamlığımıza yazdığı yazıyla söz konusu alanda motosiklet festivalinin yapılmasını uygun görmediğini belirtmiştir. İlgili yazı Gökçeada Belediye Başkanlığına gönderilmiştir.
Bunun üzerine 27.08.2019 tarihinde Gökçeada Belediyesi söz konusu festivali Kaleköy Yıldızkoy mevkiinde yapmak istediğini, bu konu ile ilgili iznin verilmesini talep etmiştir. Kaymakamlığımız 27.08.2019 tarihinde yazı ile söz konusu festivalin yapılmasının uygun olduğunu ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınacağını Belediye Başkanlığına bildirmiştir.
Gökçeada Belediyesi talep etmiş olduğu yere verilen izne rağmen festivali bu alanda yapmak yerine 02.09.2019 tarihinde yine bir yazı ile Kaleköy mevkii 315 ada 4 parselde festival düzenlemek için izin talep etmiştir. Kaymakamlığımız tarafından söz konusu alanın mülkiyetinin kime ait olduğu sorulmuş fakat bu tarihe kadar Gökçeada Belediye Başkanlığından her hangi bir cevap alınamamıştır”

Muzaffer Cirtel