Gündem

Bölgede yaşayan muhtarlar da iddiaları yalanlayarak tepki gösterdi

Altın maden çalışmasının yapıldığı alanın Kazdağları’nda olduğu iddia edilerek algı operasyonu yapanlara en sert tepkiyi maden sahasının yakınında yaşayan Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı ve Serçeler Köyü Muhtarı Mehmet Ali Uzun koydu.  Uzun, 'Maden sahası merkez Kirazlı Köyü Balabantepe dır.


Altın maden çalışmasının yapıldığı alanın Kazdağları’nda olduğu iddia edilerek algı operasyonu yapanlara en sert tepkiyi maden sahasının yakınında yaşayan Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı ve Serçeler Köyü Muhtarı Mehmet Ali Uzun koydu.  Uzun, "Maden sahası merkez Kirazlı Köyü Balabantepe dır. Kazdağı Milli Parkı buraya kuş uçuşu 40 km mesafededir" dedi.  Yeniceli muhtarlar da maden arama Kazdağları ile alakası olmadığını belirterek tepki gösterdi
 
Çanakkale ve Türkiye gündeminin başına Kirazlı’daki maden arama çalışmaları oturmaya devam ediyor. Dün Türkiye’nin birçok bölgesinde buraya eylem yapmaya gelenlerin ortaya attığı iddialar ise yalanlarla dolu. Bölge ile ilgili birçok yalan propaganda malzemesi yapılıyor. Algı operasyonu için kullanılan en büyük yanlış ise maden arama bölgesinin Kazdağları’nda olduğu. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı yalanladı.
 
Bu yönde iddialar devam ederken son olarak bölgede yaşayan muhtarlar tepki gösterdi.  Tepki gösteren muhtarlardan biri de Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı ve Serçeler Köyü Muhtarı Mehmet Ali Uzun. Bizzat madden sahasının yakınında yaşayan Serçeler Köyü Muhtarı ve Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Ali Uzun, “Söz konuş Kazdağları gibi gösterilen alan, Çanakkale merkeze 40 km mesafede, Kirazlı köyüne bağlı Balabantepe mevkiidir. Bu alanın Kazdağları ile yakından uzaktan ilgisi yoktur. Kazdağları Mili Parkı ve Kazdağları Çanakkale ile Balıkesir illerinin Kuzey Ege’de kesiştiği Edremit İlçesi, Küçükkuyu beldesi coğrafyasına denk gelen bir bölgededir. Ve maden sahasına kuş uçuşu en az 40 kilometre mesafededir.
Dolayısı ile sosyal medya da ve yazılı medya da altın maddenin Kazdağları’nda gösterilerek ‘Kazdağları talan ediliyor, Kazdağlarını kaybediyoruz’ gibi ortaya atılan iddialar bir algı operasyonu ve yanıltıcı bilgi niteliğinden öteye geçmemektedir.
Ben bu bölgeyi karış karış bilen bir insanım. Çanakkale ile Kirazlı arasında Derekkolu denen bölgede 15 köy vardır. Ve bu köylerin tamamı Kayalıdağ Kirazlı Balabantepe karşısında da Sarpdağ arasında kalan bölgededir. Kaldı ki, Kazdağları talan ediliyor diyerek yanlış algı oluşturan sözde Çevreciler, ciddi bir bilgi kirliliğine neden olmaktadır. Ve kamuoyunu yanıltıcı yönde birçok gerçek olmayan ifadeler kullanılarak aslında bir bakıma Çanakkale’ye ciddi zarar vermektedirler. Zira marka değeri çok yüksek olan tarım ürünlerimizi Türkiye ve yurtdışındaki bir çok pazarda Kazdağları isim varlığı ile tatılmaktadır. Bu şekilde yapılan yanlış propagandalar ürünlerimize ve üreticilerimize zarar vermektedir.”
 
RAHATSIZIZLIK DUYUYORUZ
 
Yenice ilçesindeki muhtarlarda, Kirazlı altın arama bölgesinin Kazdağları ile anılmasından rahatsız olduklarını dile getirdi. Muhtarlar, Kirazlı Balaban’daki altın madeni arama bölgesinin Kazdağları’na 40 kilometre uzakta olduğunu hatırlattı.
Yenice Muhtarlar Derneği Başkanı Adnan İzmir, Aşağı Çavuş Köyü Muhtarı İsmail Özkurt, Yukarı Çavuş Köyü Muhtarı Veli Günay, Reşadiye Köyü Muhtarı Nuran Şen, Erencik Köyü Muhtarı Hidayet Çağlıyan, Hıdırlar Köyü Muhtarı Bilgin Aydın, Kurtlar Köyü Muhtarı Ahmet İçen ve Oğlanalan Köyü Muhtarı Mustafa Seyhan Vali Orhan Tavlı’yı ziyaret etti.
 
Yenice Muhtarlar Derneği Başkanı Adnan İzmir ve Yenice İlçesi muhtarlarıyla bir sure sohbet eden Vali Orhan Tavlı,  Doğa Harikası Kazdağlarının doğal ve kültürel yapısının korunması ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve uluslararası alanda tanıtılmasıyla ilgili yapılan faaliyetler hakkında muhtarlarla bilgi alışverişinde bulundu.
 
Balaban tepesi ve maden faaliyeti yapılan Taşlı tepenin Kazdağlarıyla ilgisinin olmadığını Kazdağlarının Yenice, Bayramiç ve Ayvacık İlçelerinin zirvelerinde olduğunu vurgulayan Yenice Muhtarlar Derneği Başkanı Adnan İzmir ve Yenice İlçesi muhtarları Kazdağlarının,   40 Km uzaklıkta olan Balaban tepesi ile anılmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirerek Vali Orhan Tavlı’ya Kazdağlarının doğal ve kültürel yapısının korunması için yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ettiler.
 
Dünyanın oksijen kalitesi açısından en önemli habitatlarından biri olan ve bu habitatını da kendine özgü flora ve faunasını oluşturan Kazdağlarının korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile birlikte gerekli tüm önlemlerin alındığını ifade eden Vali Orhan Tavlı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.
 
Bünyamin Nami Tonka