Gündem

Helen Truva’da Truva afişi Çanakkale’de Savaş çıkarttı

Bu yılki Truva festivali için düzenlenen afiş yarışmasında birinci seçilen eser, sosyal medyada adeta savaş çıkarttı. Birçok vatandaş afişi eleştirirken, bazı vatandaşlar ise beğendi. Afişin bu kadar konuşulması birçok ulusal ve yerel basına da haber konusu oldu. Afiş, eleştirilse de şimdiden tanıt


 
Bu yılki Truva festivali için düzenlenen afiş yarışmasında birinci seçilen eser, sosyal medyada adeta savaş çıkarttı. Birçok vatandaş afişi eleştirirken, bazı vatandaşlar ise beğendi. Afişin bu kadar konuşulması birçok ulusal ve yerel basına da haber konusu oldu. Afiş, eleştirilse de şimdiden tanıtıma büyük katkı sağladı.
 
Dünyada meşhur olan Truva Antik Kenti için her yıl festival düzenleniyor. Festival bu yıl 16 -20 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivaller öncesi her yıl afiş yarışması düzenleniyor. Bu yıl 56’ıncısı düzenlenecek olan Uluslararası Troia Festivali afiş yarışmasına Türkiye genelinde çok sayıda eser katıldı. Atilla Akın, Ateş İlyas Başsoy, Nadir Çakır, Ali Gürevin, Enver Yılmaz, Blagoy Toprakidis ve Özlem Uyan'ın değerlendirmeleri sonucunda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Ahmet Berkin Ay'ın tasarımı birinci seçildi. Anadolu Üniversitesi öğrencilerinden Aylin Mutlu'nun ve Buse Nur Beyaz'ın tasarımları mansiyon ödülüne layık görüldü.
 
CİLVELİ AT
 
Birinci seçilen ve 2 at figüründen seçilen afişin açıklaması ile sosyal medya adeta yıkıldı. Afişe çizilen atın hareketleri en çok tartışma konusu oldu. Kimisi “Cilveli Truva Atı” derken kimisi ise “Kırık at” diye yorum yaptı. Bazı yorumlarda ise “Bu at sava değil Truvalıları baştan çıkarmaya gidiyor” sözlerine yer verildi. İşte afişle ilgili yapılan yorumlar; “Biri Hektor biri Helen, Kik neye göre seçmiş bunu. Cinsiyetçi, kadını ve hayvani aşağılayıcı bir tasarım. Çok yanlış bir seçim, Harika bir afiş juriyi tebrik ediyorum, İki tane birinci fotoğraf seçilmesi imkansız her birinin farklı rumuzlu olması gerekirdi. Jüri rumuza göre bu atlardan birini birinci diğerini mansiyon seçebilirdi? Bi tuhaf karışıklık olmuş. 56 yildir boyle sacma sapan bir afiş görmedim bunu halka niye sormadan karar veriyorsunuz asin kordon boyuna millet versin kararini yazik hiç bir sanat değeri yok. Atı totoşa çevirmişler. Bir nonos atımız eksikti.
Ne güzel Çanakkale de bir çok sanat eleştirmeni varmış...Ben eleştirmen değilim siyasi de düşünmem . Bence eğer bu bir sanatsal - kültürel bir afiş olacaksa sanat zaten kimse’nin göremediğini görmek bence. Ayrıca Truva’nın yalın bir at değil festival havasını yansıtan dans figürlerini sergilemesi gayet hoş ve esprili . kültür turizminden para kazanan biri olarak bu afişi gören şehrimizin ziyaretçilerine eğlence çağrıştırıcı . Ben beğendim belki daha iyisi de olabilirdi ama emeğe saygı duymak gerekir”

Arzu Baladur