Gündem

Bütün Basın Darbe Günü Olumlu Bir Sınav Verdi

Çanakkale Valiliği himayesinde Çanakkale Kent Konseyi ve İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) ortaklaşa düzenlediği 15 Temmuz Demokrasi Milli Birlik Günü Resim Sergisi açıldı.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan sergide yaptığı konuşmada darbe gecesi bütün basının demokrasinin yanında durduğunu, darbe günü olumlu bir sınav verdiklerini söyledi.
 
Çanakkale Kent Konseyi ve İHA’nın ortaklaşa düzenlediği 15 Temmuz Demokrasi Milli Birlik Günü resim sergisi dün Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı. Açılışa; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir İl Jandarma Komutanı Necmi İnce, Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu, Boğaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akıncı, Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir, İl Dernekler Müdürü Resul Karakurt, İl Müftüsü Arif Gökçe ve çok sayıda davetli katıldı. Fotoğraf sergisini gezen Çanakkale Milletvekili Bülent Turan 15 Temmuz etkinliklerini başladığı gün bir dizi etkinliklere katıldıklarını belirterek, bu etkinliklerin alt başlıklarından bir tanesinin de ilimizde fotoğraf sergisinin açılması olduğunu söyledi. Turan, İhlas Haber Ajansının Çanakkale’deki bu sergisine katılarak açılışına şahit olduklarını belirterek, “Büyük onur duyduk. Çünkü bir sene önce bir destan yazıldı. Nasıl ki bundan 102 yıl önce Seyit Çavuşlar, Yahya Çavuşlar Çanakkale’de destan yazmışlardı. Bu millete kast edenlere, yan bakanlara ders vermişlerdi. Bir destan ayağa kaldırmışlardı. Aynı şekilde geçen sene bu tarihlerde tüm Türkiye ve tüm dünya şahit oldu ki bu milletin geleceğine yan bakan, geleceğine laf söyleyen hainlere karşı millet ayağa kalktı. Bu ayağa kalkmanın sonucunda da hiç olmayacak bir iş bir anlamda demokratik kuralların tekrar hayata geçmesi ile tekrar olmuş hale geldi. Bu sürece şahitlik eden en önemli kurumlardan biri de İhlas Haber Ajansı oldu. Fotoğrafları gördünüz ilk andan son ana kadar bütün kareleri ortaya koydular. Bütün basın camiası bu darbede olumlu bir sınav vermiş oldu” dedi.
 
BASIN DEMOKRASİNİN YANINDA DURDU
 
Demokrasinin yanında duran millet gibi basının da demokrasinin yanında yer aldığını belirten Turan, İHA’nın geçen seneki hatıralarını taşıyor olmasının çok kıymetli olduğunu ancak Çanakkale’de olmasının ise ekstra bir kıymeti olduğunu söyledi. Turan sözlerine şöyle devam etti, “Çanakkale milli şuurumuzun başkenti. Cumhuriyetimizin önsözü. 15 Temmuz ruhuna en çok Çanakkale yakışır. Çanakkale’ye en çok 15 Temmuz ruhu yakışır. Dolayısıyla o gün Seyyid Çavuşların Yahya Çavuşların yerine Ömer Halis Demir’ler görevini yerine getirmiş oldu. İhlas Haber Ajansı da bunu fotoğraflamış, kare haline getirmiş. Ümit ediyorum bu sergiye çok fazla Çanakkaleli şahitlik edecektir. Onurla, gururla bunu geleceğimize taşıyacağız. Unutmayacağız. Hatırlarsınız Çin’deki devrimde bir tek kare vardı. Bir tankın önünde duran bir insan vardı. Yıllarca Avrupa’da tüm dünyada demokrasinin örneği olarak o fotoğraf gösterildi. Oysa sadece bu sergide görüyoruz ki onun ötesinde yüzlerce fotoğraf harika kareler, darbenin karşısında duran insanların hatıraları çok daha örnek halde sergilendi. O yüzden biz Çin’deki fotoğrafların çok ötesini bugün tekrar yaşamış olduk. Hem milletimize bu desteğinden dolayı müteşekkiriz”
 
KONTROLLÜ DARBE DEMEK MİLLETE HAKARETTİR
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘kontrollü darbe’ açıklaması hakkında da konuşan Turan, “Öyle veya böyle geldiğimiz noktada darbenin hala kontrollü darbe diyor olmaları, böyle ithamda bulunuyor olmaları öncelikle milletin kendisine hakarettir diye düşünüyorum. Bu dünyada örnek bir başkaldırıydı. O yüzden buna böyle farklı ithamlarda bulunmak; şehitlerimize, gazilerimize, dolayısı ile milletimize haksızlık olur. Ben bunu yapanların mahcup olacaklarını düşünüyorum. Bir an önce aynaya bakarak adam gibi meseleye bakmaya davet ediyorum. Bu iş siyasetin ufak hesaplarına alet olacak bir mesele değil. Darbe zaman AK Parti kötü olacak, CHP iyi olacak, MHP iyi olacak diye bir şey yok. Bütün millete karşı yapıldı bu darbe. Tüm partilere, tüm STK’lara. O yüzden bir grup mutlu olacaktır, bir grup huzursuz olacaktır değil. Herkes burada bedel ödeyecek. Bu bedel ödemeye engel olan millet her kuruma, her STK’ya, her basın mensubuna sahip çıkmış oldu. Kaldı ki o akşam milletin meydanlara çıktığı, destan yazdığı saatlerde, bazılarının darbeye ithamda bulunan karalayan bazılarının nasıl televizyon karşısında kravatları ile kahve içerken darbe izlediklerini görmüş olduk” şeklinde konuştu.
 
Simge Özden