Gündem

Sarıçay kenarı küçük tersane gibi

Sarıçay’ın kenarında bulunan mini tersane özel ve ticari tekneleri yeni sezona hazırlıyor. Tersane çalışanları ise sıcak havalarda çalışmanın zorluğu ile teknelerin bakımını büyük bir hassasiyetle yapıyor.

Sarıçay kenarı küçük tersane gibi

Çanakkale şehir merkezini ikiye bölen Sarıçay, kente renk katıyor. Sarıçay marina görevinin yanında aynı zamanda mini tersane görevini de yürütülüyor. Burada bulunan özel bir şirketin mini tersanesinde ticari ve özel teknelerin bakım onarımını yapıyor. Ahşap teknelerde en uzun bakım süresi 1 ay sürerken bu süre diğer teknelerde 1 hafta 15 gün arası değişiyor. Boğaz A.Ş.’nin Müdürü Kaptan Hakan Akan Çanakkale’de tekne bakımında en büyük sıkıntının usta bulmak olduğunu söyledi. Ustaların da İstanbul Tuzla’da daha çok bulunduğuna dikkat çeken Akan, Çanakkale’de yat sektörünün gelişmemiş olduğunu bu yüzden ustalar burada çok fazla bir şey kazanamadıklarını söyledi. Bakımın aşamalarından bahseden Akan, teknenin çekme işleminden sonra kızak işlemlerinin şirket tarafından yapıldığını belirtti. Akan sözlerine şöyle devam etti: “Tekne bir iki gün kurutulup, ondan sonra fiber mi? Ahşap mı? Plastik mi? diye bakılıyor daha sonra materyallerine göre işlemler başlıyor” dedi.
 
BAKIMI EN ZOR AHŞAP TEKNE
 
En zor bakımın ahşap teknede olduğunu kaydeden Akan, “ Ahşap stabil olmadığı için devamlı olarak çalışıyor. Tahtalar kendini belli ediyor. Onlara armuz diyoruz. Onları macun ile kapatmak gerekiyor. Altındaki malzeme kat kat fazlaştığı zaman bunu kazımak da gerekebiliyor, tekrar ham ahşabı çıkartıp yeni tekne gibi sıfırdan bakım yapılıyor” dedi.
Genellikle kendilerine özel ve balıkçı teknelerinin geldiğini kaydeden Akan, balıkçı teknelerinin daha çabuk yıprandığını, balıkçılığı ticari olarak yapan birisinin ise teknenin bakımını düzenli olarak gerçekleştirdiğini belirtti. Bir de polyesterlerin bakımı olduğunu söyleyen Akan, “En sonda karina boyası dediğimiz içinde kimyasalların bulunduğu bir boya teknenin su altında kalan kısmına sürülüyor. Canlıların barınamayacağı şekilde bir boya. O da teknenin temiz kalmasını sağlıyor. O da sürüldükten sonra işlem bitiyor” dedi.
 
BAKIM ZAMANLARI FARKLI
 
Özel ve ticari teknelerin sezonlarının farklı olduğu için bakım zamanlarının da farklı olduğunu belirten Akan, “Balıkçılar Eylül gibi teknelerini sezona hazırlıyor. Av yasağı da bitiyor. Kışın lüfer tarzı balıkları yakalamak için hazırlanıyorlar. Özel tekneler Mart Nisan gibi geliyorlar. Yaz ayına hazırlık yapıyorlar” dedi.
 
HAVANIN SICAK OLMASI GEREK
 
Bakım yapılması için havaların da uygun olması gerektiğini belirten Akan, “Ahşap teknelerin kuruması için nemin düşük, havaların da sıcak olması lazım. Fiber teknelerde sıkıntı olmuyor. Bunlar yalnızca boya bakım yani gövde ile ilgili. Bunun dışında donanımla ilgili de bir sürü sıkıntı oluyor. Çanakkale bu yönden çok zayıf. Neden? Çünkü liman yok. Liman olursa sektör, iş hacmi gelişir”
 
SARIÇAY ISLAH EDİLMELİ
 
Sarıçay’ın velinimet olduğunu kaydeden Akan, “Buradan yat limanı olur. Sarıçay’ın temizlenmesi, kazık atılması lazım. Yukarıdan gelen mili ıslah etmek lazım. Yapılmayacak bir şey değil. Kaba inşaat ile olacak şeyler bunlar” dedi.
 
EN UZUN BAKIM SÜRESİ 1 AY
 
Tekne de imal ettiklerini belirten Akan, “Balıkçılara hitaben tekne yapıyoruz. Bakım süresinde en uzunu 1 ay oluyor. Sıfırlanıp yapılan ahşap teknelerde 1 ay civarı sürüyor. Ağır bakım oluyor. Normal bir bakım ise 1 hafta 15 günü geçmiyor” dedi. Güneşin altında çalışmak her ne kadar zor olsa da bu işin sıcakta yapılmasının gerektiğini belirten Akan, bakımda kullanılan malzemelerin de nemi sevmeyen malzemeler olduğunu imkanlar dahilinde çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.
 
Simge Özden