.

 
Avustralya HMAS AE-2 Denizaltısı’nın Boğaza Girişinden 3 Gün Sonra Geldiği Erdek Körfezi'nde Sultanhisar Torpido Botu Tarafından Top Atışı İle Vurularak Batırılması:
 
29 Nisan'a kadar Eceabat ile Çanakkale arasında denizaltı gözetleyen Sultanhisar, vazifesini başka bir gemiye bırakarak 30 Nisan'da İstanbul’a hareket etti. Aldığı emirde doğru bir yol takip etmeyerek varlığı ihbar edilen düşman denizaltısını Karabiga kuzeyindeki Karaburun, Erdek ve Paşalimanı civarında arayacaktı. Karaburun hizalarında iken, Sultanhisar vardabandıraları tarafından, uzak mesafede AE-2 Denizaltısı tespit edildi. Saat 08:20'de Torpidobot derhal istikametini değiştirerek hücuma kalktı. Torpidobot küçük topu ile ateşe başladı. Ve AE-2 denizaltısı 2.000 metre mesafede periskopunu görüldü. Torpidobot, periskopa doğru ateş açtı. AE-2 periskopunu ikinci kez sürüşünde Sultanhisar'a torpidosunu atmıştı, ancak Sultanhisar bir manevra ile torpidodan sakındı. Bu arada AE-2, ikinci bir torpido daha attı, ancak bu da çok uzaktan geçti. AE-2 Denizaltısı'nın umka kaçma ve periskop umkuna gelme manevraları esnasında denizaltı kontrolsüz olarak dibe ve satha doğru seyrediyordu. AE-2, yine periskop umkuna gelirken botun tutulamaması nedeniyle kulesi gözükecek şekilde su üzerine çıktı. Top ve tüfek ateşinin etkili olmayacağını anlayan Sultanhisar, bu arada bir torpidosunu ateşlediyse de, hartucunun yanmaması ve yalpaların da etkisiyle torpidosu denize düştü.
 
Bu esnada tekrar dalmış olan AE-2 ile mücadelesine devam eden Sultanhisar, Hora (Mürefte kuzeydoğusunda) önlerindeki Aydınreis ve Karaburun civarındaki Zuhaf Gambotu'nu işaret fişeği ile yardıma çağırdı. Tam bu sırada denizaltının yeniden su üstüne çıktığını görünce, ikinci torpidosunu kullandı; fakat bu da hedefini bulmadı. Bunun üzerine, denizaltıyı mahmuzlamak suretiyle batırmak istedi. Ancak aldığı isabetlerden su altında kalamayan AE-2 su üstüne çıkarak teslim oldu. 32 kişilik personeli Sultanhisar'a alınırken AE-2, (40 derece 33 dakika enlem ve 27 derece 10 dakika boylam mevkiinde) 45 kulaçta batırıldı.