Medeniyet kavramı üzerine güzel bir değerlendirme.


Mesut Şen Hocamıza çok teşekkürler...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
Düşünmeye devam..
Medeniyetler şûrası da nedir yahu?..
Batı'ya karşı kurtuluş savaşı verdiğimiz yıllarda medeniyet tek dişi kalmış bir canavar idi...
Sonra, soğuk savaş dönemi nihayete erince Batı kendisine yeni bir düşman aradı ve Samuel P. Huntington'a "Medeniyetler Çatışması" kitabını yazdırdı...
Böylece medeniyet Batı'ya ait bir kavram iken, Batı medeniyetine karşı alternatif bir medeniyet imal edildi...
Daha sonra "karşı medeniyet"in temsilcileri ona savaş açmış medeniyetle ittifak yollarını aradılar, sonuçta bir de "medeniyetler ittifakı" ortaya çıktı...
Şimdi de medeniyetler şûrası...
Kaç medeniyet var bu şûrada?..
Hangi medeniyeti kim temsil ediyor?..
Medeniyet konusunda en doğru ve gerçekçi tanımı Atatürk vermiştir... Atatürk'ün anladığı medeniyet bir tanedir... O da insanlığın ilerlemede gelmiş olduğu en son aşamadır. Doğru tanım da budur... Geçmiş medeniyetler olur ama, birbiriyle çatışan, ittifak yapan, şûralar oluşturan medeniyetler olmaz... Japonlar, Çinliler medeniyetler şûrası topluyorlar mı?.. Veya kendilerini medeniyetler savaşı içinde görüyorlar mı?..
İşte Atatür'ün medeniyet hakkındaki sözleri:
"İstiklâlden yoksun bir millet, medenî insanlık dünyası karşısında uşak olma mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık görülemez."
"Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir. "
"Efendiler, artık vatan imar istiyor, zenginlik ve refah istiyor. İlim ve hüner, yüksek medeniyet, hür düşünce ve hür zihniyet istiyor. Şeref, namus, istiklâl, gerçek varlık… Vatan bu isteklerini tamamen ve hızla yerine getirmek için kurallı ve gerçek bir şekilde çalışmayı emreder."
"Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti, bundan sonraki gelişmesi ile geleceğin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır."
"Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz."
"Türk milletinin istidadı ve kati kararı medeniyet yolunda durmadan, yılmadan ilerlemektir."
"Biz dünya medeniyeti ailesi içinde bulunuyoruz. Medeniyetin bütün icaplarını tatbik edeceğiz."