Metin Sertbaş' a teşekkürler. İzmir'i de biz yaktık değil mi ? Ekonomimizin can damarlarından birisini İzmir'e girince kendi ellerimizle biz kestik değil mi?

 Bazı piçlerin "canım, resmi görüş..." diye kabul etmedikleri ve bize yıkmaya çalıştıkları İzmir yangını öncesi
* * *
Manisa’nın Turgutlu, Alaşehir ve Salihli Kasabasında Yunan Vahşeti:
(İtalyan matbuatı adına Zaşinania, Paris gazeteleri nâmına Alfred Vermen, LeTan, Matme ve Journale gazeteleri adına Madam Şnayder, Amerikan matbuatı adına Mister Prays ve Mister Prencis, İstanbul’dan Naşit, İzmir’den Sırrı Bey, Amerikan Viskonsolosu Mr. Pack’tan kurulu “9 Eylül 1922'den hemen sonra” heyetin raporundan.)
6000 ev bulunan Turgutlu’dan yalnız kenar semtlerdeki kulübeler kalmıştır. Halktan 1200 kişi öldürülmüştür. Yangın ve katliama iştirak eden yerli Rumlardan Eczacı Kosti idam edilmiştir. Burada gözleri oyulmuş çocuklar, göğüsleri parçalanmış kadınlar, ırzına geçilmiş ve öldürülmüş yüzlerce ceset görülmüştür. Sokaklarda yaralılar inlemektedir.
Alaşehir, yakılıp yıkılmıştır. 4500 evden 4350 si tamamen yakılmış, 11500 kişi olan ahalisinden 400’ü ve 15 yaşın altındaki 7500 kişi kalmıştır. Burada yangını yerli Rumlardan tüccar Miamandapolis çıkarmış ve idare etmiştir. Burada birçok genç kız tecavüze uğramış ve bekâret kanları yüzlerine sürülmüştür. Taşçı Mehmet Usta’nın karısının göğüsleri oyulmuş ve içine barut konularak ateşlenmiştir. Yunanlıların beraberlerinde alıp götürdükleri kadın sayısı 150’dir. Irzlarına tecavüz edilen kızlardan 14 tanesi çıldırmıştır. Bu kızlardan üçünün yangın külleri üzerinde şarkı söyleyip oynadıkları görüldü. 300 kişilik kadın kafilesi Yunanlılarla beraber götürülmek istenirken kadınların itiraz etmeleri ve kaçmaları üzerine bir makineli tüfek bölüğü hepsini kurşunlamıştır. Yirmi otuz kadın ancak kurtulabilmiştir. 72 kişi diri diri ateşte yakılmıştır.
Salihli’nin ev, dükkân, mektep, cami, han ve hamamları kâmilen yakılmıştır. Yunanlılar buradan 110 kızı alıp götürmüşlerdir. Bunlardan 60 kadarı tecavüz edildikten sonra kaçmayı başarmış ve bilahare dağlarda toplanmıştır. Ayrıca 110 kişi yakılmıştır. Bir kısmı kadın olan yaralıların birçoğunun kulak ve burunları kesilmiştir.
Halil Kanargı, Yunan Meselesi, Eylül 2002, s. 18-19