Bu hafta en çok “ahmak” kelimesini duyduk. Sebebi ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davasının konusu.

Bu hafta en çok “ahmak” kelimesini duyduk. Sebebi ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davasının konusu.
Bu kelime nedeniyle İmamoğlu’na hem hapis hem de siyasi yasak kararı çıktı. Bu karar kentin siyaseti bir andan hareketlendirdi.
Peki bu kelime ne anlama geliyor.
 
Mehmet Özgedik bu kelimenin ne anlama geldiğini ve kime dendiğini çok güzel açıklamış ben de sizlerle paylaşmak istedim.
İşte o güzel yazı
Bütün Türkçe sözlükler taranınca ahmak kelimesinin anlamı, özet olarak, şudur:
"Beynini işin gereğine göre çalıştıramayan, zekâsı az gelişmiş olan(kimse)."
Arapçadan alınmış bir niteleme sıfatıdır.
"Kalın kafalı, budala, akılsız, bön" kelimeleri de eş anlamlılarıdır. "Bön" kelimesi, eş anlamları arasında en uygunudur.
Birine "akılsız" demek fazla tepki çekmez, ama ahmak dendiğinde sert karşılık görür. Çünkü toplum, ahmak kelimesine bir bakıma pejoratif anlam yüklemiştir.
Ahmak kelimesi küçük görme, küçümseme ifade eder, fakat galiz bir anlatımı yoktur. Bu bakımdan "ağır hakaret" olarak değerlendirilemez. Şayet bu kelimeyi ağır hakaret ifadesi olarak değerlendirirsek şunları nereye koymamız gerekir:
"Çukur, çöplük, alçak, şerefsiz, çürük, sürtük, çirkef, pislik, zürriyetsiz" vb.
Bize göre esas mesele şudur: Bayağı ifadelere hiçbir anlatımda yer verilmemesi gerekir.
Ne var ki siyasetimiz epey seviye kaybetmiştir.
(Bunu söylerken acaba suç mu işledim?)