Mesele tarihimiz değil, tarihçilerimizdir, sorun eğitim sistemimizdir.

Bizde Rusça ve Asya dillerini bilen uzman çok azdır, Türk Yurdu dergisinde yazan milliyetçi arkadaşlar bile Batı kaynaklarını referans gösteriyor, Batı kanaklarından yararlanıyorlar.
 Rusça bilmeyenin Türkolojide ne işi olabilir? Haritayı açın bakın, Rusya ve Ukrayna'da yüzlerce yer adı eski Türkçedir. Ancak Rusça bilmiyorsanız bunlarla ilgili literatüre ulaşamazsınız. En önemlisi de bu konularda yazılmış Batı ve Rus yalanlarından haberiniz olmaz.
Üniversitelerin Batıya yönelik yüzünü Asya'ya, Doğuya çevirmek lazım. Hatta sosyal bilimlerde yabancı dil sınavlarında Rusça, Asya ve Doğu dillerine öncelik verilmelidir. Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih bölümlerinin her biri farklı Türk lehçe ve şivelerinden birinde uzmanlaşarak eğitimin bir yılını öğrenciler mübadeleyle ilgili bölgedeki üniversitede okumalıdır.
Özbekçe bir gazeteyi okuyamayan Türk Dili ve Edebiyatı mezunu gülünçtür, komiktir ve gerçekten çağdışıdır. Özbeklerin örneğin neredeyse 30 milyon nüfusu var, üstelik Özbekçeyi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi altı ayda mükemmel derecede öğrenebilir.
Piyasada Doğu ve eski Türk Tarihiyle ilgili kitapların çoğu çeviridir ve hepsi Batı dillerinden çevrilmiştir. Timur ve Cengiz Han hakkında Batı yazarlarından tercümeleri okumak faciadır, cehalettir. Araştırın bakalım, siz doğru dürüst Ukrayna Tarihi kitabı bulabilr misiniz? Koskoca devlet artık 25 yıldır bağımsızdır ve ülkemizde bu ülkenin tarihini yazan yoktur. İngilizce kaynaklardan Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Hakasya tarihi öğrenmek ayıptır, günahtır.