Arıburnu Bölgesi'nde düşmanı ilk karşılayan bölüğün,1. Takım Komutanı olan İbradılı Teğmen İbrahim Hayrettin, 25 Nisan 1915  günü sabahını şöyle anlatıyor...

"-- Bir avuç Türk'ün üstün silah ve asker çoğunluğu karşısında nelere kadir olduğunu ve yurt toprağını korumak için  geçmiş günlerde  gösterdiğini  bugün de o topraklarda gözü olanlar varsa, yine vazifelerini yapacağını, lâzım olanlara gününde  duyurmak  sırasının geldiğini  düşünerek bu satırları karalıyorum.
......
O gün sabahı erken saatinde  Arıburnu'na asker çıkarmak üzere saldıran İngilizler , iki top ve mahdut tüfenklerimizin mukavemeti  karşısında, çıkmak daha kolay zannettikleri  Ağıldere cihetine   sarkmış ve saldırmıştı.
Bizlerde elimizdeki yegâne silah ve imanımızla  karşıladık ve açtığımız kahir ateşle bir saat içinde kıyılarımızı örtecek kadar düşmanı yere serdik.
Ve sahilde yok ettik..."
(24 Nisan 1945' de Tarihçi Feridun Fazıl Tülbentçi' ye yazılan mektuptan)
Ali Galip Yoluç, bir Çanakkale Gazi'sidir.
Çanakkale' de hem güney  bölgesinde hem de kuzey bölgesinde savaşmıştır.
Çanakkale' den sonra Filistin Cephesi'ne gönderilmiş burada Teğmen rütbesindeyken,yaralanmış ve Kudüs Hastanesi'ne getirilmiştir. Kudüs'ün düşmesiyle İngilizlere,Hastane'de esir düşmüştür...
Esaret hayatını şöyle anlatır...
" Bizi Mısır'a götürdüler. İskenderiye civarında Seydibeşir Zabitan Garnizonu'na giderek burada hürriyetimiz alınmış adete bir hayvan sürüsüne dönmüştük.
Memleketini  müdafaadan aciz olanların  hakları bundan başka bir şey de olamaz...
Fen, sanat, ilim, bilgiden mahrum olan, dünya ilerlemelerine yabancı bulunan insanları, vatanını sevmeyen kirli ruhlu kimseleri karşılayacak  akıbetler bundan başka ne olabilir.?
 Esaret hayatı pek acı ve elemli bir hayattır.
İnsanın benliğini kemirir,ruhunu ezer, milli gururu yıkar...
.... İnsan vatanın toprağına dört elle sarılmalı, düşman boyunduruğu altına girmemelidir.
Vatan kadar kıymetli, hürriyet kadar sevimli dünyada hiçbir şey olmamalıdır.
Bu kulağınıza küpe olmalıdır."
( Ali Galip Yoluç'un Hatıraları, Yayına hazırlayan Bünyamin Nami Tonka, Nisan 2013, Çanakkale Boğaz Medya, Sayfa-21)
 Yüce Atatürk'ten...
" Efendiler, silahıyla olduğu gibi dimağı ile de mücadele mecburiyetinde olan milletimizin birincisinde gösterdiği kudreti, ikincisinde de göstereceğine asla şüphem yoktur."
( Atatürk'ün Not Defterleri, Ali Mithat İnan, Gündoğan Yayınları Ankara1998 ,3. Baskı, Sayfa 188)