Prof. Dr. Saadettin Yıldız Ağabey'in görüşleri... Bilgi edinmeniz dileğiyle...

Prof. Dr. Saadettin Yıldız Ağabey'in görüşleri...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
Uluslarası Beşeri Bilimler ve Eğitim dergimizin 6sayısına yazdığım “Editörden” yazısının bir bölümü:
EDİTÖRDEN
Değerli Okuyucularımız,
Dergimizin dizinleme listesine DergiPark ve Araştırmax da eklendi. Bu aşamada dergimize gönderilen yazıların sayısı da artış gösterdi. Bunları yayın ilkelerimiz doğrultusunda inceleyip araştırmacıları hizmet vermek -kaçınılmaz olarak- güçleşiyor. Ekip olarak bu güçlükleri aşabilecek enerjimiz var. Biz, işlenen konu bakımından dergimizin yayın politikasına uygun olan yazıları en kısa zamanda hakemlere göndermek ve hakem sürecinden geçenleri düzenlemek konusunda olabildiği kadar titiz davranıyoruz.
Bilgiye ve emeğe saygılı olmayı önemsiyoruz.  Emeğe-bilgiye saygımız var; ülkemizin aydınlık yarınlara yürümesi konusunda bir yandan umutlu, bir yandan da kaygılıyız. Bu saygı, umut ve kaygı bize şunları düşünme mecburiyetini yüklüyor: 
Üniversite mensuplarının, bir yandan eğitim-öğretim görevini yürütürken bir yandan da akademik yayın yapmak gibi önemli bir sorumluluğu var. Bazı branşlarda görülen kolaylıklara rağmen, öğretim elemanlarının çoğu çalışmalarını yayımlama imkânı bulamıyor. Makalesini dergiye gönderip bir yıl, iki yıl bekleyen, bu sürecin sonunda da –mesela, kaynakların güncel olmadığı gerekçesiyle- geri çevrilen araştırmacıların sayısı az değil. Akademik dergi sayısının çoğalması ve mevcut dergilerin de yayımlanmayı hak eden çalışmaları bir an önce değerlendirmenin  yolunu bulmaları gerekiyor. 
Üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarının yayın yapma zorunluluğu ile çalışmalarını yayımlatma imkânları karşılaştırılırsa, çekilen sıkıntı kolayca fark edilecektir. Ayrıca, özellikle sosyal bilimlerde, indeksli dergilerin sayısı az olduğundan akademisyenler büyük bir baskı altında kalmaktadırlar. Üniversiteler –haklı olarak- yayın istiyor; az sayıdaki dergi de sabır... 
Bazı büyük kurum ve kuruluşların turizm, resim-heykel, edebiyat, moda vs. konusunda popüler dergiler çıkarması günlük kültür hayatımız açısından önemlidir. Ancak bu kuruluşların bilimsel dergiler yayımlamak konusunu da ihmal etmemeleri akademinin gelişmesine önemli bir katkı sağlayacaktır.Tanıtım için harcanan yüksek miktardaki paraların mütevazi bir bölümü böyle değerlendirilebilir. 
Özellikle Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu, bilimsel dergi yayımlama konusunda öncülük yapabilir / yapmalıdır. Kadroları ve bütçelerinin gücü sayesinde, başta SSCI, SCI, AHCI olmak üzere önemli indekslerce taranan dergiler çıkarmaları mümkündür. Ebette “resmî dergi” teklif etmiyoruz. Ciddi bir hakem süreci, yayın kurulları, teknik değerlendirmeler.. konusunda titiz davranılmalıdır.
Yayın yapma zorunluluğu akademisyenleri sıkıştırırken bir yandan da bir “paralı dergi tuzağı”ndan, yurt dışında –ve ne yazık ki artık yurt içinde de- para karşılığı makale yayımlayan / yayımlanma sürecini hızlandıran dergilerden söz ediliyor. (Bu tip dergilerde her türlü hakem denetiminden geçmiş, gerçek bir emekle ortaya çıkarılmış yazılara ve bunların yazarlarına elbette sözümüz yoktur.) Bunun önlenmesinin çaresi akademisyenlerin yayın imkânlarının genişletilmesidir. 
Türk üniversitelerinde akademik seviyenin giderek düştüğü konusunda ileri sürülen görüşlerin haklılık payı -ne yazık ki- küçümsenemez. Ne var ki bu seviyenin yükselmesi için gerekli adımlar atılmıyor ya da çok cılız kalıyorsa, şapkamızı önümüze koyup düşünmeli; kendimizi akıllıca eleştirmeliyiz.