Balkanlardan Türkiye’ye yönelik sürgünlerin ve acıların tarihi 17. yüzyıla kadar gitmektedir.

Balkanlardan Türkiye’ye yönelik sürgünlerin ve acıların tarihi 17. yüzyıla kadar gitmektedir. Asıl yoğun sürgün ise 18. yüzyılın başından itibaren yaşanmıştır. Hatta 1927 yılına gelindiğinde 11 milyona ulaşan Türkiye Cumhuriyeti nüfusunun 7 milyonunun göç sonucunda Anadolu’ya geldiği saptanmıştır. Amerikalı tarihçi Justin McCarthy’ye göre 1821 ile 1922 yılları arasında Müslümanların yaklaşık 5,5 milyonu kimi savaşlarda açlıktan ve hastalıktan canını yitirerek ölmüş, 5 milyondan fazlası ise ülkelerinden sürülüp atılmıştır.
Osmanlı nüfusu konusundaki çalışmalarıyla tanınan araştırmacı Prof. Dr. Kemal Karpat ise, günümüze kadarki süreci ele alan demografik çalışmasında, göç ettirilen Türklerin ve Müslümanların sayısı ile ilgili olarak 9 milyon rakamını vermektedir. Bunun 7 milyonunu, Girit ve Ege Adalarını da içine alan Balkanlardan gelenlerin, 2 milyonunu ise Kırım, Kafkasya ve Arabistan Yarımadası'ndan göç edenlerin oluşturduğunu belirtmektedir.
Resimdeki tabloda da belirtildiği üzere toplamda çeşitli tarihçilere göre ortalama rakam olarak Balkanlar'da 17.yy dan günümüze 350 yılda Soykırıma uğramış Türklerin sayısı ise 8.150.000 sürgün (Anadolu'ya göç)  ve 2.555.000 ölüdür.
………….
Bir Mezar
Norfolk Alayı'ndan J.A.Barnaby' nin mezar taşı.
Azmak mezarlığında...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...