İzzet Paşa Kabinesi istifa ettikten sonra İskenderun için yapılan antlaşmada ,sadece ordu burayı terk edecekti.

İzzet Paşa Kabinesi istifa ettikten sonra İskenderun için yapılan antlaşmada ,sadece ordu burayı terk edecekti. Mülki amir ,jandarma ve diğer görevliler kalacaktı.
Bu sırada Halep'e erzak götürmek bahanesiyle kasabaya bir İngiliz müfrezesi çıkacaktı.9 Kasım 1918' de çıkartma yapan İngilizlerin ardından kasabadaki sivil halk, erzak depolarının önünde nümayiş yapmaya başladı. Bunu fırsat bilen Fransızların Cautelas Torpidosu komutanı David  Beauregard, şehirde bulunan Türk memur,polis ve jandarmalarının hemen şehri terk etmesini istedi. İlgililer bu tebliğe boyun eğerek kasabayı bıraktılar. Halbuki onlara ,yerlerini terk etmemeleri için hükümet gerekli direktifleri vermişti. Bu sebeple Kaymakam ve Liman Reisi İskenderun'a geri çevrildi. Fakat bu defa da Cautelas torpidosunun komutanı tarafından tutuklandılar. Şehir içinde süngülü askerlerin nezaretinde dolaştırıp" teşhir" olunduktan ve bir ahırda 24 saat tutulduktan sonra asker muhafazasında bir kayıkla Payas'a Tard edildiler.
Evet, Osmanlı görevlileri kendi ülkesinde sirk canbazına dönmüşlerdi. Ahıra hapsedilliyorlardı. Yani hayvan muamelesi görüyorlardı.
    Çöküş hızlanmıştı.
    Bir kurtarıcı yoktu.
    İslamın ve Türklüğün Koç Başı gövdesinden ayrılıyordu.
   Medet.... Ya.... Hu!

Tarihten Anekdotlar Sayfasından....
27 Ekim 1920 Karakol Cemiyeti adlı direniş örgütü kuruldu.
Mütareke döneminin ilk gizli direniş grubu, İstanbul'da kurulan Karakol Cemiyeti'dir. 1918 Ekim sonları veya Kasım başlarında Talat Paşa'nın direktifi ile kurulan Cemiyet'in kurucuları arasında, Kurmay Albay Kara Vasıf, Emekli Yüzbaşı Baha Said, Albay Galatalı Şevket ve Yenibahçeli Şükrü Bey'ler gibi İttihadçı şahıslar bulunmakta idi. Kısa zamanda örgütlenme çalışmalarını tamamlayan Karakol Cemiyet'in Millî Mücadele'yi yaptığı en büyük hizmet, İstanbul'dan Anadolu'ya silah ve cephane ile subayların kaçırılmasını sağlaması, İngiliz Muhibleri Cemiyeti gibi kuruluşların planlarına ve faaliyetlerini Mustafa Kemal Paşa'ya haber vermesi olmuştur.