Geçen dönem Çanakkale il Genel Meclisi’nin en büyük icraatı Ekoturizm dosyaları oldu. İnceleme yapılmadan, hak edilmeden, Çanakkale’nin tarım arazileri ranta açıldı. Verimli araziler villalara ve tatil evlerine kurban edildi. Tarım kenti olan Çanakkale’nin verimli tarları torpil ve rant sağlanarak zenginlere peşkeş çekildi. Bu hafta Perşembe günü açılacak olan yeni il genel meclisinin ilk olarak bu rantı ortaya çıkması bekleniyor.

Tarım ve ağaçlı alanları ranta dönüştüren yeni yöntem olarak Eko Turizm bulundu. Dünyada amacına uygun olarak doğal alanları turizme kazandırmak için başlatılan bu proje, Çanakkale hızlı bir ranta dönüştü. Pandemi ile beraber büyük şehirlerden kaçanlar doğası tarihi ve sessizliği ile meşhur Çanakkale’ye yöneldi. Gelen talep doğrultusunda birçok tarım arazisi bu isteğe kurban ediliyor.

Projelerini hayata geçirmek isteyen sanatçılar, iş insanları ve maddi durumu iyi olan vatandaşlar, Çanakkale’de alanları önce inceliyor. Beğendiği yerde hemen yer bakıyor. Köylerdeki vatandaşların yıllardır çiftçilik yaptığı tarım arazilerini ucuz fiyata kapatarak üzerine geçiriyor.

İL GENEL MECLİSİ EKOTURİZME ÇALIŞTI

Pandemi ile beraber oluşturulan dosyalar, bir bir İl Genel Meclisi’ne geldi. İlk başta il genel meclisine gelen hemen tüm dosyalar bir bir geçti.

Kanunen tarım arazisi ve orman alanları imara açılmıyor. Bu yasak da Ekoturizm projesi devreye sokularak delindi. Ekoturizm adı altında alınan tarım arazilerini imara açmak için dosyalar bir biri oluşturup il Genel Meclisi’ne gönderildi. İl genel meclisinin bu dosyaları bir bir meclisten geçirmesi nedeniyle, dosya sayısı hızla arttı. Şimdiye kadar İl Genel Meclisi’nden geçen dosyanın sayısı ise hesaplanamıyor. Ve her bir dosya bir tarım arazisinin imara kurban edilmesine sebep oldu.

BAŞKANLIK AK PARTİ’YE GEÇİNCE DOSYALAR ARTTI

Ekoturizm dosyalarının bu kadar çok ve hızlı geçmesinin altında geçen CHP’li ve AK Parti meclis üyelerinin imzası var. Hemen her konuda karşı karşıya gelen ve birinin evet dediği dosyaya diğerinin hayır vermesine rağmen EkoTurizm dosyalarında ise bir araya geldiler. İlk başlarda sayıları az olan Ekoturizm dosyaları, 3 yıl önce Nejat Önder’in CHP’yi satıp AK Parti’ye geçmesi ve başkan seçilmesi ile dosyalar hem arttı hem de çok daha hızlı geçmeye başladı. Şimdiye kadar meclise gelen hemen her dosya geçti. Geçen dosyaların tamamına yakını da verimli tarım arazilerinden oluşuyor. Dosyalar peş peşe meclisten geçince ilgi de arttı. Bazı meclis üyelerinin özellikle bu dosya takibi yaptığı da konuşuldu. Bu Ekoturizm dosyalarının büyük bir rant sağladığı da çok konuşuldu.

RANT ORTAYA ÇIKACAK

Bir arazinin Ekoturizm statüsüne alınması ile değerinin çok artması nedeniyle en büyük rant kapılarından birinin bu dosyalar oluşturduğu ve bu yüzden meclis üyelerinin bazılarının yıllarca bu dosya takibi yaptığı da konuşuldu. 31 Mart yerel seçimlerden sonra yeni il genel meclisi oluştu. Daha önce çoğunluk AK Parti ve MHP’deyken bu sefer çoğunluk CHP’ye geçti. CHP, 19 üyeye sahip oldu. AK Parti 12, İYİ Parti 2 ve MHP ise 1 üye çıkarabildi. Bu yüzden il genel meclis başkanlığı da CHP’ye geçmiş olacak.

Kulislerde alınan biliye göre; CHP’nin başkanlık için Halil Ertuğrul üzerinde anlaştığı yönünde. CHP meclis üyelerinin kendi aralarında yaptığı oylamada Ertuğrul’un en fazla oyu aldı, ikinci sırada ise Güneş Pehlivan’ın yer aldığı belirtiliyor. Büyük bir sürpriz olmazsa İl Genel Meclis Başkanlığı’na Halil Ertuğrul seçilecek.

İl Genel Meclisi ilk toplantısı 25 Nisan 2024 Perşembe günü saat 15.00'da en yaşlı üye olan Hakkı Sezen başkanlığında yapılacak. En genç üyeler Güneş Pehlivan ve Fatih Kocabıyık geçici Katip Üye olarak tespit edildi. Toplantı öncesi Cumhuriyet Meydanında buluşularak saat 14.00'da çelenk sunum töreni yapılacak. Ve hemen sonra başkan seçilecek ve komisyonlar kurulacak. İl genel meclisinin görev dağılımı yapılmasından sonra başkanlığı kazanacak olan CHP’nin ilk olarak halkın da rahatsızlık duyduğu Ekoturizm dosyalarını ele alacağı ve kimlerin dosyalarının geçtiği bir bir açıklanacağı öğrenildi.

 

Mehmet Güler