Çanakkale’ de bulunan Bit Pazarı her Perşembe günü, Sarıçay’ın Cuma pazarı yanındaki alanda kuruluyor.  Bu hafta da yeni – eski, sıfır – kullanılmış demeden tüm insanlara hizmet veriyor.

Bit Pazarı’nda oyuncak, kıyafet, ikinci el eşyalar vb. birçok ürün bulunmakla birlikte havaların ısınmasıyla beraber Çanakkale halkı yine Bit Pazarı’na akın etti. Bayram tatili nedeniyle geçen hafta kurulmayan Bit Pazarı bu hafta hava durumunun iyi olması sayesinde tekrardan insanların yoğun ilgisi ile karşı karşıya geldi. Perşembe günleri sabah 8.00 akşam 16.00 arası açık olan ve Çanakkale’nin yerel halkı sayesinde kurulan Bit Pazarı her durumda satışlarına devam ediyor.

Çanakkale’nin merkezinde bulunan Bit Pazarı birçok yönden hala ayakta kalmaya devam ediyor. Bit Pazarı satıcılarını zorlayan şartlar arasında en önemli iki sebep olan “yer bulma” ve “kötü hava koşulları” çoğu sorunu da başında getiriyor. Bit Pazarı satıcıları bazı günler tezgah açacakları yer bulamadıklarını bazı günlerde kötü hava şartları yüzünden tezgah açamadıklarını bu yüzden de ekonomik olarak zorluk çektiklerini dile getirdiler.

Bit Pazarı satıcıları artık Bit Pazarı’nın da hemen yanında bulunan Cuma Pazarı gibi herkese özel ayrı yer tahsis edilmesi ve başlarına güneş geçmeyecek veya yağmuru engelleyerek  satışlarına devam edebilecekleri şeyler istiyorlar. Bit Pazarı Çanakkale Belediyesi tarafından kurulmuş ve desteklenmiş olsa da çok da ilgilenilmeyen ve yanında bulunan Cuma Pazarı’nın vermiş olduğu baskı ile bugüne kadar hep sönük kalan bir pazar.

Bu durumda Bit Pazarı satıcılarının birçok kez Belediye’ye durum hakkında bilgilendirme yaptıklarını fakat Belediye’nin fazla bir şey yapmadığı görülmüştür. Bit Pazarı satıcılarının tek istedikleri onlarında “Bit Pazarı satıcısı” değil de “Pazar satıcısı” olarak adlandırılmak istemeleridir.

 

Sedat Uz