Sadece içme ve kullanma suyu temin edilecek

Geçtiğimiz hafta içerisinde DSİ Şube Müdürlüğünü ziyaret eden ardından da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile görüşen Cumhur İttifakı Çanakkale Belediye Başkan adayı Jülide İskenderoğlu, Çanakkale’nin su sıkıntısının kalıcı olarak çözümü için çalışma başlatıldığını açıkladı. Atikhisar Barajının kullanım şeklinin değiştirileceğini belirten İskenderoğlu, “Çanakkale’mizin tek su kaynağı olan Atikhisar barajındaki su miktarı, özellikle son yıllarda yaz aylarında ciddi ölçüde  azalıyor. Mevcut yönetim, sözde Atikhisar barajıyla çok ilgiliymiş gibi görünse de, yıllardır bu sorunun çözümü için herhangi bir adım atmayı bırakın girişimde dahi bulunmadı. Hem DSİ ile hem de Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı ile bu konuyu konuştuk. İlk etapta Atikhisar barajının kullanım şekli değişecek. Baraj, sadece Çanakkale için içme ve sulama suyu temininde kullanılacak. Atikhisar barajından sulanan alanların, başka bir su kaynağından beslenmesi için çalışma başlatıldı. Bu sayede barajın üzerindeki sulama yükünü almış olacağız. Buradaki suyun tamamı, Çanakkale halkının içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak” dedi.

 

Yeni bir su kaynağı bağlanıyor

Baraja yeni bir su kaynağı daha bağlanacağını da aktaran İskenderoğlu, “Barajın hemen yakınında bulunan Çile deresi, Atikhisar barajına bağlanacak. Bu sayede, sadece yağışlı havalarda değil, barajı sürekli besleyen ekstra bir su kaynağı daha sağlanmış olacak. Bunun yanı sıra, barajdan gelen suyun kapalı sisteme geçirilmesi için de Sayın Bakanımızla görüştük. Kapalı sistem çalışması da çok kısa sürede başlayacak. Sadece bu sistemin, Atikhisar barajında yüzde 40’a varan su tasarrufu sağlayacağını öngörüyoruz. Tüm bu çalışmalarla birlikte, Çanakkale’nin su kaygısı olmayacak” diye konuştu.

 

DSİ ve Bakanlığa teşekkür

Çanakkale’nin su kaynaklarının korunması, sağlıklı su temin için DSİ ve Bakanlığın ciddi çalışmalar yaptığını da aktaran İskenderoğlu, “Mevcut belediyenin vaadi olmasına rağmen bir türlü bitiremediği arıtma tesisini, Bülent Turan Bakanımızla birlikte yaptığımız girişimler sonucu DSİ tamamladı ve Belediye eliyle Çanakkaleli hemşehrilerimizin kullanımına sunmuş olduk. Şimdi su sıkıntımızla ilgili konuda da Bakanlığımız devreye girerek hızlı ve kalıcı bir çözüm için çalışma başlattı. Tüm hemşehrilerimiz adına hem Bakanımız ve Bakanlık personeline hem de DSİ çalışanlarına teşekkür ediyoruz” dedi. 

 

Haber merkezi