Türkiye, başta İstanbul ve Ankara adayları olmak üzere belediye başkan adaylarının mal varlıklarını konuşurken, Çanakkale Belediye Başkan adaylarının mal varlıklarını şimdiye kadar açıklamaması kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Seçime günler kala seçmenler başkan adaylarının mal varlıklarını açıklamasını bekliyor. Şeffaflık ve hesap verebilirlik bir siyaset için adayların mal varlıklarını açıklaması büyük önem taşıyor.

 

Bu hafta sonu seçmenler sandık başına gidecek. Sandığa gitmeden seçmenler 5 yıllığına yönetimi teslim edeceği adayların her yönüyle tanımak ve ona göre karar vermek istiyor. Bu konuda en önemli kriterlerden biri de belediye başkan adaylarının mal varlıklarını açıklaması. İstanbul ve Ankara belediye başkan adayları ilk olarak mal varlıklarını açıkladı. Adayların mal varlıklarını açıklaması ile Türkiye gündemini bu konu oluşturdu. Özellikle AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok’un mal varlığının çok fazla çıkması günlerce tartışma konusu oluyor. Aynı şekilde diğer belediye başkan adaylarının mal varlıkları da çok konuşuluyor.

ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI AÇIKLAMADI

Bu konuda adaylar da bir birlerine mal varlıkları üzerinden yükleniyor. Türkiye genelinde çoğu belediye başkan adayı mal varlıklarını açıkladı. Başkan adayları bir bir mal varlıklarını açıklarken, Çanakkale Belediye Başkan adayları ise bu konuda sessizliğini koruyor.

Seçmenler sandığa gitmeden önce, CHP Çanakkale Belediye Bakan Adayı Muharrem Erkek, AK Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Jülide İskenderoğlu ve İYİ Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Burak Kunt’un da mal varlıklarını açıklamasını istiyor.

Adaylara bakıldığında Erkek, avukat ve eski milletvekili. Erkek’in ve eşine ait ne kadar mal varlığı olduğu merak ediliyor. Erkek gibi İskenderoğlu da eski milletvekili. İskenderoğlu’nun da kendisi ve eşine ait mal varlığı açıklanması isteniyor. Kunt ise bir iş insanı. Ailesine ait bir şirketi olduğu bilinen Kunt’tun da ailesine ait mal varlığını açıklanması bekleniyor. Adaylar mal varlıklarını resmi olarak açıklamasa da vatandaşlar kulislerde başkan adaylarının ne kadar mal varlığı olduğunu konuşuyor ve tahmin ediyor. Bu hafta sonu vatandaşlar sandığa gitmeden önce oy vereceği adayın ne kadar malı olduğunu bilmek istiyor. Çünkü kazanacak adayın 5 yıl sonra mal varlığının nasıl değiştiğini öğrenme hakkında sahip.

MAL VARLIKLARININ AÇIKLANMASI ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye’de koltuğa oturanların gücünü kullanarak haksız bir şekilde mal sahibi olduğu yıllardır çok konuşuluyor. Bu sorun son zamanlarda çok daha fazla dile getiriliyor. Haksız yere mal sahibi olanların sayısında da gözle görülür şekilde artış bulunuyor. Bu yüzden bir adayın başkanlık koltuğuna talip olduğunda ilk olarak mal varlığını açıklamaları isteniyor.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini güçlendirmek için Çanakkale Belediye Başkan adaylarının da mal varlıklarını sandık kurulmadan önce açıklanması isteniyor. Çanakkale’de bu konu artık daha çok dile getiriliyor. Mal varlıklarını açıklandığında, göreve gelen kişinin belediye başkanlık dönemi bitimindeki mal varlığı ile karşılaştırılıyor. Anormal bir artış olması durumunda ise bu vatandaşlar tarafından hesap soruluyor. Bu yüzden sadece belediye başkan adaylarının değil, il genel meclisi, belediye meclisi adaylarının da mal varlıklarını açıklanması açısında çok önemli.

 

Mehmet Güler