Danışman olarak bilinen kişinin ortağı olduğu iddia edilen şirketin, kanunsuz şekilde S plakalı araçlar yerine normal plakalı araçlarla Çanakkale merkezde bulunan büyük bir fabrikanın servis işini yapmasına dava açılıyor. Hem Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı hem de Çanakkale Belediyesi, bu ranta dur demek için dava açmaya hazırlanıyor.

 

Belediye mücavir alan içindeki taşımacılığı 5390 sayılı belediye kanunu ile belediyenin ihale ile vermiş olduğu S plakalı araçlarla yapılması gerekiyor. Bu plaka da taksi plakası gibi Çanakkale Belediyesi tarafından açılan ihale ile veriliyor. Bu plakaların dışından şehir içinde öğrenci, işçi, personel gibi servis taşımacılığını başka araçlar yapamıyor. Şuanda Çanakkale’de bu plakayı almak için milyonlar harcayan esnaflar, bu hakkı kazanmış ve bunların dışında kanunen servis taşımacılığının yapılması yasak.

HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANILIYOR

Bu plakayı almak için esnaflar devlete milyonları yatırıyor ve ancak bu taşıma hakkını elde edebiliyor. Böyle bir yatırım yapılmadan servis işinin yapılması, devleti zarar uğratıyor, S plakalı araçların sahipleri zarar ediyor, ayrıca haksız kazanç elde edilmiş oluyor. Şimdi Çanakkale’nin en büyük gündemi de bu yükümlükleri yerine getirmeden haksız şekilde servis işi oluşturuyor. Bu işinin de bir danışmanın ortağı olduğu iddia edilen bir şirket tarafından yapıldığı belirtiliyor.

Alınan bilgiye göre; Çanakkale içinde bulunan büyük bir fabrikanın yine şehir içinde yaşayan işçilerinin taşınmasını, danışman olarak bilinen kişinin ortağı olduğu iddia edilen şirketin normal plakalı araçlarla yapılmaya başlandığı belirtiliyor. Bu servisleri şehir içinde gören “S” plakalı araç sahipleri adeta ayaklandı. İhaleye girerek devlete para yatırıp “S” plaka alan esnaflar, bu hakkı elinde bulundurmayan şirketin danışman ve dolayısı ile siyasi gücü kullanarak bu haksız kazancı elde edilmesine isyan ediyor.

DAVALAR AÇILIYOR

Çanakkale gündemine bomba gibi düşen bu rant olayı ile ilgili kurum ve kuruluşlar da harekete geçti. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı ve Çanakkale Belediyesi’nin dava açmaya hazırlandığı öğrenildi. Böyle bir taşımacılık yapılmasından hem Çanakkale Belediyesi hem de S plaka araçların sahiplerinin zarar gördüğü ifade ediliyor. Yerel seçim çalışmalarının hızlandığı bu dönemde bu rant olayının çok daha fazla konuşulduğu öğrenildi.  

 

Atakan Alkış