31 Mart yerel seçimlere 20 gün gibi bir süre kala, adaylar, çalışmalarına hız vererek projelerini de açıklıyor. Daha çok belediye başkan adayları projelerini açıklarken, İl Genel Meclis adayı Yüksek İnşaat Mühendisi Uğur da seçilmesi durumunda hayata geçireceği projelerini sıraladı.

 

Uğur’un hem il geneli hem de köyleri ilgilendiren projeleri şöyle;

 

KÖYE KONUT

 

Sıkışmış ve boğulmuş kentsel yaşamdan kırsal yaşama geçişi sağlayacak, deprem yönetmeliğine uygun, bahçeli nizam, tek katlı prefabrik ve köyün dokusuna uygun, tarım ve hayvancılığa, ekili dikili alanlara zarar vermeyecek projelerle (çelik, ahşap, betonarme) yapı türünde konut yapılıp, şehir merkezinde ev alamayacak durumda olan alt ve orta gelir gurubuna düşük ücretlerle sunulacak.

 

ALTYAPI

Yol: Köylerin ihtiyacı olan altyapı hizmetleri kurulacak. Mevcut altyapıyı güçlendirmek için halihazırda kullanılan yol ağını teknik şartnameye uygun beton/betonarme/asfalt yaparak daha konforlu ve kaliteli ulaşım sağlanacak.

 

Elektrik: Güneş ve rüzgardan elektrik enerjisi üretip kullanmak için güneş panelleri ve rüzgar gülü projeleri yapılacak. Ayrıca denize kıyısı olan köylerde boğaz akıntısından istifade ederek hidroelektrik enerjisi üretecek olan tesisler kurulacak. Bu sayede köylerde kendi kendine yetebilen, merkezi elektrik şebekesine ihtiyaç duymadan ucuz elektrik kullanılabilecek.

Çanakkale’nin pek çok yerinde bulunan Jeotermal kaynaklardan yararlanılarak ısınma dahil olmak üzere enerji üretimi sağlanacaktır. Bu projelerle üretilen elektrik enerjisi “ısınma, aydınlatma, ev ihtiyaçlarında” ve sondaj kuyularında ve sulama için kullanılan motorların ihtiyaçları için kullanılacak. Bu sayede gübre ve tohum desteği de verilecek olan çiftçinin giderleri azalacak olup daha ucuza sebze ve meyve üretimi teşvik edilecektir.

 

Su ve Kanalizsyon: Köylerde azalan su ihtiyacını karşılamak için sondaj çalışmaları artırılacak ve sulama göletleri yapılacak. Köylerdeki  kanalizasyon ve arıtma ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirilecek. Sulama birliklerinin faaliyetleri daha aktif hale getirilecek, kooperatiflerin sıkıntılarına çözüm bularak çiftçiye, tarım ve hayvancılığa katkısı artırılacak.

 

Çöp: Çöp araçlarının ve konteynerlerinin sayısını artırarak çöplerin köylerde daha sık toplanması sağlanacak ve kirliliğin önüne geçilecektir. Ayrıca çöp ve atıkları geri dönüştürerek kurulacak tesislerle elektrik ve ısınma ihtiyacı karşılanacaktır, “atıklar, oksijensiz ortamda çürütülür ve bunun sonucunda açığa çıkan metan gazının toplanmasını, tesise ulaşmasını sağlamak için delikli borularla taşıyıcı hatlar yapılmaktadır. Metan gazının yanması ile ortaya çıkan mekanik enerji, alternatör aracılığıyla elektrik enerjisine dönüşmektedir” 4 ton çöp = 1 ton petrol = 1,6 ton kömür = 5 ton odun yakımı

 

Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetler: Günümüzde bakımı zor rahatsızlıklarla mücadele eden yaşlı nüfusun artmasıyla yetersiz kalan hasta ve yaşlı bakım hizmetleri merkezleri kurulması için çalışmalar yapılacaktır.

Tarım ve Hayvacılık: Tarım ve Hayvacılıkla uğraşan köylerde soğuk süt depolarının ve soğuk hava depolarının kurulması ve daha fazla verim elde edilecek modern tesislerin inşa edilmesi için yol gösterici rol üstlenerek destek olunacak ve 1 arım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan destek alınabilmesi için faaliyette bulunulacaktır. Yem, gübre ve tohum desteği sağlanarak çiftçinin daha ekonomik koşullarda üretim yapması sağlanacaktır.

 

Turizm: Turizm faaliyetlerinin artırılması için bölge coğrafyasında yer alan ülkelerin katılımlarıyla gerçekleştirilen halk dansları vb. yarışmalara ve etkinliklere Türk dünyası ülkelerini de (Türk Devletleri Teşkilatı) dahil ederek katılımı artırmak ya da yalnızca Türk Dünyası adı altında etkinliklerle yeni bir turizm rotası oluşturulmalı, bu sayede ülkemize ve Çanakkale’mize daha çok yeni turist getirerek kentin tarihi ve kültürel turistik bölgeleri tanıtılabilir.

 

Tarım Turizmi / Agro Turizm: Kırsal bölgelerde yaşayan insanların temel geliri olan tarımın yanı sıra turizm ile ek gelir oluşturarak ekonomik çeşitliliği arttıracak tarım turizmi faaliyetleri çerçevesinde köylerde üretilen tarım ürünlerini festival vb. etkinliklerle gelen ziyaretçilerle buluşturacak ve köy de konaklama imkanı da sağlayarak şehirde yaşayan ve köy hayatını bilmeyen insanlarla tarım faaliyetinde bulunan çiftçiyi buluşturarak hem tarım ürünlerinin satışı ve daha fazla kitleye ulaştırılması ayrıca konaklama hizmetiyle de ilave gelir elde edilmesi sağlanacaktır.

 

Örnek: Çıplak köyünde üretilen domatesler gelen ziyaretçiler tarafından tarladan toplanarak salça yapımı için gerekli hazırlıklar yine köylünün rehberliğinde misafirler tarafından yapılmaktadır. Gece köyde konaklayan misafirler ertesi güne köy kahvaltısıyla başlayarak hem köy yaşamını tanımış oluyor hem de köylüye kullandığı mahsuller ve konaklama ücreti ile ek gelir sağlamış oluyorlar. “Merkeze bağlı köylerde çiftçileri destekleyerek tarım ve zirai faaliyetlerde yol gösteren proje üreterek, köyde çiftçiyi kalkındırırken şehirde nihai tüketicinin kaliteli sebze ve meyveyi ucuza tüketmesini sağlayacağız.”

 

Çanakkale Markalı İçmesuyu Projesi: Çanakkale’mizde özellikle de Kazdağların da çok değerli içmesuyu kaynakları mevcuttur. Fakat Çanakkale halkı içmesuyu ihtiyacını uzak şehirlerin (Bursa, Sakarya, vb.) farklı markalarından temin etmektedir. Yetkili kurumlanıl işbirliğiyle (Özel İdare, Üniversite, ÇASİAD, Belediye, Kamu Kurumlan) kentimizde yeralan tatlı içmesuyu kaynaklarından istifade ederek yerel bir marka ile (Kazdağı, İda, vs.) hem kentlilerimize daha ucuz ve kaliteli içmesuyu imkanı sunarken Çanakkale’ye de katma değer yaratarak ekonomik bir katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Mikro Kredi: İl Özel İdaresinin Görev ve Sorumlulukları arasında “yoksullara mikro kredi verilmesi” yer almaktadır. Çanakkale’de bu faaliyeti hayata geçirerek ihtiyaç sahiplerine faizsiz olarak kredi verilmesi sağlanacaktır.

 

Tuba Demirtaş