Çanakkale merkez, Lapseki ilçesi, Kepez beldesi, Umurbey beldesi, Çardak beldesi ve bağlı köylerinin tamamını içine alan Çanakkale Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesi tamamlandı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Şu an itibari ile Çanakkale merkezin bütün alt yapıları tamamlanmış durumda. Hiçbir eksiğimiz kalmadı” dedi.

Doğayı korumak ve atıkların geri dönüşümünü sağlamak için sıfır atık hedefleriyle proje için 2004 yılında yola çalışma başladı. Geçen 20 yılda 17 Hektarlık alanda  kurulan, Bünyesinde Mekanik Ayırma – Alternatif Yakıt - Biyokurutma Tesisi, Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin Yenilenmesi, Depolama Sahasının İyileştirilmesi ve Genişletilmesi, Toplama Araçları, Getirme Merkezleri ve Konteynerler gibi alanlar bulunduran çöp depolama alanı tamamlandı.

LİSANSI ALINDI

Günde 200 bin ton Çöpün ayrıştırılarak işlendiği alanda proje tamamlandı. EKAY’ın lisansının alınması ile beraber alanda açılış töreni düzenlendi. Projesinin açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Çanakkale ÇVERE Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Bekir Çelen, kurum müdürleri, belediye meclis üyeleri,  personel ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardındna programda bir konuşma yapan Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü ve Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği  Müdürü Aysın Kavcar “Hedefimize ve amacımıza ulaştık. Hatta yatırımlarımız ve bütün birliklerimizle örnek hale geldik. 2004-2009 yılları arasında Avrupa projesini yürüterek bugün  bu hale getirdiğimiz tesisin temellerini attık aslında. O tarihten bu yana  bu tesiste yatırımlar hiç durmadan devam etti.  Belki siz katılımcılar burada yapılmış bir tesis görüyorsunuz. Ama ben bu tesise bakınca 20 yıllık  bir hatırayı görüyorum.  Bu uzun soluklu yolda, bizimle birlikte emek veren, herkese şükranlarımı sunuyorum. Öyle anılar yaşadık ki anlatsak saatleri alır. Yani kısacası bu tesis bu kentin geçmişten geleceğe uzantısı.  Bizler il olarak sınırlarımızı aştık. Yabancı uzmanlarla geceli gündüzlü çalıştık ve bu tesisi bu kente kazandırdık” dedi. 

Hem kaynağında ayrı toplanan ambalajlardan hem de karışık çöpten ayrılan malzemelerden ileri düzeyde geri kazanım sağlanmasının hedeflendiği tesiste yatırımlar tamamlandı.  Atıklardan ikincil hammadde ve Alternatif Yakıt üretilmek, İkincil hammaddeler geri dönüştürülmek üzere kuruldu.

SUEZ Çanakkale Atık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Metin Suadiyeli ise  “Burada 5’inci açılışımızı yapıyoruz, hatırlarsınız  2021 yılında mekanik katı atık  ayrıştırma merkezimizin açılışını yapmıştık. Son yatırımımız olan Çanakkale Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi de tamamlandı ve lisansımızı da aldık ve yatırımlarımız da tamamladık bu tesis  5 bin metrekarelik  modern bir binanın içerisinde bulunmaktadır.  Bu mekanik tesisi açtıktan sonra  bu sürece gelene kadar biyolojik arıtma kısmının ÇED süreci devam ediyordu.  O bitti ve bu EKAY tesisinin lisansını alabildik.  Bu bence çok önemli bir şey Çünkü belediyeler ve bütün paydaşlar bu projeye katkıda bulundunuz.  Bunun da karşılığı aldığımız  lisanstır. Bizleri diğer  vahşi depolamadan, sürdürülerek üretemeyen  tesislerden ayıran bir  özellik. Çünkü bu kapasitede lisanslı olan birkaç tane tesis var onlar da büyükşehirler. Burada da Çanakkale  büyük bir başarı sağlamıştır.

Burada yapılan iş çok kapsamlı. Çünkü  çevre ile şaka olmaz.  Çünkü biz onu dönüştüremezsek o bizi dönüştürecek.  Bunun farkında olarak çevreye verdiğimiz önem çok önemli.  Buraya gelenlere de söylüyoruz. Burası çöplük değil.  Burası çöp depolama alanı. Doğaya saygılı olarak kurduğumuz bu alanda  dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Onun için bu alan bizim için çok önemli” dedi.

ÇANAKKALE MERKEZİN ESKİSĞİ KALMADI

Daha sonra kürsüye Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan çıktı. Çanakkale merkezin tüm eksikliklerinin bu proje ile tamamlandığını açıklayan Başkan Gökhan,  “Daha önce de açılışlar yapmıştık burada ama artık  yasal olarak burada bir  katı atık depone alanı işletmemiz var.  Onun için tarihin Çanakkale’ye bahşettiği güzellikler hepimizin malumu.  Biz de bunların korunması, bozulmaması için mücadele edeceğiz.  Şu an itibari ile Çanakkale Merkezin bütün alt yapıları tamamlanmış durumda. Hiçbir eksiğimiz kalmadı. Burada gördüğünüz katı atık depolama alanı, ayrıştırma tesisi ve düzenli depolama alanı, Çanakkale Merkezde ve Güzelyalı-Dardanos’ta için yapılan iki tane atık su arıtma tesisimiz  ve içme suyu artıma tesisimizle  de Çanakkale’mizin şu anda çevresel anlamda yatırımlarda hiçbir eksiklik bulunmamaktadır.  Bizim mücadelemiz, bizden sonra gelecek nesillere daha düzenli bir doğa , kötü kullanılmamış bir doğa bırakmak.

Burada Çevreye yönelik her türlü avantajlı fırsatlardan yararlanıyoruz.  En son güneş enerjisinden de faydalandık. Elektrik üretiminden, yakıt elde edilmesi, ayrıştırma ve geri dönüşümden turun hepsi bizim karbon ayak izimizi azaltıyor.  Dolayısı ile çok önemli ve  çok düzenli bir tesis.  Biz bu tesisin örneklerini görmek için ülke ülke gezdik.  Biz çalışmaları tamamlayıp Avrupa Birliği Projesi için müracaat ettiğimizde iki belediyeye verilecekti. Bunlardan biri de biz olduk” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından projeye destek veren belediyelere,  yatırımlara katkı verenlere teşekkür plaketi takdim edildikten sonra sona eren programın ardından davetliler çöp depolama alanı ve  ayrıştırma dönüştürme tesislerini ziyaret ederek dev proje hakkında bilgiler aldı.

 

Mine Yel

Foto: BHA