Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarımsal üretimi artırmak ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak amacıyla üreticilere verdiği eğitimleri sürdürüyor.  Özellikle coğrafi işaretli ürünlerin üretimini güçlendirmeyi hedefleyen eğitimler gerçekleştiren Tarım ve Orman  İl Müdürlüğü,  bu kapsamda Çanakkale’nin coğrafi ürünü olan zeytin yağı ve zeytin üreticilerine yönelik Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Zeytin Budaması Eğitimi düzenlendi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,   bölgedeki çiftçilere teknik bilgi ve becerileri artırarak tarımsal üretimde kaliteyi yükseltmeyi, coğrafi işaretli ürünlerin değerini artırmayı ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek amacı ile gerçekleştirdiği eğitimlerini sürdürüyor.    Eceabat ilçesinde zeytin yetiştiricilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen   Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Zeytin Budaması Eğitiminde,  Zeytin hastalık ve zararlıların teşhis ve mücadele yöntemleri, bordo bulamacı, zeytin ağaçlarının biyolojisi, farklı budama türleri, budama aletleri ve ekipmanları, budama zamanlaması, budama teknikleri ve güvenlik konularında bilgiler verildi.

 Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel Tokgöz, verilen eğitimlerin içeriğine yönelik yaptığı açıklamada  “Zeytin, Çanakkale'nin önemli tarımsal ürünlerinden biridir. Çanakkale zeytinyağı, Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli zeytinyağlarından biridir. Bu lezzeti ve kaliteyi korumak için zeytin ağaçlarımızın bakımlarını iyi yapmamız çok önemlidir. Zeytin budama, zeytin ağaçlarının sağlıklı ve üretken kalması için önemli bir uygulamadır. Doğru budama tekniği, iyi hava akışı ve güneş ışığı penetrasyonunu teşvik ederek, hastalık ve zararlılara karşı direnci ve verimi artırarak zeytin ağaçlarının genel sağlığını iyileştirebilir. Bu nedenle, zeytin üreticilerinin zeytin budama hakkında bilgi sahibi olması ve doğru budama tekniklerini uygulaması önemlidir. Bu eğitimler, zeytin üreticilerinin zeytin ağaçlarının bakımı ve budaması hakkında bilgi edinmelerine ve doğru budama tekniklerini uygulamalarına yardımcı olmaktadır. Doğru budama tekniği ile zeytin ağaçlarınızın verimini ve ömrünü uzatabilirsiniz." dedi.

Eğitimler Zeytin Bahçelerinde Uygulamalı Olarak Gösterildi

Verilen eğitimlere katılan Ziraat Mühendisi Rıza Akkoyun, Zeytin yetiştiriciliğinde hastalıklar ve zararlılar ile mücadele yollarını, Ziraat Mühendisi Mehmet Kavruk, Tekniker Engin Uçar tarafından, teorik bilgiler verildi. Yapılan teorik bilgilendirmelerin ardından  üreticilere Zeytin bahçesinde de uygulamalı olarak eğitimler verildi.

 

 Mine Yel