Yemekten Sonra Neden Uykumuz Gelir?

Yemekten sonra uyku gelmesi durumunun belirli nedenleri vardır. Pek çok insan, yemekten sonra uyku niye gelir sorusunun yanıtını arar. Yemekten sonra uyku basması durumunun sebepleri şunlardır;

Kan Şekerinin Düşmesi

Sindirim Süreci ve Enerji Harcanması

Tryptophan İçeren Gıdalar

Alkol ve Kafein Etkisi

Yemek yedikten sonra vücut, besinleri enerjiye dönüştürmek için insülin salgılar. Bu durum kan şekerinin yükselmesine ve ardından hızla düşmesine neden olur. Kan şekerindeki düşüş, kişinin enerji seviyesinin azalmasına ve uyku hissi oluşmasına yol açar.

 

Bunun yanı sıra Tryptophan, bir amino asittir ve bazı yiyeceklerde bulunur. Özellikle süt ürünleri, tavuk, hindi ve muz gibi tryptophan içeren gıdalar serotonin ve melatonin üretimini artırır.

 

Serotonin ve melatonin, vücutta uykuya geçişi ve uyku düzenini düzenlemede rol oynayan kimyasal maddelerdir.

 

Ayrıca yemek yedikten sonra vücut, sindirim süreci için enerji harcar. Bu durum kişinin daha rahatlamış ve hafif hissetmesine neden olurken uykuya geçişi de kolaylaştırır. Son olarak alkol ve kafein içeren içeceklerin tüketimi, yemek sonrasında uyku eğilimini oldukça etkiler. Alkol, bir süre sonra uykuya neden olabilme özelliğine sahiptir.

 

Hamilelikte Yemekten Sonra Uyku Gelmesi Neden Olur?

Yemekten sonra uyku gelmesi, hamilelerin de yaşadığı bir durumdur. Hamilelik dönemi, kişinin farklı birçok durumu yaşayabildiği bir dönemdir. Hamilelik sırasında vücutta bir dizi hormonal değişiklik meydana gelir.

 

Özellikle progesteron hormonu, hamilelikte artan bir hormondur ve bu hormonun etkisiyle yorgunluk ve uykulu hissetme eğilimi artar. Yine hamilelik sırasında özellikle yemek sonrasında, kan şekerinde dalgalanmalar meydana gelir. Bebeğin büyümesi ve gelişmesi, hamilelik sırasında annenin ek enerji harcamasına neden olmaktadır.

 

Bu durum  annenin yemek sonrasında enerji seviyelerinin düşmesini ve dolayısıyla uykulu hissetmesini sağlar. Kısacası hamilelikte yemekten sonra uyku hali pek çok nedene bağlıdır.

 

Yemekten Sonra Uyumak Sağlıklı mı?

Yemekten sonra uyumak sağlıklı bir alışkanlık olarak kabul edilmez. Bu durum bazı olumsuz sağlık etkilerine yol açar. Akşam yemekten sonra uyku gelmesi normal bir durumdur fakat yemeği yedikten sonra uyumamak gerekir.

 

Yemekten sonra uyumanın ortaya çıkarabileceği faktörler şunlardır;

 

Mide Problemleri

Kan Şekerinde Dalgalanmalar

Uykusuzluk ve Metabolizma

Özellikle yatmadan hemen önce yemek yemek, mide problemlerine neden olur. Mide ekşimesi, hazımsızlık ve geğirme gibi sorunlar uyku kalitenizi olumsuz etkiler. Bunun beraberinde yemekten hemen sonra uyumak, gece boyunca metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo alımına neden olur. Uyumadan önce alınan kalorilerin yakılması durumu çok daha düşüktür.

 

Yemek Sonrası Uyku Hali Ve Halsizlik Neden Olur?

 

Yemekten sonra uyku gelmesi pek çok insanın yakındığı bir durumdur. Bu durumun elbette ki belirli sebepleri vardır. Yemekten sonra hafif uykulu hissetmek normal bir fizyolojik tepkidir.

 

Bu durum, sindirim süreci sırasında vücutta enerji transferinin gerçekleşmesi ve kan şekerinin düzenlenmesi ile ilgilidir. Yemekten sonra uyku niye gelir sorusuna yanıt olarak şunlar verilebilir;

 

Karbonhidrat Ağırlıklı Yemekler

 

Özellikle karbonhidrat ağırlıklı yemekler, kan şekerinde dalgalanmalara neden olur. Hızlı bir şekilde yükselen ve ardından düşen kan şeker seviyeleri, halsizlik ve uykulu hissetmeye yol açar.

 

Yetersiz Beslenme veya Su İçmemek

 

Yemeklerden önce veya sonra yeterli miktarda su içmemek enerji eksikliğine neden olur. Bu durum da halsizliğe ve uykulu hissetmeye yol açar.

 

Yemek Sonrası Uyku Ve Halsizlik Durumu Nasıl Önlenir?

Yemekten sonra uyku gelmesi durumunun önüne geçmek istiyorsanız herkesin tercih ettiği belirli yöntemleri deneyebilirsiniz. Yemekten sonra uyku basması durumunu önlemek için şu durumlara dikkat edebilirsiniz:

 

Dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

Öğünleri sık ve kısa tutmalısınız.

Tüketeceğiniz karbonhidratları dikkatlice seçmelisiniz.

Yeterli su tüketmelisiniz.

Ağır yemeklerden kaçınmalısınız.

Hafif egzersizlere yönelmelisiniz.

Kafein ve alkol tüketimini sınırlandırmalısınız.

Uyku düzeninize dikkat etmelisiniz.

Tüm bu durumlara dikkat ederek yemekten sonra uyku basması durumunun önüne geçebilirsiniz.

 

Aniden Bastıran Uyku Nasıl Geçer?

Yemek yedikten sonra uyku gelmesi durumunu yaşayan birçok insan vardır. Özellikle aniden bastıran uyku, pek çok insanın istemediği bir durumdur. Aniden bastıran uyku haliyle başa çıkmak için çeşitli yollara başvurabilirsiniz. Akşam yemekten sonra uyku gelmesi problemi yaşıyorsanız şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;

 

Kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yürüyüş kan dolaşımını destekleyerek uykunuzun açılmasını sağlayabilir.

Yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Soğuk su ile yüzü yıkamak aniden bastıran uykuyu geçirmenin en kolay yollarından biridir.

Bol bol su içebilirsiniz. Suyun insana sayısız faydası vardır. Bu faydaların içerisinde vücut sistemlerini canlandırmak ve uykuyu açmak gibi etkiler de yer alır.

Hafif egzersizler deneyebilirsiniz. Bulunduğunuz ortamda kendinizi çok yormadan hafif egzersizler yaparak uykunuzun açılmasını sağlayabilirsiniz.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr