Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da oynanması gereken kup maçının çıkan sorunlar nedeniyle ertelenmesi ve takımların Türkiye’ye gelmesi üzerine kupanın nerede oynanacağı bilinmiyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kupanın Çanakkale’de oynanması gerektiğini belirterek isminin de Atatürk Kupası olması talebinde bulundu.

 

Çanakkale Belediyesi Ocak Ayı Belediye Meclisi toplantısı yapıldı. Yılın ilk toplantısı olması dolayısı ile yoğun bir gündemle açılışı yapıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Belediye Meclisi gündeme geçmeden önce yeni yıl pastası kesti. Belediye Başkanı ve Partilerin Grup Başkan Vekilleri tarafından kesilen pastanın ardından meclis üyeleri yeni yıl toplu fotoğraf çektirdi.

İlk konuşmayı yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, hem 2023 yılını hem de Aralık ayına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına Ezine peynirinin AB tescili almasını hatırlatan Başkan Gökhan, daha sonra Galatasaray ile Fenerbahçe’nin karşılaşacağı ve yaşanan kupa krizi ile devam etti. Gökhan, “Ezine Peyniri Avrupa Coğrafi İşaret tescilli ilk Türk Peyniri oldu.  Avrupa Birliği Coğrafi işaretli ikinci ürünümüz oldu. İlk ürün  Bayramiç Beyazıydı. Onların dışında 18 tane  tescilli ürünümüz var ama  bunlardan sadece iki tanesi Avrupa Birliği tescilli coğrafi işaretli ürün.   Burada dikkat etmemiz gereken şey mesela Bayramiç Beyazı bir meyve onu topluyorsunuz ve bitiyor ama Ezine peyniri konusunda biraz hassasiyet gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Çünkü Ezine peynirinin belli bir standardı var.  Mesela süt sadece Ezine, Bayramiç, Ayvacık ve Çan bölgesinde olan koyun ve keçi sütünden olması gerekir.  Kalkıp da başka yerlerden süt getiremezsiniz. Ve Karışım oranları belli oranlarda olmalı.  Bu çok önemli. Çünkü hangi markete giderseniz gidin, hangi şehre giderseniz gidin oranın ürünlerinin Ezine Peyniri diye satıldığını görüyorsunuz.  Bu son derece yanlış ve yasak. Buradaki peynircilerin birlik olup takip ederek haklarını korumak için mücadele etmeleri gerekir.  Öteki türlü kendi değeri düşüyor.  Eğer bu ürünün sütünün ya da karışımın standardına uygun olmadığı anlaşılırsa  bu hakkı kaybetme riski ile karşı karşıya kalacağız.  Çünkü biliyorsunuz Avrupa Birliği ülkeleri bu konuda çok hassastır.

Ankaragücü-Rizespor maçında  Halil Umut Meler saldırıya uğradı.  Ona geçmiş olsun dileklerimizi buradan da ifade edelim.  Sadece o değil, takımını sahadan çeken kulüpler de var.  Bunlar da yetmiyormuş gibi Suudi Arabistan’da yaşatılmaya çalışılan bu utanca karşı  Galatasaray ve Fenerbahçe Kulüplerinin dirayetli  100. Yıla yakışır dik duruşunu da gördük.  Atamızın da dediği gibi Ahlaklı bir duruş sergilediler.  Sonuç olarak  spor müsabakalarının oynanacağı sahalarla ilgili  FİFA kuralları var oraya her istediğin gibi girip çıkamazsın.  Burada konu Atatürk tişörtü ile maç oynamak değil, orada  seyirciye müdahale var.  Seyirciye karışamazsın. Orada ne giyeceğine karar veremezsin.  Ahlaka karşı müdahale olursa karışırsın, ama seyircinin ne kullanacağı belli. Atatürk posterler, Türk Bayrakları ve sahaya çıkarken açılacak pankartı engelleyemezsin.  Atatürk posteri ile çıkamazsın diye polis tehdit ediyor.  Bütün bunları yaşarken tam da dediğimiz gibi bu maçın bu sene, yani 100. Yılda Türkiye’de oynanması gerektiğini gördük. Statlar da örnek gösterildi. Mesela Samsun Stadı, Ankara  stadı doğru. Hatta Çanakkale’de de olabilir.  Kurutuluş savaşımızın başladığı ve Cumhuriyetimizin ön sözünün  yazıldığı burada yapılabilir.  Bu kupanın da adının değişmesi lazım ve kupanın adını ‘Atatürk Kupası’ yapmak lazım” dedi.

Konuşmasının sonunda Atikhisar Barajı ile ilgili de bilgiler veren ve son yağmurlarla Baraj seviyesinin yükseldiğini belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yağmurların sürmesi temennisinde bulunarak “ Barajımızda su seviyesi şu an itibari ile %53 seviyesine gelmiş durumda. İnşallah daha da yağışlar olur ve %100’lere doğru hareket edeceğiz” dedi. 

 

ULAŞIM DESTEĞİ 8 TL’YE ÇIKARTILDI

Yeni gelir desteği için Belediyeye başvuran  S.S. 18  Nolu  Şehir İçi Motorlu Minibüsçüler Taşıyıcı Kooperatifinin verdiği dilekçe ile  desteklerin 11 TL olarak devam ettirilmesi talebinde bulundu.  Aralık ayında Ulaşım ve Plan Bütçe Komisyonu talebi görüştü ve  6 aya süre ile Ocak Ayından Haziran ayına kadar Kilometre başına 8 TL olarak  gelir desteği yapılmasına  üyeler oy birliği ile karar verdi.  Komisyonda görüşülen talep Belediye Meclis gündemine alındı ve meclis üyelerinde değerlendirildi.  Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan değerlendirme ile ilgili bilgiler veren Komisyon Başkanı Süleyman Canpolat “Komisyon olarak Kilometre başına 8 TL destek önerisini oy birliği ile karara bağladık.  Ancak Türkiye çapında olduğu gibi Çanakkale’de de ulaşım problemleri devam ediyor.  Malum daha önce de bir kaş kez görüşüldü.  Türkiye’deki zorlu şartlar halen geçerli olduğu için  önümüzdeki dönemlerde vergilerin artması, esasında bir müddet sonra biniş ücretleri de arttırılacaktır.  Ancak Komisyonumuz ücret artırımından ziyade  Belediye’nin makul düzeydeki desteği ile  ulaşımın sürdürülmesi yönünde bir karar vermiş oluyor.  Bununla birlikte Kooperatifin araçlarının üçte biri  büyük onarım gerektirecek oranda  bakıma ihtiyaçları var. Kooperatifin önümüzdeki dönemlerde yine zorlukları olacaktır.  Ulaşımın daha iyi yapılabilmesi için  belki trafiğin biraz süratlandırılması benim aklıma geldi. Şunu kast ediyorum, Belediye otobüslerinin duraklarında sivil  vatandaşlarımız araçlarını bırakıyorlar.  Oralara yanaşılmadığı gibi, inişler binişler zor.  Kalabalık saatlerde insanlar fazla birikiyor.  Bunların da telafisi için  özel sektör ve kamunun günde bir iki defa kullandığı  araçlar var.  Onlar da devreye sokulsa önümüzdeki  dönemlerde ulaşımın daha süratli bir şekilde hızlandırılmasını sağlayabiliriz” dedi.

Komisyon başkanının konuşmasının ardından söz alan AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Velili Esra Yüksel, ulaşımda yaşanan çözümsüzlüğü eleştirerek “Ben Tolu taşımada yaşadığımız sıkıntıları sadece ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma bağlı olduğunu düşünmüyorum.  Gezdikçe de incelemeye çalışıyorum çünkü ulaşım önem verdiğim bir konu.  Bahsettiğini ülke şartlarında bile ulaşımı hızlı, konforlu ve ucuz sunan bir çok örnek var. Bunlardan bir tanesi Düzce.  Otobüs duraklarında park edilen sivil araç sorunu çözülse de  ben trafik sorunun çözüleceğine inanmıyorum  Ulaşım konusunda bizim mantığımızın değişmesi lazım.  5 senedir Ulaşımda çektiğimiz eziyetleri aktarmamıza rağmen, gündeme sadece zamla gelen ulaşım müdürlüğümüzü, zam dışında da herhangi bir çözümün yapılmadığı mutsuzluğunu da yaşamıştık.  Bu sebeple bundan sonra gelecek bütün taleplere ret vereceğimizi söylemiştik.   Belediye içinde aldığımız hizmetlerde ulaşım en sorunlu konu.  İşin şaşırtan tarafı da hizmeti çok pahalı alıyoruz ve  tüm eleştirilere rağmen kulak asamıyoruz. Bu da çok üzücü.  Nasıl planlanmalı? Güzergahlar belirlenmeli ve aktarmalar planlanmalı.  Araç tipleri farklılık gösterilmeli ve trafiği gözleyen ve yoğun alanlara müdahale eden bir gözleme sistemi olmalı. Laboratuvarda atom parçalamıyoruz ve bizim ölçekteki bir şehirde ulaşımın sorunsuz yürütülmesi bu kadar zor olmamalı.  Bunu çok konuşmamızın nedeni çözümün zor olduğundan değil, çözmeye niyet olmadığındandır” dedi.

Arzu Baladur

FOTO: BHA