Yıllardır dünyanın en önemli değeri enerji. Başta petrol olmak üzere birçok enerji dalına yatırım yapan ülkelerin çok daha hızlı kalkındıkları ve vatandaşlarının refah seviyesinin çok iyi olduğu gözlemleniyor. Son yıllarda fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerjiye yatırımlar daha da artıyor. Elektrikli araçlara geçişinin hızlı olduğu dönemde enerjinin önemi daha da artıyor. Bu çerçevede de yatırımlar da hızlandı. Çanakkale’de çok sayıda rüzgar enerji santrali bulunuyor. Fakat güneş enerji ile ilgili yatırımlar ise yok denecek kadar az.

Bu eksikliğin giderilmesi için önemli bir toplantı düzenlendi. Troya Çevre Derneği ve UEDAŞ Ortaklığında, 9 farklı ülkeden konuşmacıların katıldığı ve TÜBİTAK destekli bir Ufuk Avrupa programı projesi olan Masterpice projesi kapsamında Çanakkale’de 7. Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı yapıldı. Özellikle Avrupa Ülkeleri, doğal enerji üretimi arasında yer alan yenilenebilir enerjiye yönelirken ülkemizin de geleceğin enerji gücünden yararlanması  ve bu konuda adı atması amacı ile Troya Çevre Derneği ve UEDAŞ Ortaklığında düzenlenen 7. Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı farklı ülkelerden katılımcıların de yer aldığı bilgiler aktarıldı.  Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeline ilişkin bilgiler veren Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya, çatılara güneş panellerinin kurulması ile Türkiye’de 12 Gb’lik  enerjinin üretilebileceği, Çanakkale’de çatılara kurulan güneş panelleri ile  Çanakkale’nin elektrik enerjisinin %45’ini karşılanabileceğini dile getirdi.  Yerel yöneticilere de çağrıda bulunan Başkan Oral Kaya, yapılan yeni planlamalarda binaların çatılarının değerlendirilmesi gerektiğini tavsiye etti.

UZMANLAR DENEYİMLERİNİ ANLATTI

7. Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı, sektör liderlerini, uzmanları ve paydaşları bir araya getirerek, yenilenebilir enerji konusundaki en son gelişmeleri tartışma ve paylaşma fırsatı sundu. Troya Çevre Derneği ve UEDAŞ ortaklığında,   tarafından gerçekleştirilen konferansta Yenilenebilir enerji projelerindeki son teknolojik gelişmeler, Enerji kooperatifleri için finansman modelleri ve sürdürülebilirlik, Yenilenebilir enerji politikalarının geleceği ve sektördeki güncel düzenlemeler, İnovasyon ve enerji verimliliği konularındaki en iyi uygulamalar konularında katılımcılara bilgiler verildi.

Konferansın açılış konuşmasını Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya yaptı. Kaya, “Aynı sektörde iç içe beraber yaşadığımızdan güç birliği vermek hepimiz için, ülkemiz için çok büyük bir kazanç. 7. Buluşmamızın temel gerekçisi ve ana konusu çeşitli Avrupa Fonlarından, Uluslararası Fonlardan yararlanan kurumlar topluluğunun ülkemizde oluşması. Bizde bu kurumlardan bazılarından görüyoruz, özellikle tarım ve kooperatiflerde yararlanan kurumlar olabiliyorlar. Bu kurumlarla birlikte bizde düşündük ki enerji kooperatifleri de bu fonlardan nasıl yaralanabilir, neler yapabilir? Bu fonlardan yararlanma aşamasında da bizim Troya Enerji kooperatifi ve  Troya Çevre Derneği olarak yürütmüş olduğumuz şu anda dört tane hava programı var. Bu dört tane hava programından yararlandığımız projelerde en sonuncusunda Çanakkale’de genel buluşmasını yaptığımız, bütün ortaklarımızın bir araya gelip sohbetler edildiği ve daha çokta projenin sürecini tartıştığımız yerel enerji topluluklarına ne şekilde yarar sağlayabiliriz, neler yapabiliriz, nasıl destek sağlayabiliriz? diye bunları tartıştık.

Özellikle bundan sonraki süreçte enerji kooperatiflerimizin de hızlı bir şekilde yararlanabileceği ve daha güçlü bir şekilde oluşturabilecekleri noktaya geldi. Hava programında yeni yaptığımız ortak projede Çanakkale’de ki iki tane alanda, Bozcaada ve Gökçeada üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Aldığımız gelişmelerde bizleri çok sevindiriyor, özellikle Bozcaada da yeni bir enerji topluluğunun kurulması bizi çok heyecanlandırıyor. Gökçeada da ise enerji bağımsız bir ada olması için yeni teknik sistemler kuruldu, bunlarda bizi gerçekten heyecanlandıran noktalar.

Dün itibariyle Uluslararası İklim Değişikliği Zirvesi sona erdi. Uluslararası İklim Değişikliği Zirvesi’nde ele alınan konulardan bizim için en önemli parçası olabilecek şey, ilk kez metne fosil yakıtlar kelimesi girdi. Fosil yakıtlardan uzaklaşmak için bir mücadele verileceği söylendi. Asıl bu bizler için gerçekten önemli bir görev veriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına hızlı bir şekilde yatırım yapmamıza ve gelişmemiz gerektiğini gösteriyor.

Uluslararası bir araştırma kurulu  bir analiz yayınladı. Analizcilerin yaptıkları çalışmada Türkiye’de sadece çatıları verimli bir şekilde kullanabilirsek 120 Gb’lik bir elektrik kapasitesine ulaşabileceğimizi gösteriyor. 120 Gb’lik aslında bugün Türkiye’de elektrik üretim kapasitesi. Bu çok önemli bir şey,. Sadece Çanakkale’de dikkat etiğimizde ise çatıların üzerinde kullanırsak Çanakkale’nin elektrik ihtiyacının %45’ini karşılayabiliyoruz. Bunun gibi ortalamaları düşündüğümüzde Türkiye ulus olarak hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapabilecek ve bu geçişi de dışa bağlı olmadan sağlıklı ve temiz bir şekilde bütün Dünya’ya örnek olabilecek. Ama ne yazık ki bizim ülkemiz Uluslararası İklim Değişikliği Zirvesi’nde konulardan hiç birine destek vermedi ve onaylamadı’’ dedi.

Atakan Alkış

Foto: BHA