Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çanakkale’de bu yıl ikincisi düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali etkinlikleri devam ediyor. Festivalin 4’üncü gününde de birçok etkinlik düzenlendi.  Etkinliklerin dördüncü gününde dalış progrmaı da yapıldı. Festival kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte Anadolu Hamidiye Tabyası’nda Anı Dalışı Etkinliği düzenledi. Etkinlik katılımcıları profesyonel dalgıçlarla birlikte Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda dalış gerçekleştirdi. Etkinliğe özellikle gençler yoğun ilgi gösterdi.

UĞUR ARSLAN SANE ALDI
Festival başladığı günden bu yana her gün Anadolu Hamidye Tabyası’nda büyük bir konser düzenleniyor.  Tabyadaki konser alanına bu sefer ünlü oyuncu ve şarkıcı Uğur Aslan sahnedeydi. Şarkıcı konser öncesinde “Daha önce Çanakkale’de hiç sahneye çıkmadım ama ilginçtir ki ben askerliğimi burada yaptım. O yıllarda asker arkadaşlarıma şarkı söyledim” diyerek, Çanakkale ile ilgili anısını paylaştı. Ana sahnede 13 Eylül Çarşamba günü Sinan Akçıl, 14 Eylül Perşembe günü Gökhan Tepe, 15 Eylül Cuma günü Murat Dalkılıç, 16 Eylül Cumartesi günü Simge Sağın ve 17 Eylül Pazar günü ise Fatma Turgut yer alacak.
 
Troya Kültür Yolu Festivali’nin dördüncü gününde Nedime Hanım Konağı’nın bahçesinde Çanakkale Barış Korosu sahne aldı. Kilitbahir Kalesi’nde ise Retrobüs Grubu dinleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Festival kapsamında ÇOMÜ İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde Erhan Yazıcıoğlu, Volkan Severcan, Şebnem Özinal, Gülen Kahraman gibi usta tiyatrocuların rol aldığı “Vişne Bahçesi” oyunu tiyatroseverlerin beğenisine sunuldu. Yeni Kordon da ise Halk Dansları Gösterisi yapıldı.
 
PERDELER TARİHE AÇILIYOR
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında yer alan “Perdeler Açılıyor” etkinliğinde; “Onlarca parçaya ayrılmış bir kap nasıl tümlenir? Denizden çıkan bir eser tuzdan nasıl arındırılır? Ortam koşulları ideal düzeye nasıl getirilir? Fotoğraflı ve yazılı belgeleme nasıl yapılır?” soruları yanıt buldu. Troya Müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı’na gelen ziyaretçiler, antik kent kazıları ile çeşitli yollarla elde edilmiş tarihi eserlerin restorasyon ve konservasyon süreçlerini canlı izledi.
 
SERGİLERİN KAPISI AÇIK
Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nde Garip Ay tarafından düzenlenen Ebru Performansı Mapping Gösterisi diğer festivallerde olduğu gibi büyük ilgi görüyor. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Mahal Sanat’ta Troya Kazıları Sanat Ekibi'nin sergisi “Kanatlı Sözler, İzler” görülebiliyor. Devlet Güzel Sanatlar Sergi Salonu’nda ise “Hesap İşi” sergisi yer alırken, Çanakkale Evi’nde “Devrim Erbil’in Renkleri”sergisi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Öte yandan, festival çerçevesinde şehri merkezinde ve birçok bölgede ufak etkinlikler de devam ediyor. Bir çok cadde ve sokakta müzik, gösteriler ve etkinlikler sürüyor. Festival 17 Eylül’e kadar devam edecek.
 
 
Tuba Demirtaş
Turgut Engin
Foto: BHA