Bayramiç, Çanakkale’de en eski tarihe sahip yerlerden biri. Kazdağları’nın en güzel bölümüne sahip olan ilçe, önemi bir tarihe de sahip. Tarihte ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer olan Bayramiç, bu kısmını hep es geçti. Bu özellik ilk defa bu festivalde kullanıldı. Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun başkanlığında büyük bir festival düzenlendi. Şimdiye kadar yapılan en büyük İda Kültür ve Sanat Festivali oldu.
Festivalin en anlamlı bölümü ise güzellik yarışması oldu. Ünlü Manken Tuğba Özay’ın sunumu ile gerçekleştirilen güzellik yarışması ile de binlerce yıl önce yaşanan ve dünyanın ilk güzellik yarışması olarak kabul edilen efsane yeniden canlandırıldı. Mitolojik hikayeye göre Zeus, Akhilleus’un annesi ve babası Thetis ve Peleus’un evlilik törenleri  için bir ziyafet verir fakat fitne ve fesat tanrıçası Eris davet edilemez. Davet edilmeyen Eris,  düğüne gider ve fitne çıkarmak için  ‘en güzel olan için’ diyerek ortaya bir elma atar. Tanrı Zeus En Güzelin kim olduğu görevini bir ölümlü olan İda dağındaki Paris’e verir.  Tanrıçalar Parise güzellik için tekliflerini sunsa da  Güzellik tanrıçası  Aphrohite Paris’e  dünyanın en güzel kadınının aşkını vermeyi teklif etti. Bu kadın Yunan kralı Menelaos’un karısı Spartalı Helen idi. Paris Aphrohite’in zarafeti ve güzelliği karşısında o kadar büyülendi ki, altın elmayı ona verdi. Gücenmiş tanrıçalar hiddetle oradan ayrılırlarken, Paris’in babası Priamos’tan ve bütün Truva halkından intikam alacaklarına ant içtiler.
 
Homeros’un İlyada destanındaki  Tanrıçaların güzellik savaş tarihte bilinen ilk güzellik yarışması olarak da literatürlerde yerini alırken, yarışma binlerce yıl sonra yeniden canlandırıldı. İda dağının eteklerindeki Bayramiç İlçe Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 27. İda Kültür Sanat Festivali güzellik yarışmasının sunuculuğunu Ünlü Manken Tuğba Özay yaptı. Hem sunum yapan hem de sevilen şarkıları seslendiren Özay yarışmaya renk katarken, güzellik yarışmasına katılan yarışmacılar da bir defile gerçekleştirerek podyuma çıktılar. Önce mitolojik kıyafetler giyen güzeller podyumda izleyenlerle buluşurken daha sonra da  modern elbiseleri ile Jürinin karşısına çıktı. Binlerce yıl sonra İda’da canlandırılan yarışmayı  kazanan  İlayda Güvenç oldu.   Birinci olan İlayda Güvenç’in tacını ve güzellik elmasını Belediye Başkanı Mert Uygun takdim etti.

KONSERLE TAÇLANDI
Bayramiç Belediyesi tarafından bu yıl 27.’si gerçekleştirilen İda Kültür ve Sanat Festivali Rubato Konseri ile tamamlandı. Yıldırım Akbulut meydanını dolduran Rubato hayranları muhteşem bir gece yaşadılar.
Bayramiç Belediyesi tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlediği İda Kültür ve Sanat Festivali dolu dolu geçti. Güzellik yarışması, yemek yarışmaları, oyun yarışmaları, tiyatro, müzik, kültürel etkinlikler ve sanatsal etkinlikler başta olmak üzere 7’den 70’e herkesin kendine ait bir etkinlik bolduğu festival Bayramiç’e renk kattı. Dolu dolu geçen festivalin finalinde ise Rubato Konseri gerçekleştirildi. Yıldırım Akbulut meydanındaki konsere yoğun ilgi gördü. Rubato hayranları konserden dakikalar öncesinde meydanı doldururken yaklaşık bir saat süren konserde katılımcılar müzik dolu bir gece yaşadı.  Sevilen şarkılarını seslendiren grup, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziğü ve Arabesk şarkılarla konsere katılanlara unutulmaz bir gece yaşattılar.
 
Mine Yel